Urheilu

Lagat vei tuplamestaruuden

LK/REUTERS
LK/REUTERS

Kenialaissyntyinen Bernard Lagat otti kaiken irti uransa ensimmäisistä Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskilpailuista. Yhdysvaltain kansalaisuuden kaksi vuotta sitten saanut Lagat voitti päätöspäivänä 1 500 metrin kilpailun ja juhli kisojen tuplamestarina.

Hänestä tuli ensimmäinen mies, joka on voittanut maan mestaruuskilpailuissa 1 500 metrin ja 5 000 metrin kilpailut. Lähimmäksi samaa on päässyt Alex Grant , joka voitti mailin ja kahden mailin kisat vuonna 1903.

Lagat voitti Indianapolisissa tonnivitosen ajalla 3.39,29.

- Olin todella otettu siitä, että sain juosta näissä kisoissa. Vastaanotto oli lämmin, ja tuntui siltä, että kuulun joukkoon. Tuplamestaruuden avulla pystyin antamaan yleisölle jotain takaisin, Lagat iloitsi.

1 500 metrin ja 5 000 metrin voittojen saavuttaminen samoissa kisoissa on suuri haaste. Vuoden 2004 olympialaisissa Ateenassa Marokon Hicham el-Guerrouj onnistui voittamaan molemmat matkat, ja ennen häntä samaan oli pystynyt Paavo Nurmi vuonna 1924.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Spearmon alitti 20 sekuntia

Indianapolisin kisojen päätöspäivää häiritsivät rankat sateet. Viivästyksistä huolimatta sunnuntaina syntyi kuusi kauden kärkitulosta. Niistä viisi tuli miesten lajeissa ja yksi naisten lajissa.

Miesten 200 metrillä Wallace Spearmon nousi kärkeen viimeisen 70 metrin aikana ja voitti kauden kärkituloksella 19,90.

Aika oli ensimmäinen 20 sekunnin alitus tällä kaudella, mutta se sai myöhemmin sunnuntaina seuraa Jamaikan Asafa Powellin yhtä kovasta ajasta. Powell kellotti 19,90 maansa mestaruuskilpailuissa Kingstonissa.

Jordan Vaden juoksi toiseksi ennätyksellään 19,98. Neljänsadan metrin maailmanmestari Jeremy Wariner sijoittui 200 metrillä viidenneksi ajalla 20,24.

Miesten 800 metrillä Khadevis Robinson kiirehti ensimmäisen kierroksen aikaan 51,11 ja ylitti maalilinjan kauden kärkiajassa 1.44,19. Mestaruus oli Robinsonin kolmas.

Viime vuoden MM-nelonen Dominique Arnold vei uransa ensimmäisen Yhdysvaltain mestaruuden ja paransi kahdesti 110 metrin aitojen kauden kärkinoteerausta. Finaalissa Arnold juoksi ajan 13,10 ja kukisti olympiakakkosen Terrence Trammellin neljällä sekunnin sadasosalla.

- Näin nopea kyyti sekoitti hiukan rytmiäni. Rata on todella nopea, sanoi Arnold, joka juoksi välierissä jo 13,15.

Aitamatkan välierissä nelinkertainen maailmanmestari Allen Johnson sijoittui huonoksi kuvaamallaan juoksulla viidenneksi ja karsiutui finaalista.

Kenttälajeissa MM-ykkönen Walter Davis loikki kolmiloikassa kauden kärkituloksen 17,71 viimeisellä yrityksellään ja Tora Harris aloitti ulkoratakautensa korkeudessa ponnistamalla vuoden parhaaseen tulokseen 233.

Demus hyvässä aitavireessä

Naisten 400 metrin aidoissa Lashinda Demus vei voiton kauden kärkituloksella 53,07. Jo lauantain välierissä Helsingin MM-kisojen ykkönen oli aitonut hyvää vauhtia ajassa 53,50.

- Unelmoin 52,7:n ajasta, ja olisin varmaan yltänytkin siihen, jos en olisi osunut viimeiseen aitaan, Demus totesi.

Pienestä pettymyksen tunteesta huolimatta Demusin aika on matkan paras amerikkalaisen juoksema tulos kahdeksaan vuoteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy