Urheilu

Päävalmentaja
vakinaistettava

TS/
TS/

Jari Welling

Kaikkien aikojen suomalainen palloilupaukku jäi runsaan puolen tunnin päähän. Tanska lähtee naisten jalkapallon MM-kisoihin Kiinaan ja Suomi saa keskittyä omiin kolmen vuoden päästä pelattaviin EM-kisoihinsa.

Michael Käldin joukkue ehti jo nostaa melkoisen buumin ympärilleen, mutta viimeinen silaus jäi vain tekemättä, kuten niin yleensä suomalaisilta palloilujoukkueilta on jäänyt.

Kaksi kertaa aikaisemmissa ratkaisuotteluissa Suomelle hävinnyt Tanska oli sittenkin kotikentällään sinivalkoisille tarpeeksi rutinoitunut ja kovatahtoinen ryhmä.

Jossiteltavaa jäi silti kosolti. Esimerkiksi Palloliitto ei todellakaan tehnyt aivan kaikkeansa sen eteen, että naismaajoukkue olisi pystynyt tekemään totaalista suomalaista palloiluhistoriaa.

Päävalmentaja Käldin posti olisi nimittäin ilman muuta viime vuoden EM-menestyksen jälkeen pitänyt vakinaistaa päätoimiseksi paikaksi. Nyt luokanopettaja Käld joutui tekemään työtään oto-pohjalta, vaikka tarve pysyvämpään ratkaisuun oli ilmeinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmen vuoden päästä omissa EM-kisoissa Suomen naisilla joka tapauksessa pitää olla oma päätoiminen koutsinsa, siksi merkittävästä asiasta on kyse. Se ei kuitenkaan ole ehkä Käld, jonka RKP tiettävästi haluaisi hilata eduskuntaan asti.

Ennen omia EM-kisojaan Suomen naisjoukkueen julkisuusarvo kuitenkin väistämättä laskee, koska kovia karsintapelejä isäntämaalle ei tule. Saattaa olla, että suomalainen media taas unohtaa naismaajoukkueen, ja "keksii" sen vasta uudelleen aivan omien EM-kisojen alla. Yksi pelipaikoistahan 2009 on muuten myös Turun Kupittaa.

Sitä ennen Suomen joukkue kokee kuitenkin melkoisen sukupolven vaihdoksen. On vaikea uskoa, että sellaiset konkaripelaajat kuin Anne Mäkinen , Sanna Valkonen , Anna-Kaisa Rantanen ja Laura Österberg Kalmari , kaikki jaksaisivat jatkaa omiin EM-kisoihin asti.

Kaikki he tuskin lopettavat, mutta joku heistä kuitenkin. Naisurheilijoilla sosiaalinen paine keskittyä ns. siviilielämään on nimittäin aina suurempi kuin miesurheilijoilla, niin on myös naisjalkapalloilijoiden kohdalla.

Jo viime vuoden EM-välierien jälkeen permanenttipelaajista Heidi Kackur lopetti uransa. Ylen Sportmagasinet-ohjelmassa Kackur ehti kuitenkin jo vihjaista, että hän saattaisi tehdä paluun, jos MM-paikka aukeaisi. Samoin olisi varmaan puolittaista lopettamistaan uudelleen harkinnut maalivahti Satu Kunnas. Kun kuitenkaan MM-paikkaa ei tullut, nyt täytyy löytyä uusia vastuunkantajia.

jari.welling@turunsanomat.fi