Urheilu

AK Rantanen Suomen
naisten Kalashnikov

JARI WELLING

Legendaarinen ja tulivoimainen konepistooli AK-47 on tunnetusti venäläisen aseinsinööri Mihail Kalashnikovin mestariluomus. Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa tulivoima lepää usein myös "AK:n" jaloissa: Tuo AK-nimen tunteva tykki on Turun Pyrkivän kasvatti Anna-Kaisa Rantanen , 28.

- Sain aikoinaan AK-lempinimen Mikael Forsselilta . Se oli "Miklulta" ihan vitsi, paljastaa AK Rantanen.

Nykyisin Ruotsin Damallsvenskanissa Linköpingissä ammattilaisena pelaava Rantanen on tavallaan syntynyt jalkapalloilijaksi, sillä hänen isoisänsä Kalevi Rantanen oli aikoinaan jo voittamassa Turun Pyrkivälle Suomen mestaruutta vuonna 1954. Myös AK Rantasen isä Jarmo Rantanen muistetaan Turun Weikkojen riveistä 1970-luvulta. Ei siis ihme, että AK Rantasella on ollut tulivoimaa jaloissaan naispelaajaksi hämmästyttävän paljon, kun jalkapallon tosissaan pelaaminen on kulkenut suvussa pitkään.

Tänään AK Rantasen tulivoimaa tarvitsee kipeästi naisten maajoukkue, kun Suomi kohtaa MM-karsinnassa Tanskan Tampereen Ratinan stadionilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meidän täytyy uskoa itseemme ja pelata rohkeasti vain omaa peliämme, Hyökkäyspeliin on siis panostettava, mutta järki ja maltti pitää toki koko ajan pitää mukana, toteaa Rantanen.

MM-kisoihin vain lohkovoittaja

Suomi on kolme pistettä lohkojohtaja Tanskaa jäljessä, kun jäljellä on enää joukkueiden keskinäiset kohtaamiset. Tanskassa joukkueet kohtaavat vielä 27. syyskuuta. Ensi vuoden Kiinan MM-kisoihin selviytyy vain lohkovoittaja.

- Tasapeli on tietenkin minimitavoitteemme, mutta helpommin se voitto on otettavissa nyt kotona kuin vieraissa Tanskassa, laskeskelee Rantanen.

- Viime vuoden EM-kisoissa ottamamme 2-1-voiton takia tiedämme, etteivät tanskalaiset ole mitään yli-ihmisiä. EM-kisoissa ensimmäinen puoliaika Tanskaa vastaan oli erittäin hyvä. Siihen meidän on pyrittävä nytkin, miettii Rantanen.

Jo 57 maaottelua pelannut ja viisi maaottelumaalia tehnyt AK Rantanen on Suomen erikoistilanneosaaja, jonka keskitykset ovat myös tärkeä osa Suomen hyökkäyspeliä.

- Tarkoituksenani olisi tietenkin pistää hyviä palloja muille. Torstaista asti niitä on taas yhdessä täällä Tampereella harjoiteltu, sanoo Rantanen.

- Tanskan permanentti on aika paljon muuttunut sitten EM-kisojen. Se vie kuitenkin aina oman aikansa, kun uusi ryhmä löytää yhteisen parhaan sävelen. Tanska on siis varmasti haavoittuvainen. Meidän täytyy olla aggressiivisia ja ottaa tanskalaisilta tila pois.

Myös Tuomala nyt Linköpingissä

AK Rantasen sarjakausi Linköpingissä on sujunut myös hyvin, kuten koko joukkueella, joka on sarjassa tällä hetkellä kolmantena.

- Kovia pelejä on riittänyt myös Damallsvenskanissa. Sivussa olen ollut vain yhdestä sarjaottelusta varoitustilin täyttymisen takia. sarjapelejä on siis alla jo 13. Ei tässä kuitenkaan mitenkään väsyneitä olla, vannoo Rantanen, jonka elämänkumppani Jani Tuomala siirtyi myös kolmisen viikkoa sitten MyPasta Linköpingiin, paikalliseen 2. divisioonan joukkueeseen, pelaamaan.

- Onhan se perhe-elämän kannalta helpotus, kun asumme nyt samassa maassa ja samassa kämpässä. Jani on ehtinyt pelata jo kaksi otteluakin Linköpingissä.