Urheilu

Jalkapallohuliganismi
nousi taas esiin Ruotsissa

Lehtikuva<br />Hammarbyn ja Djurgårdenin välinen ottelu päättyi maanantaina mellakointiin, jossa kentällä nähtiin niin ilotulitteita, huligaaneja kuin poliisejakin.
Lehtikuva
Hammarbyn ja Djurgårdenin välinen ottelu päättyi maanantaina mellakointiin, jossa kentällä nähtiin niin ilotulitteita, huligaaneja kuin poliisejakin.

JUHANI ROIHA

Tiistaina Ruotsi keskusteli vain yhdestä aiheesta, jalkapallokatsomoissa esiintyvästä huliganismista, josta ei näytä tulevan loppua.

Maanantai-iltana Hammarbyn ja Djurgårdenin paikallisottelu Hammarbyn kotikentällä, Söderstadionilla Globenin kupeessa oli keskeytettävä toisella jaksolla huligaanien ja Hammarbyn kannattajien rynnättyä kentälle.

Djurgården johti Allsvenskanin ottelua tuossa vaiheessa 3-0. Katsojia paikalla oli noin 15 000. Käytännössä ottelu oli loppuun myyty tilaisuus.

Viisi henkilöä loukkaantui ilotulitteista, ja kymmenvuotias poika jäi puristuksiin niin pahasti, että hän menetti tajuntansa. Monen paikalla olleen mukaan oli ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut.

Skandaaliottelun jälkeen poliisi ei pidättänyt yhden yhtäkään. Jalkapallokentille ei riitä tarpeeksi poliiseja, eikä poliisi myöskään voi tehdä poliisi-ilmoitusta jalkapallohuligaanista. Sellainen on seurojen vastuulla.

Tuomiot viikonvaihteessa

Hammarby ja Djurgården raportoivat jalkapallon kilpailuvaliokunnalle. Perjantaina seurat saavat vielä esittää omat näkemyksensä tapahtuneesta. Viikonvaihteessa Ruotsin jalkapalloliitto sanelee tuomionsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hammarby joutunee jatkossa pelaamaan tyhjille katsomoille. Samalla sitä uhkaa kuuden sarjapisteen menetys. Eikä Djurgårdenkaan välttyne tuomioilta.

- Meillä on katsomossa lapsiperheitä, jotka maksavat pääsylipuistaan lähes sata euroa. Tämä on nyt uskottavuuskysymys, Hammarbyn islantilainen kapteeni Petus Marteinsson sanoi tiistaina.

Hammarbyn kakkosvalmentaja Thom Åhlund odottaa nyt joukkueelleen kovaa tuomiota.

- Pelaaminen tyhjille katsomoille ja pistemenetykset ovat seurauksiltaan suunnattomia, niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin. Huligaaneilla, jotka näitä mellakoita synnyttävät, ei ole kykyä tajuta näitä seurauksia, Åhlund harmitteli.

Jalkapalloliitto vetosi hallitukseen

Ruotsin jalkapalloliitto vaati tiistaina Ruotsin hallitukselta huligaanilakien terävöittämistä. Lait jalkapallohuliganismin kuriin saattamiseksi astuivat voimaan viime vuonna.

Urheiluministeri Bosse Ringholm (sd) vastasi, että hän haluaa ensin nähdä, miten tuore lainsäädäntö toimii käytännössä. Hänelle eivät maanantai-illlan tapahtumat vielä riittäneet.

Tähän mennessä vain AIK Tukholmassa on hyötynyt uudesta lainsäädännöstä, joka on johtanut muutaman huligaanin porttikieltoon.