Urheilu

Epäilyttävän korkeita veriarvoja EM-kisoissa
23 yleisurheilijalla

JUHANI ROIHA

Göteborgin yleisurheilun EM-kisoissa 23 yleisurheilijalla todettiin testeissä sallittua korkeammat veriarvot. Näin kertoi tanskalaislehti Politiken maanantaina.

Euroopan yleisurheiluliitto EAA vahvisti tiedon.

- Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n veritestausohjelmassa tehtiin 151 testiä. Niistä 23:ssa hemoglobiiniarvot ovat epätavallisia, kertoi EAA:n tiedottaja Emily Lewis .

Politiken lainaa Ruotsin Urheiluliiton RF:n dopingjaoston jäsentä Bengt O. Erikssonia , jonka mukaan raja-arvon ylitykset viittaavat veridopingiin. Ruotsalaisen uutistoimiston TT:n mukaan Eriksson oli selvästi vähäsanaisempi lehdistötiedotteessaan maanantaina.

- En ole puhunut raja-arvon ylityksistä, Eriksson sanoi maanantaina.

Urheiluliiton antidopingryhmän jäsen Jan Engström , joka kantoi vastuun testitoiminnasta Göteborgin EM-kisoissa, vahvisti kuitenkin TT:lle maanantaina, että useat aktiiviurheilijat olivat jättäneet verikokeita, joissa ilmeni liian korkeita hemoglobiiniarvoja.

Veriarvo yksin ei riitä

Korkeat veriarvot eivät sinällään ole laittomia. On kuitenkin erittäin harvinaista, että urheilijat yltävät testeissä todettuihin hemoglobiiniarvoihin luonnollista tietä.

Korkea veriarvo yksistään ei johda rangaistuksiin. Rankaisu edellyttää, että veriarvoja korottavista lääkkeistä tai menetelmistä on myös näyttöä.

Myös Göteborgissa verikokeissa korkeita testiarvoja saaneiden urheilijoiden virtsa testattiin.

Oslolaislaboratorio eritteli verikokeet ja mahdollisen epon, Huddingen sairaalassa tutkittiin virtsakokeet.

Kaikki analyysit ovat valmiit perjantaina, jolloin EAA:n sanotaan kertovan tulokset julkisuuteen.