Lehtinen taas tepsiläisten turma

LARI VESANDER

Tampere Unitedin hyökkääjä Ville Lehtinen suorastaan vainoaa Turun Palloseuraa. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Lehtinen nosti hattutempullaan Unitedin 0-2-tappioasemasta 4-2-voittoon. Sunnuntaina Lehtinen iski jälleen, ja tällä kertaa tuo yksi osuma riitti tuomaan TamU:lle Kupittaalta täyden pistepotin.

Jo kauden kymmenennen maalinsa tehneen Lehtisen vaarallisuus ei tullut yllätyksenä TPS:lle, mutta puolustuksen keskustassa Jussi Nuorela ja maalipyssyn likikaima Ville Lehtonen eivät vain saaneet kärkimiestä aisoihin.

- Tiesimme, ettei Lehtiselle saa antaa paikkoja, mutta muutama niitä tuli. Hyvä vain, ettei tehnyt niistä useampaakin maalia, Lehtonen huokaisi ottelun jälkeen.

Viime syksynä Lehtinen iski Kupittaalla voittomaalin Interin verkkoon, mutta häntä itseään puheet "turkulaisten painajaisesta" vain naurattivat.

- Ei minulla ole mitään turkulaisia vastaan. Täällä on vain aina mukava pelata, kun on noita onnistumisiakin tullut, Lehtinen vastasi.

Paikkoja riitti tuhlattavaksikin

Lehtinen oli pelin jälkeen helppo nostaa illan sankariksi, mutta ilman onnistumistaan hän olisi ollut pelin suurin tuhlaajapoika. Lehtiselle siunaantui muun muassa ensimmäisen jakson paras paikka, kun hän pääsi puskemaan pallon lähietäisyydeltä kohti alanurkkaa. Hyvin pelannut Ville Iiskola teki kuitenkin hyökkääjän aikeet tyhjiksi venymällä hienoon torjuntaan. Paluupalloon Iiskolakaan ei olisi enää ehtinyt, mutta kotijoukkueen onneksi Jarkko Wiss potkaisi pallon avopaikasta taivaan tuuliin.

Avausosumansa Lehtinen teki lopulta toisella jaksolla, kun hän otti Sakari Saarisen nappikeskityksen rinnalla haltuun ja tälläsi sitten pelivälineen vastustamattomasti verkkoon. Heti seuraavalla minuutilla Lehtisellä oli mainio tilaisuus tuplata tamperelaisten johto, mutta Iiskola oli tällä kertaa etevämpi.

Lisäksi Lehtisellä oli viimeisen puolen tunnin aikana vielä kaksi avopaikkaa, mutta niistä kärkimies lähetti pallon sinne kuuluisaan kolmanteen kerrokseen. TPS:n paikat olivat puolestaan harvassa. Parhaat tilanteet siunaantuivat Adylle , jonka yritykset United-vahti Mikko Kavén kuitenkin torjui varmasti.

Tappio oli ikävä isku TPS:lle. Joukkueen mitalihaaveet kärsivät kovan kolauksen, kun kolmen pelin viikko tuottikin odotettua vähemmän pisteitä.

- Neljä pistettä oli tältä viikolta aika niukka saalis. Vähintään kuusi oli tavoitteena, valmentaja Kari Ukkonen harmitteli.

"Parasta Unitedia minun aikanani"

TPS:n härkäviikon ongelmaksi muodostui tilanteiden luominen. Joukkue osui kolmessa pelissä vain kerran ja sen maalipaikat Inter- ja TamU-otteluissa mahtuivat kepeästi yhden käden sormiin.

Tämän huomasi Kari Ukkonenkin.

- Haimme tänään parannusta Inter-peliin ja liike olikin parempaa. Maalipaikkoihin oli kuitenkin todella vaikea päästä, koska TamU pelasi niin tasapainoisesti.

Unitedin esitys oli myös Valmentaja Ari Hjelmin mieleen.

- Mielestäni pelaamme tällä hetkellä parasta peliä minun aikanani. Olimme tänään selvästi TPS:ää parempia, Hjelm suitsutti.

Kaiken kaikkiaan TamU antoikin Kupittaalla malliesimerkin tiiviistä joukkuepelaamisesta. Mathias Lindströmin paluu on tuonut tamperelaisten puolustukseen tuttua betonisuutta, ja tällä hetkellä joukkueen pahin ongelma onkin tehokkuuden puute.

Tämänkin huolen pitäisi poistua, kun Lehtinen ja tuore hankinta Jari Niemi löytävät yhteisen sävelen. Sen jälkeen Unitedia on vaikea pysäyttää syksyn kultajahdissa.

Unitedin kultayhtälössä on kuitenkin yksi mutta. Niemen hankinnasta huolimatta joukkueelta rinki on edelleen kapea.

Manselaisilta oli TPS-pelistä sivussa kolme avauskokoonpanon miestä, eikä uusiin potilaisiin ole varaa.

- Me emme kestä enää yhtään loukkaantumista. Juska Savolainenkin pelasi tänään puolikuntoisena, Hjelm mietti sunnuntaina,

Se, että Savolainen urakoi toipilaanakin 83 minuuttia, kertoo kaiken olennaisen tamperelaisten pelaajaringin rajallisuudesta.

Turkulaisten seuratuin potilas Kasper Hämäläinen otettiin puolestaan vaihtoon jo ensimmäisen jakson lopussa, kun hän sai tällin kipeään polveensa.

Näillä näkymin Hämäläinen on kuitenkin pelikunnossa, kun TPS palaa viikon päästä jälleen pelillisiin tositoimiin.