Urheilu

Helle pehmitti pahasti Suomen miehet

Lehtikuva<br />Olli-Pekka Karjalainen ylsi ainoana suomalaisena palkintosijalle superliigan avauspäivänä. Karjalainen heitti moukarinsa lukemiin 77,08 ja oli kolmas.
Lehtikuva
Olli-Pekka Karjalainen ylsi ainoana suomalaisena palkintosijalle superliigan avauspäivänä. Karjalainen heitti moukarinsa lukemiin 77,08 ja oli kolmas.

TIMO KUJANPÄÄ

Espanjan aurinkorannikon helle pehmitti Suomen miehet yleisurheilun Euroopan cupin Superliigan avauspäivänä Malagan enemmän tai vähemmän puolivalmiilla yleisurheilustadionilla.

Odotettuja venymisiä ei keskiviikkona tullut, vaan pikemminkin suomalaiset urheilivat joko rutiinitasollaan tai sen alapuolella.

Ilonaiheeksi nousi Jarkko Ruostekiven ennätysjuoksu ohjelmaan ympätyssä ylimääräisessä 100 metrin kisassa.

Suomi sai kymmenestä lajista kokoon 27 pistettä ja on 16,5 pistettä kahdeksantena olevasta Saksasta jäljessä. Venäjä hallitsi avauspäivää ja karkasi 17 pisteen johtoon.

Valmennusjohtaja Jarmo Mäkelän toivomaa lentävää lähtöä Suomi ei saanut, sillä Olli-Pekka Karjalaisen kolmas sija avauslajissa moukarinheitossa ei toiminut joukkueen sytyttäjänä.

Karjalainen nakkasi parhaallaan rutiinituloksen 77,08, ja kolmaskin sija säilyi lopulta vain kolmen sentin turvin.

- Vähän tahmeaa oli. Mies ei lähtenyt oikein käyntiin. Yritin kyllä joka kierroksella panna vähän lisää pökköä pesään, mutta kolmas ja neljäs heitto menivät sekoiluksi, Karjalainen kertasi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karjalainen myönsi, että helteinen sää saattoi vaikuttaa hänen esitykseensä.

- Olihan siellä ihan törkeän kuuma. Varmasti sää vaikutti vähän kaikkien esitykseen, Karjalainen kommentoi 32 asteen hellettä.

Kisan voittanut Puolan Szymon Ziolkowski veivasi viimeisellä heitollaan 79,31. Kisan kakkonen Ukrainan Andrei Skvaruk sai parhaallaan 78,71.

Karjalainen ei tunnustanut pitävänsä neljän kierroksen kisasta, mutta löysi Euroopan cupin käytännöstä tällä kertaa jotain hyvääkin.

- Mielellään sitä olisi heittänyt kuusi heittoa, mutta toisaalta oli hyvä, että kisa loppui, kun saksalainen ( Markus Esser ) tuli joka kierroksella lähemmäksi.

Karjalaisen seuraava kilpailu on sunnuntaina Paavo Nurmen kisoissa. Karjalainen ei lähtenyt ennakoimaan, joko Turussa leka lentäisi kahdeksalla alkavaan tulokseen.

- Kasikymppisen piti tulla jo täällä, joten enpä osaa siihen sanoa nyt mitään, Karjalainen päätti.

Kokenut arvokisakonkari Karjalainen ei hätkähtänyt myöskään kisajärjestelyjen ilmiselviä puutteita.

- Espanjalaiseen järjestelykulttuuriin pitää suhtautua huumorilla, Karjalainen totesi.

Niinpä: mm. mediakatsomon tv-monitoreista oli ihan kiva katsella tuttuja ohjelmaformaatteja espanjaksi. Suorituspaikoilta ei kuvaa tullut.

Tran jaksoi 60 metriä

Tuulen viemäksi joutui myös Nipa Tran 100 metrin kisassa. Weikkojen tykki jaksoi luukuttaa 60 metriä Euroopan eliitin tahdissa, mutta sitten juoksu tökkäsi.

- Mä jopa johdin alussa, mutta juoksu ei myötätuulessa ollut teknisesti mikään hyvä, Tran kertasi.

- Maailmanluokan startti ja kiihdytys, mutta se ei nyt riittänyt.

Myötätuulta etusuoralla oli 2,6 metriä sekunnissa, mutta kaiken kaikkiaan tuulet vaihtelivat koko illan arvaamattomasti.

Tran juoksi 10,43, mutta sai tyytyä jumbosijaan. Alla Tranilla oli varaslähtö.

- Ei ollut mikään taktinen sellainen. Tavoittelin hyvää starttia, koska mukana oli aika kovia jätkiä.

Kovista jätkistä kovin oli Ranskan Ronald Pognon , 10,13. Myös Pognon satsasi lähtöön ja oli erityisen tyytyväinen reaktioaikaansa (0,116).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Radalta liikaa jumbosijoja

Nipa Tranin ohella myös Antti Toivonen (400m), Jonas Hamm (1500m) ja Jussi Utriainen (5000m) jäivät lajeissaan jumbosijoille. Suomen ennakkoonkin kova tavoite pysyä Superliigassa vaikeutui jumbosijojen runsauden takia olennaisesti.

Toivosella olisi periaatteessa ollut eväät napsia pari pistettä enemmän, mutta nyt juoksu ei kulkenut toivotulla tavalla.

- Yritin puskea rennosti tuuleen, mutta ei vain kulkenut, Toivonen puhalteli.

Lämpö ei Toivosta haitannut, mutta tuuli vaikutti esitykseen.

- Yritin keskittyä vain omaan juoksuuni, mutta en oikein päässyt runttaamaan. En tiedä, missä vika oli. Valmistautuminen juoksuun ainakin sujui ihan hyvin, turkulainen kertasi.

Ruostekivi ennätykseen

Keskiviikon ohjelmassa oli myös ylimääräiset 100 metrin juoksut viestimiehille ja -naisille. Mietoisten Jarkko Ruostekivi kiitti tilaisuudesta ja juoksi 0,3 sekuntimetrin vastatuulessa ennätyksensä 10,44 ja lähtönsä kolmanneksi. Oma ennätys parani sekunnin sadasosan, ja Ruostekivi tuli samalla sivunneeksi myös Kimmo Saariston nimissä ollutta jo 22 vuoden ikäistä 22-vuotiaiden Suomen ennätystä.

- Sain ennen juoksua hyvää fysioterapiaa, ja varsinkin alku kulki hyvin. Varmasti suotuisammassa tuulessa olisi ollut mahdollisuudet 10,3 -alkuiseen aikaan, mutta eivät olosuhteet nytkään mitenkään huonot olleet, Ruostekivi muistutti.

Turun Urheiluliiton Timo Salonen juoksi samassa startissa neljänneksi ajalla 10,60.

Pikaviestin haussa ollut Suomen ennätys sen sijaan meni pitkäksi menneeseen viimeiseen vaihtoon. Timo Salonen, Nipa Tran, Jarkko Ruostekivi ja Visa Hongisto juoksivat kahdeksanneksi ajalla 40,30.

Lehtikuva<br />Jarkko Ruostekivi sivusi Malagassa 22-vuotiaiden Suomen ennätystä.
Lehtikuva
Jarkko Ruostekivi sivusi Malagassa 22-vuotiaiden Suomen ennätystä.