Urheilu

Michelin tähtää revanssina kolmoisvoittoon Indy-kisassa

LUIS VASCONCELOS HEIKKI KULTA

Kansainvälisen autoliiton (FIA) puheenjohtaja Max Mosley lopettaa F1-urheilussa kuumimmillaan roihuavan rengassodan. Viime perjantaina umpeutui hakemusaika vuoden 2008 MM-sarjan rengasmonopolille.

Loppujen lopuksi FIA:n valintaprosessi sujuu jopa odotettua helpommin.

Ranskalaisen Michelinin lisäksi myös italialainen Pirelli veti viime hetkessä tarjouksensa takaisin. Näin yksinäiseksi rengastoimittajaksi valikoituu japanilainen Bridgestone, joka toimittaa kumit kaikille talleille jo ensi kaudella.

Michelinin ja Bridgestonen kiihkeä kilpailu on nostanut renkaat kaikkein ratkaisevimmaksi tekijäksi sekä kuljettajien että valmistajien mestaruustaistossa.

Viime viikon tiistaina tuli kuluneeksi tasan vuosi selkkauksesta, joka sysäsi Michelinin FIA:n ja erityisesti Mosleyn mustalle listalle. Tuolloin Michelin piti renkaitaan liian vaarallisina Indianapolisin radan ovaalimutkaan ja määräsi tallinsa vetäytymään USA:n Grand Prix -kisasta lämmittelykierroksen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ankaralla kädellä rangaistuksilla uhannut ja rengasmonopolia esittänyt Mosley sai Michelin-johdon pikaistuksissaan päätymään vetäytymyspäätökseen jo tämän kauden jälkeen.

Michelin on kuitenkin vannonut jättävänsä F1-radat kunniakkaasti. Ranskalaismerkki panostaa rengaskehitykseen ja asemiensa säilyttämiseen kauden loppuun asti.

Ydinkysymys rengassodassa ratkeaa tulevana viikonloppuna, kun Michelin palaa viime vuoden murheenalhoonsa Indianapolisiin.

Kanadan GP-kisan jälkeen ranskalaisleiristä tuli vahvistus, että Michelin lähtee erittäin määrätietoisena ja hyökkäävänä myös USA:n osakilpailuun.

Tekninen johtaja Nick Shorrock paljasti Turun Sanomille, miten hänen joukkonsa lähtevät seuraavaan kilpailuun. Miten Michelin varmistaa, ettei sama ongelma enää toistu Indianapolisin radalla?

- Ensinnäkin olemme tutkineet huolellisesti syyn viime vuoden ongelmaamme. Analysoimme rataolot, autojen nopeudet, renkaiden rakenteet. Tulimme siihen tulokseen, että vaikka renkaamme toimivat, kuten odotimmekin, perustaso ei ollut oikea niihin olosuhteisiin.

- Jos automme olisivat ajaneet kilpaa olettamillamma nopeuksilla ovaalimutkassa, ongelmia ei olisi tullut. Mutta kun nopeudet siinä kaarteessa olivat paljon, paljon kovemmat, onnettomuusriski kasvoi huomattavaksi.

- Veimme renkaamme erikoisyksikön tutkittavaksi Yhdysvalloissa ja niillä tehtiin kaikki mahdolliset simulaatiot huomioiden kaikki mahdolliset tämän vuoden rataolot. Täytyy muistaa, että tällä kaudella renkaisiin kohdistuva rasitus on merkittävästi suurempi, kun mutkat ajetaan niin paljon lujempaa kuin 2005. Olemme nyt ottaneet kaiken huomioon valmistumisessa tähän kisaan, Shorrock selvitti.

- Meillä on nyt matkassa renkaat, joihin tallit ja me itse olemme erittäin tyytyväisiä niin turvallisuuden kuin suoritustasonkin suhteen.

Ei piiruakaan peräytymistä

Michelin on voittanut 25 kertaa viimeisestä 28 GP-kisasta. Voisiko tämän hämmästyttävän suorituksen myötä lähteä Indianapolisiin hieman enemmän turvallisuuteen satsaten?

- Vakuutan, että otamme kisan kuin minkä tahansa muunkin. Tietysti siinä on aivan oma erityispiirteensä, kun Indianapolis on MM-sarjan ainoa kallistettujen kaarteiden rata, emmekä pysty testaamaan niitä lainkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tästä syystä olemme käyttäneet niin paljon aikaa simulointeihin talven aikana varmistaaksemme rengasrakenteiden kestämisen. Koska luotamme täysin renkaaseemme, otamme käyttöön kaikkein nopeimman seoksemme. Uskomme niiden osoittautuvan hyvin kilpailukykyisiksi. Emme suostuneet peräytymään piiruakaan, koska juuri tämän kisan haluamme ehdottomasti voittaa, Shorrock sanoo päättäväisesti.

- Viiden vuoden aikana Michelinin kuljettajat ovat jääneet sijoille 3-12 Indy-kisassa. Kun olemme jättämässä radat, tähtäämme nyt kolmoisvoittoon, Shorrock kuittaa.

Ferrari, Williams ja Toyota saavat ensi kaudella merkittävän rengasedun, kun ovat jo Bridgestonen leirissä. Varsinkin Ferrari hyötyy, kun on viime vuodet vastannut yksinään japanilaismerkin kehitystyöstä.