Ecclestonen viikate uhkaa USA:n F1-kisaa
HEIKKI KULTA LUIS VASCONCELOS
Formula 1:n kilpakalenterista vastaava Bernie Ecclestone julistaa tylyn suoraviivaisesti, ettei F1-urheilu tarvitse Grand Prix -kisaa USA:ssa.
MM-sarjan suuret autovalmistajat säikähtävät moista väitettä. Yhdysvallat on automarkkinoiden ylivertaisesti merkittävintä myyntialuetta.
Ecclestone esittää kuitenkin vissit perusteet, miksi hän ei aio myydä jatkosopimusta USA:n GP-isännyydestä alehintaan.
- En näe mitään syytä, miksi meidän odotetaan kilpailevan Yhdysvalloissa. Indianapolis on hoitanut kisansa markkinoinnin, tallit ja autovalmistajat ovat rahdanneet runsaasti vieraitaan radalle, mutta silti katsojalukumme jenkeissä on jäänyt naurettavalle tasolle.
- Minusta moottoriurheilu ylipäätään ei ole iso juttu amerikkalaisille. Tv-katsojien määrällä mitaten mikään luokka ei menesty hyvin.
- Meillä formula ykkösissä on enemmän televisiokatsojia luultavasti pelkästään Maltan minisaarella kuin koko Yhdysvalloissa yhteensä. Tarvitsemmeko todellakin tällaista kisaa, jos emme saa enemmän julkisuutta? Ecclestone laukoo.
Osaltaan Ecclestonen tylyyn kantaan vaikuttaa hänen parhaillaan virittelemänsä neuvottelut kisaisännyydestä Indy-pomo Tony Georgen kanssa. George on vaatinut tuntuvaa alennusta Ecclestonen vaatimasta 12 miljoonan dollarin kynnysrahasta kisaoikeuksiin.
Tiettävästi George käynnisti neuvottelut ilmoittamalla haluavansa seuraavat kisat ilmaiseksi viime vuoden GP-fiaskon vuoksi. Tuolloin kisan ajoivat vain kuusi Bridgestonen renkaita käyttänyttä autoa.
On ilmeistä, ettei ratkaisua synny ennen ensi viikonloppua. George haluaa varmasti tunnustella, miten maksava yleisö on reagoinut viime vuoden tapahtumiin ennen kuin suostuu jatkamaan maksumiehenä.
Autotehtaat yhtä mieltä
Autovalmistajat olisivat pikemmin lisäämässä osakilpailuja Yhdysvaltoihin kuin lakkauttamassa sitä ainoaakin.
BMW Sauberin tallipäällikkö Mario Theissen toimii muidenkin tallien puhemiehenä.
- USA on ainoa supervaltio maapallolla, missä F1 ei ole saavuttanut valta-asemaa moottoriurheilussa. Meidän ei kuitenkaan pitäisi luovuttaa pyrkimästä sellaiseen asemaan. Indy-kisaan on myyty kuitenkin kaikkein eniten pääsylippuja. Tarvitsemme jatkuvuutta ja mahdollisesti toista osakilpailua tähän maahan, Theissen totesi.
Ferrarin tallipäällikkö Jean Todt on samoilla linjoilla.
- Eniten Ferrareita - kolmannes koko tuotannosta - myydään USA:ssa. Meidän ja koko F1:n näkyvyyden kannalta tämä kilpailu on erittäin tärkeä.
Varmaa on, että tuskin koskaan Ecclestonella on ollut yhtä kovia paineita GP-isännyyden myöntämiselle tinkimättä centtiäkään miljoonatuloistaan.
Midland-talli myyty vaivihkaa
Hollantilaisen mediamoguli Michiel Molin johtama liikemiesrypäs on kuin vaivihkaa ostanut kandalaisvenäläisen Alex Shnaiderin omistaman Midlandin formula 1 -tallin.
Kauppa päätettiin muutama päivä ennen Kanadan Grand Prix -kisaa, mutta virallisesti se julkistetaan vasta tämän viikon USA:n osakilpailun jälkeen.
Mol on kiistänyt ostotoimet, mutta Midlandin lähipiireistä on vakuutettu, että tallilla on uusi omistaja. Shnaider hyödynsi vielä tilanteen kestitsemällä vieraitaan viimeisen kerran kotikilpailussaan tallijohtajana.
Mol on mies, joka kehitti tv:n ensimmäisen reality-show'n Big Brother -konseptin. Ohjelman menestys poiki jättitulot, joilla perustettiin Hollannin Lost Boys -nettipalvelu.
Michiel Mol on nyt monimiljonääri, mutta ei suinkaan yksinään ostanut tukemansa Christijan Albersin edustamaa MF1-tallia. Osuutensa hoiti myös ABN-Amro -pankki.