Urheilu

Renault hävisi oikeustaiston

LK/REUTERS<br />FIA:n vetoomusoikeuden päätös hidastaa Renaultia 2-3 kymmenystä kierrosta kohti.
LK/REUTERS
FIA:n vetoomusoikeuden päätös hidastaa Renaultia 2-3 kymmenystä kierrosta kohti.

Eipä pystynyt Renault-velho Pat Symondsin ansiokas dokumentointityö vakuuttamaan kansainvälisen autoliiton FIA:n vetoomusoikeutta samalla tavalla kuin neljä viikkoa sitten Saksan Grand Prix -tuomaristoa.

Oikeutta jakaneet belgialainen, kanadalainen, amerikkalainen ja brittiläinen tuomari katsoivat Renaultin R26-autoon asennetun iskunvaimentimen sotivan sääntöpykäliä vastaan ja julistivat sen laittomaksi.

Renaultin viime vuoden syyskuusta asti käyttämä keksintö perustuu massan hitausmomenttiin. Jousen varaan asetettu massa iskunvaimentimessa värähtelee eri suuntaan kuin renkaat, mikä helpottaa ajamista.

FIA katsoi nyt, että systeemi vakavoittaa autoa aerodynaamisesti ja tarjoaa mahdollisuuden hallita ajokorkeutta paremmin. Tästä syystä se kiellettiin ns. liikkuvana aerodynaamisena osana.

"Schumacherin mestaruus ratkesi"

Käytännössä rengas toimi autossa paremmin kyseisen systeemin ansiosta. Kilpailjat laskivat sen tuoneen Renaultille 2-3 kymmenyksen edun kierrosajoissa.

Kun MM-taisto on kääntynyt kireäksi, jokainen pienikin yksityiskohta on arvossaan. Näin Renaultin Pariisin oikeusistunnossa kokema takaisku lasketaan välittömästi Ferrarin voitoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saksan johtava päivälehti Bild ehti ennakoida, että Michael Schumacherin mestaruus ratkesi jo keskiviikkona Renaultin hävittyä oikeustaistelun.

Renaultin kilpakoordinaattori Symonds kävi FIA:n teknisen delegaatin Charlie Whitingin kanssa tiivistä kirjeenvaihtoa ranskalaistallin insinöörien kehittäessä iskunvaimenninta. Periaatteessa Symonds oli lunastanut Whitingin hyväksynnän osille, mutta kokonaisuus todettiin sittenkin laittomaksi.

Saksan kilpailun aattona tuomarineuvosto katsoi Symondsin dokumenttien perusteella FIA:n hylkäysratkaisun vääräksi ja olisi antanut Renaultin käyttää systeemiään, ellei kattojärjestö olisi vienyt asiaa vetoomusoikeuteen.

Vettel sai lisenssin

BMW Sauber sai keskiviikkona FIA:lta miellyttävän uutisen, kun kattojärjestö myönsi F1-tasolle vaaditun superlisenssin Sebastian Vettelille . Näin 19-vuotias saksalaislupaus pääsee ajamaan BMW:n kolmatta autoa perjantain Grand Prix -harjoituksissa.

Vettel on jo seitsemäs saksalaiskuljettaja, joka pääsee tällä kaudella ajamaan GP-viikonloppuna. Michael ja Ralf Schumacherin , Nick Heidfeldin sekä Nico Rosbergin lisäksi Midlandin harjoituskuskeina ovat esiintyneet Markus Winkelhock ja Adrian Sutil .