Urheilu

Socceroos varasti
huomion hetkeksi

LK/REUTERS<br />Australian päävalmentajan Guus Hiddinkin (oik.) luottopelaajiin kuuluu Harry Kewell, joka saa tässä ohjeita.
LK/REUTERS
Australian päävalmentajan Guus Hiddinkin (oik.) luottopelaajiin kuuluu Harry Kewell, joka saa tässä ohjeita.

PEKKA AALTO

Buumi seuraa valmentaja Guus Hiddinkiä minne ikinä mies kulkee. Neljä vuotta sitten hollantilaisluotsi villitsi Etelä-Koreassa johdattaen isäntämaan sensaatiomaisesti välieriin saakka.

Nyt Hiddink on noussut puolijumalaksi Australiassa, jossa riehuu kaikkien aikojen jalkapallokuume. Koko maa pysähtyy tänään seuraamaan neljännesvälieräottelua Italiaa vastaan. Valtalajit kriketti, aussifutis ja rugby unohtuvat hetkeksi.

MM-ottelut lähetetään aamuvarhain Australian aikaa, mutta se ei ole hillinnyt fanien intoa. Esimerkiksi Melbournen kaduilla on ollut karnevaalitunnelma.

- Paras tässä kaikessa on, että sadattuhannet nuoret ovat löytäneet jalkapalloilun, maan pääministeri John Howard innostui.

Australian jalkapallomaajoukkue, lempinimeltään Socceroos, esiintyi edellisen kerran MM-kisoissa vuonna 1974 - silloinkin Saksassa - mutta jäi alkulohkon jumboksi yhdellä pisteellä.

32 vuoden odotuksen jälkeen jatkopaikka maistui australialaisille, mutta ainakaan pelaajat eivät ole vielä kylläisiä. Italian voittamiseksi tarvitaan uusi uroteko.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tämä on David ja Goljat -asetelma. Olemme kuitenkin pelanneet jo Brasiliaa vastaan ja pistimme heidät tiukoille. Kukaan ei pelännyt Brasiliaa, joten emme myöskään pelkää Italiaa, Australian puolustaja Lucas Neill toteaa.

Australian kannalta tärkeintä on saada hyvä alku neljännesvälierään. Maa on ollut tappiolla kaikissa kolmessa pelissään. Kroatia- ja Japani-otteluissa nousu onnistui, mutta taktisesti erinomaista Italiaa vastaan on huomattavasti vaikeampaa kiriä tasoihin.

- Epäonnistumista ei kannata miettiä hetkeäkään, sillä Australian jalkapalloilu on jo nyt voittanut, valmentaja Hiddink runoili.

Aasian MM-turnauksessa Hiddink onnistui pudottamaan saapasmaan jatkosta. Etelä-Korea kukisti Italian neljännesvälierässä 2-1, kun Ahn Jung-Hwan puski voitto-osuman jatkoajalla.

- Ennakkoasetelma on samanlainen kuin vuonna 2002. Italia on 100-prosenttinen suosikki, Hiddink sanoo.

Neljännesvälieräottelu Italia-Australia tänään kello 17.50 alkaen TV2:ssa.