Urheilu

Blatter haluaa rangaistuspotkukisat
pois MM-kisojen loppuottelusta

LK/REUTERS<br />Sepp Blatter haluaa poistaa rankkarikisan jalkapallon MM-kisojen loppuottelusta.
LK/REUTERS
Sepp Blatter haluaa poistaa rankkarikisan jalkapallon MM-kisojen loppuottelusta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajan Sepp Blatterin mielestä jalkapallon MM-loppuottelua ei tulisi tulevaisuudessa enää ratkaista rangaistuspotkukilpailulla. Blatterin mukaan sääntömuutos voisi olla paikallaan jo seuraavaan MM-lopputurnaukseen eli Etelä-Afrikan kisoihin 2010.

Italia voitti Ranskan kesän MM-lopputurnauksen finaalissa rangaistuspotkuilla, ja sai näin hyvitystä vuoden 1994 finaalin rankkaritappiolleen Brasilialle. Blatterin mielestä Italia-Ranska-ottelun ratkaisukeino oli "tragedia", ja uusintaottelu tai pelaajamäärän asteittainen vähentäminen jatkoajalla olisivat paremmat keinot maailmanmestarin löytämiseen tasapelitilanteessa.

- Meillä on noin nelisen vuotta ennen seuraavia kisoja, joten mielestäni meillä on aikaa, Blatter arvioi muutosmahdollisuutta uutistoimisto Reutersille.

- Ehkä uusintaottelu käy finaalin ollessa kyseessä, mutta muiden pelien uusimiseen ei ole turnauksessa aikaa. Ehkä pelaajien vähentäminen ja "kultaisen maalin" käyttö, Blatter pohti keinoja. Hänen mukaansa korkean tason keskustelut asiasta alkavat pian.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rangaistuspotkukilpailut ovat olleet MM-lopputurnauksessa käytössä Espanjan kisoista 1982 alkaen. Tuolloin Länsi-Saksasta tuli ensimmäinen rankkarikisan kautta voittajaksi selviytynyt joukkue, kun se kukisti pilkkukisassa Ranskan MM-välierässä.

- Jalkapallon MM-loppuottelussa on kiihkeää tunnetta, ja kun se menee jatkoajalle, se on draamaa. Kun sitten mennään rangaistuspotkuihin, se on tragedia. Jalkapallo on joukkuepeli, ja rangaistuspotkukilpailussa ei joukkue ratkaise, vaan yksilö, Blatter maalaili.

Kritiikkiä palkoista

Blatter sivalsi myös nykyjalkapallon huimia palkkoja, jotka hänen mukaansa ovat moraalittomia. Fifa aikoo hänen mukaansa puuttua myös siihen, kuinka seurat hinnoittelevat katsojat ulos stadioneilta voidakseen maksaa suuria palkkoja. Tätä tapahtuu etenkin Englannissa, mutta myös muissa Euroopan suursarjoissa.

- Se ei ole moraalisesti oikein, eikä varmasti ole hyväksi lajillemme. Pelaajille maksetaan liikaa. Seurojen talous on epätasapainossa, ja ne pyrkivät hankkimaan rahaa kaikin mahdollisin keinoin, Blatter selvitti.

Blatterin mukaan pääsylippujen hinnat olisi syytä pitää alhaisina, jotta yleisömäärät pysyisivät korkeina. Televisioyhtiöt eivät nimittäin maksa tv-oikeuksista niin runsaskätisesti, jos otteluissa näkyvät puolityhjät katsomot.