Urheilu

Mynämäen Iskun 100-vuotias taival paketoitiin muhkeaksi historiikiksi

TS/Jori Liimatainen<br />Mynämäen Iskun puheenjohtaja Mia Saikkonen ja seuran johtokunnan pitkäaikainen aktiivi Antti Heikkilä esittelevät ylpeinä Iskun satavuotista historiaa.
TS/Jori Liimatainen
Mynämäen Iskun puheenjohtaja Mia Saikkonen ja seuran johtokunnan pitkäaikainen aktiivi Antti Heikkilä esittelevät ylpeinä Iskun satavuotista historiaa.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Mynämäen Isku juhlii satavuotista taivaltaan sunnuntaina. Juhlan kunniaksi seura julkaisee myös historiikin: Sata vuotta Iskussa. 168-sivuisen historiikin on kirjoittanut Turkka Myllykylä.

- Aloimme muutama vuosi sitten miettiä historiikin tekoa. Myllykylä aloitti sen kirjoittamisen vuosi sitten ja nyt kirja on valmis. Alun perin siitä piti tulla satasivuinen, mutta materiaalia oli niin paljon, että sivumäärä lähes tuplaantui. Olemme kirjaan erittäin tyytyväisiä, Iskun puheenjohtaja Mia Saikkonen sanoo.

Historiikin kirjoittamisessa suuri apu oli Iskun hyvissä arkistoissa.

- Meillä on tallessa seuran alkuajoista lähtien suuri määrä materiaalia. Oli todella hienoa, että saimme sen nyt koottua yksien kansien väliin, Iskun johtokunnassa 29 vuotta toiminut Antti Heikkilä kertoo.

Yleisseurasta erikoisseuraksi

Mynämäen Isku perustettiin vuonna 1906, kun aktiivinen apteekkari Tyko Koski ehdotti urheiluseuran perustamista. Sitä ennen urheilutoimintaa Mynämäessä oli pyörittänyt paikallinen raittiusseura.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koski oli omalle aikakaudelleen ominainen aktiivi. Hän kilpaili itse seurassa ja vastasi samalla myös seuratyöstä. Seuran muutkin aktiivit olivat tuolloin paikkakunnan omia nuoria kilpailijoita, Saikkonen kertoo.

Aluksi Iskun lajivalikoimaan kuuluivat monet urheilulajit, mutta pikku hiljaa alkoi erikoistuminen.

- Isku oli aluksi yleisseura, jonka piirissä kilpailtiin mm. yleisurheilussa, hiihdossa, voimistelussa ja painissa. Itsekin yllätyin historiikkia lukiessani siitä lajikirjosta, joka Iskun parissa alkuvuosina toimi.

- Pikku hiljaa osa lajeista tippui pois seuran toiminnasta. Vuonna 1977 seura päätti keskittyä pelkästään yleisurheiluun ja hiihto jätettiin pois toiminnasta. Sen jälkeen Isku on ollut yleisurheilun erikoisseura, Saikkonen sanoo.

Aktiivista juniorityötä

Isku onkin nykyään tunnettu aktiivisesta juniorityöstään yleisurheilun saralla. Pienestä 6 000 asukkaan kunnasta tulee jatkuvasti innokkaita yleisurheilijoita aina SM-tasolle saakka.

- Se on kyllä hyvä meriitti tällaiselle pikkuseuralle, Saikkonen myöntää.

- Meidän yleisurheilukoulumme toimivat kahdesti viikossa ympäri vuoden ja niissä käy 60-70 lasta. Pienimmät heistä ovat 4-vuotiaita.

Iskun kuuluisimpia urheilijoita viime vuosina ovat olleet 19 SM-mitalin Ville-Veikko Sainio ja Minna Lainio , jonka dopingkäryn yhteydessä Isku sai kokea myös julkisuuden varjopuolet. Seurasta kasvaa kuitenkin jatkuvasti useita uusia SM-tason junioreja.

- Tämän kauden kovin urheilijamme on Juhani Pyhäranta, joka voitti 17-vuotiaiden Suomen mestaruudet korkeushypyssä ja 10-ottelussa ja oli SM-hopealla seipäässä, Saikkonen kertoo.

Isku järjestää joka kesä useita eritasoisia kilpailuja. Näistä tunnetuin on lapsille ja nuorille tarkoitettu Kivistön lenkki, joka viime keväänä juostiin jo 34. kerran.

Vireätä urheilutoimintaa

Mynämäen urheiluelämä on muutenkin tällä hetkellä vireätä. Kunnassa toimii kaikkiaan 20 urheiluseuraa.

- Mynämäellä on kova kilpailu nuorista. Lajivalikoima on suuri ja se on hyvä asia. Teemme myös yhteistyötä muiden seurojen kesken, Heikkilä sanoo.

Innokkaasta urheiluharrastuksesta suuri kunnia lankeaa Saikkosen mukaan kunnalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Avainroolissa on Mynämäen kunta, joka on satsannut paljon liikuntaan ja urheiluun. Urheilupaikat ovat erinomaiset ja täällä liikunnan harrastaminen on tehty helpoksi muillekin kuin aktiivikilpailijoille.

- Ainoa pieni toive on se, että saisimme Mynämäelle jossain vaiheessa uuden liikuntahallin. Talven sisäliikunta kaipaisi lisätiloja, Saikkonen miettii.