Suomalaiset hallinneet kylmäverisissä
OSMO VATANEN
Raviurheilun voimakkaana nousukautena 1970-luvun lopussa ryhdyttiin ajamaan kylmäveristen Pohjoismaisesta mestaruudesta. Pariakymmentä vuotta myöhemmin kisa kuoli pois, mutta nyt Turun Metsämäki on päättänyt yrittää kisaa uudestaan.
Ensimmäinen kylmäveristen PM ravattiin juuri Turun uudella raviradalla Metsämäessä, mutta silloin nimenä oli vielä Pohjoismainen kylmäveriottelu. Siihen aikaan suomenhevoset olivat niin paljon nopeampia ruotsalaisiin ja norjalaisiin verrattuna, että kisaa ei olisi saatu aikaan ilman suomenhevosten ylimääräistä takamatkaa. Sekään ei auttanut vieraita. Pertti Puikkosen ohjastama Hurja vei ensimmäisen tittelin komealla kirillään.
Vuodesta 1986 lähtien kisan nimeksi muuttui Pohjoismainen mestaruus, kun kaikki hevoset pantiin starttaamaan tasamatkalta. Legendaarinen norjalaisori Alm Svarten oli vieläkin kuuluisemman Ulf Thoresenin luotsaamana ensimmäinen mestari Solvallassa.
Ensimmäistä suomalaisvoittajaa saatiin odottaa vuoteen 1991 saakka. Silloin Markku Nieminen ja Teme järjestivät Vermossa kisan kautta aikojen suurimman yllätyksen kertoimella 66,40.
Norjan Atom Vinter oli seuravana vuonna odotettu mestari Norjassa, mutta sen jälkeen suomenhevoset juhlivat niin ylivoimaisesti, että se taisi olla yksi syy PM-kisan kuihtumiseen ja kuolemiseen. Harri Koivunen ja Pette veivät mestaruuden kahdesti ja sitten Kaarlo Ahokas ja Viesker peräti viisi kertaa peräkkäin.
Järvsöfaks kaikkien aikojen paras
Jos oli Vieskeri aikoinaan ylivoimainen kylmäverinen, niin sitä on nyt ruotsalainen Järvsöfaks. Siitä ei tosin tule viisinkertaista mestaria, sillä sen epäonneksi kisa on jäänyt ajamatta kuutena vuonna. Hyvin todennäköisesti Järvsöfaks olisi voittanut niistä suurimman osan.
Vuonna 1994 syntynyt Järvsöfaks on kiistatta ravimaailman kaikkien aikojen paras kylmäverinen. Se on juossut nopeammin kuin kukaan muu ja on myös kerännyt enemmän palkintorahoja kuin kukaan muu. Oriin voittosumma on jo yli 16 miljoonaa kruunua eli 1,7 miljoonaa euroa.
Järvsöfaksin kasvattaja ja osaomistaja Jan-Olov Persson yritti myydä sitä varsana, mutta 25 000 kruunun hinta oli ostajien mielestä liian kallis. Persson ei onnekseen ryhtynyt tinkimään. Ruotsalaiset ovat laskeneet, että Järvsöfaks ansaitsee kilpailuissa juoksemastaan jokaisesta metristä 45 kruunua.
Järvsöfaks ansaitsee hyvin myös siitoksessa. Ensi vuoden tammakiintiö on jo täynnä, ja seuraavakin kovaa vauhtia täyttymässä.