Urheilu

Totti upotti Australian pilkulta

LK/REUTERS<br />Francesco Totti ei viime hetken rangaistuspotkussa epäröinyt vaan laukaisi pallon varmasti maaliin. Se tiesi australialaisten lähtöä kotimatkalle ja Italian valmistautumista puolivälierään.
LK/REUTERS
Francesco Totti ei viime hetken rangaistuspotkussa epäröinyt vaan laukaisi pallon varmasti maaliin. Se tiesi australialaisten lähtöä kotimatkalle ja Italian valmistautumista puolivälierään.

Italia - Australia 1-0

Italian jalkapallomaajoukkue kaatoi Australian 1-0 MM-lopputurnauksen neljännesvälierissä Kaiserslauternissa maanantaina. Ottelun ainoan osuman viimeisteli rangaistuspotkusta Francesco Totti pelin lisäajalla.

Neljä vuotta sitten Aasiassa järjestetyissä MM-kisoissa Italian tie nousi pystyyn juuri neljännesvälierissä, kun Guus Hiddinkin luotsaama Etelä-Korea kaatoi saapasmaan jatkoajalla. Italia ei päässyt helpolla Hiddinkin valmentamaa Australiaakaan vastaan, sillä joukkue pelasi suurimman osan ottelun toisesta puoliajasta vajaamiehisenä. Toppari Marco Materazzi ajettiin ulos pelin 51. minuutilla, mutta Australia ei pystynyt maalintekoon miesylivoimalla.

- Olimme vaikeuksissa ottelun aikana, sillä Australia oli erittäin kova joukkue. Lopulta koko joukkueemme voitti, vaihtopenkiltä ottelun aloittanut Totti sanoi.

- Nyt voimme mielestäni mennä pitkälle tässä turnauksessa, Totti lisäsi puolivälieräpaikan varmistuttua.

Rauhallisesti pallo pilkulle

Totti sai asetella pallon pilkulle lisäajan kolmannella minuutilla. Italia rynnistäessä pelin viimeiseen hyökkäykseen Fabio Grosso murtautui Australian rangaistusalueelle vasemmalta ja lähti haastamaan aussipakki Lucas Neilliä . Grosso kompastui maassa olleeseen Neilliin, ja espanjalaistuomari Luis Medina Cantalejo vei pallon pilkulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Del Pieron tilalle 75. minuutilla tullut Francesco Totti ei epäröinyt, vaan pisti pallon pilkulta varmasti ohi maalivahti Mark Schwarzerin vasempaan yläkulmaan.

- Olin erittäin rauhallinen. Tiesin, että kykenen tekemään maalin, Totti kertasi tunteitaan.

Onnistuneen rangaistuspotkunsa jälkeen Totti juhli peukaloaan imien. Hän kertoi eleellään lähettäneensä terveisiä vaimolleen ja vastasyntyneelle poijalleen.

Vaikka Totti itse olikin ratkaisuhetkellä rauhallinen, muita jännitti senkin edestä. Italian maalivahti Gianluigi Buffon jopa tunnusti, ettei hän kyennyt katsomaan koko potkua.

- Minulla ei ollut rohkeutta siihen, selkänsä kentälle kääntänyt Buffon myönsi.

Australian kärkipelaaja Mark Vidukalle jäi ottelusta paha maku suuhun.

- Mielestäni hallitsimme peliä pitkän aikaa, ja miesylivoima teki pelaamisemme helpommaksi. Tämä on huono tapa tippua kisoista, Viduka totesi.

- Olemme tietenkin onnellisia, kun pääsimme näin pitkälle, mutta myös pettyneitä, kun tipuimme tällä tavalla, Viduka harmitteli.

Molemmat tuhrivat paikkoja

Italia aloitti ottelun vahvemmin ja se oli lähellä maalintekoa jo kolmen minuutin jälkeen. Alessandro del Piero keskitti rangaistusalueen sisään, mutta kärkipelaaja Luca Tonin pusku suuntautui aavistuksen ohi oikealta.

Ottelun 19. minuutilla Toni jatkoi pallon päällään kärkiparilleen Alberto Gilardinolle . Gilardinon säärisuojallaan laukoma kuti viuhui yli Schwarzerin vartioiman maalin.

Puolen tunnin pelin jälkeen Australialle syntyi loistava paikka tehdä johtomaali. Pallo pomppi Italian maalin edessä kytänneelle Scott Chipperfieldille . Aussi laukoi tulisesti, mutta ottelun parhaaksi valittu Italia-vahti Gianluigi Buffon venyi torjuntaan.

Toiselle puoliajalle Italia tuli jälleen terävämmin. Jakson ensiminuuteilla Tonille siunaantui jälleen maalintekopaikka, mutta Fiorentinaa edustavan hyökkääjän veto meni karkeasti yli maalin.

Ottelun 51. minuutilla erotuomari Cantalejo muutti pelin luonteen täysin, kun Italian puolustaja Marco Materazzi kamppasi Australian Marco Brescianon nurmeen. Cantalejo kaivoi taskustaan epäröimättä punaisen ja ajoi Materazzin ulos kentältä, vaikka toppari ei ollut tilanteessa alin italialaispuolustaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pelin painopiste siirtyi Italian puolustusalueelle, mutta Australia ei onnistunut viimeistelemään paikoistaan. Italia tyytyi muutamaa hyvää vastahyökkäystä lukuunottamatta ottamaan vastaan Australian hyökkäyksiä ja varjelemaan maaliaan.

LK/REUTERS<br />Australian kannattajille maanantai oli murheellinen.
LK/REUTERS
Australian kannattajille maanantai oli murheellinen.
LK/REUTERS<br />Italian fanit joukkueen jatkopaikka sai onnen kukkuloille.
LK/REUTERS
Italian fanit joukkueen jatkopaikka sai onnen kukkuloille.