Annukka Almenoksa toteuttaa
unelmaansa Yhdysvalloissa

TS/Jori Liimatainen<br />Anniina Juujärvi (vas.) suuntaa kohti Kreikkaa. Annukka Almenoksa on saanut uutta potkua voimisteluun USA:sta.
TS/Jori Liimatainen
Anniina Juujärvi (vas.) suuntaa kohti Kreikkaa. Annukka Almenoksa on saanut uutta potkua voimisteluun USA:sta.

MARIA LEHTOVAARA

Viime vuodet ovat olleet turkulaiselle telinevoimistelijalle Annukka Almenoksalle pitkälti yhtä tuskaa. Vammalista on venynyt jatkuvasti ja kattaa niin ranteen, nilkan kuin selänkin. Loukkaantumiset ovat murskanneet monta tavoitetta, saati sitten haavetta.

Nyt Almenoksa, 20, on kuitenkin pitkästä aikaa jälleen kunnossa, ja muutenkin elämä hymyilee. Viime keväänä kesken selän rasitusmurtuman aiheuttaman pakkolevon Almenoksa sai Yhdysvalloista puhelun, jossa tarjottiin hänelle neljän vuoden stipendiä Towsonin yliopistoon Marylandiin.

- Tällaisesta stipendistä olen unelmoinut 10-vuotiaasta asti, Almenoksa tunnustaa.

Unelmaansa Almenoksa sai sytykkeen pikkutyttönä, kun seurakaveri Niina Parjanen Turun Pyrkivästä lähti täsmälleen samaan yliopistoon.

- Loukkaantumisten aikana jo ajattelin, että mahdollisuus on mennyt. Aika oli muutenkin henkisesti tosi rankkaa, ja moneen kertaan meinasin lopettaakin, Almenoksa muistelee.

Ennen pahoja loukkaantumisiaan Almenoksa oli aivan Suomen huipulla ja haaveili kansainvälisestäkin menestyksestä. Meriittilistalta löytyy esimerkiksi 18 SM-kultaa ja paikka EM-kisoissa neliottelun loppukilpailussa, joten ei ihme, että toipilaana olo koetteli kärsivällisyyttä.

Intoa vaikka muille jakaa

Nyt intoa on taas vaikka muille jakaa. Viime keväänä Aurajoen urheilulukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Almenoksa hoiti syksyllä pitkään vihoitelleen nilkkansa leikkauksen avulla kuntoon ja lähti sitten talvella Yhdysvaltoihin, jossa stipendi kattaa kaiken liikunnanopettajan opinnoista asumiseen ja urheilijan lääkärikuluihin. Almenoksa laskee, että muuten yksi opiskeluvuosi maksaisi 28 000 dollaria eli lähes 23 000 euroa.

- Nyt tuntuu niin hemmetin hyvältä. Aluksi en edes tiennyt paraneeko jalka koskaan, mutta nyt näyttää siltä ja sen takia on tietysti tosi hyvä mieli, Almenoksa innostuu.

- Viimeksi olin vähän aikaa kilpailukunnossa vuonna 2004. Nyt ei satu mistään ja olen ensimmäisen kerran noin vuoteen päässyt treenaamaan hyppyä ja permantoa.

 Stipendinsä vastineeksi Almenoksa voimistelee yliopistonsa joukkueessa. Talvella hän saattoi auttaa Towsonia ainoastaan tekemällä puomisarjaansa, kun ei muuhun kyennyt. Ensi kaudella Almenoksa toivoo pystyvänsä enempäänkin.

Joukkueessa saa kannustusta

Yhdysvalloissa yliopistotelinevoimistelu keskittyy alkuvuodesta noin kolmen kuukauden kilpailukauteen, jonka aikana kisoja on joka viikonloppu. Kisat käydään aina joukkueena ja mukana kunnon annos show-meininkiä.

- Siellä myös treenataan aina porukassa. Meitä on 18 tyttöä: minä, yksi kanadalainen ja loput amerikkalaisia. On ihan eri harjoitella porukassa kuin yksin. Aina on joku kannustamassa ja paha mieli unohtuu nopeasti, Almenoksa vertailee.

Turussa hän tottui harjoittelemaan pääasiassa yksin. Kesäksi Turkuun ja Alfan harjoitussaliin palanneella Almenoksalla riittää kesälomansa ajaksi töitä, sillä nyt olisi tarkoitus saada pitkään tauolla olleet hypyn ja permannon sarjat taas kuntoon.

- En epäile, etteikö se onnistuisi. Annukan pitää kyllä ensin pudottaa muutama kiloa painoa, arvioi Almenoksaa Suomessa usean vuoden valmentanut ukrainalainen Aleksander Strelets .

Almenoksan tavoitteena on päästä edustamaan Suomea lokakuussa käytäviin MM-kisoihin Tanskaan. Vielä tosin on avoinna, miten hän voi joukkueeseen karsia, sillä Suomen joukkueen karsintakisojen aikana Almenoksa on taas jo Yhdysvalloissa.

- Nojapuut ja puomi ovat jo entisessä mallissa, ja permantoa ja hyppyäkin olen sen verran aloitellut, että tiedän niiden toimivan. Eivät taidot ole minnekään hävinneet, Almenoksa vakuuttaa.

Kesän aikana Almenoksan on tarkoitus omaksua Kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n uudeksi olympiadiksi säätämät sääntömuutokset. Muutoksissa on opettelua kaikilla maailman voimistelijoilla, mutta erityisen suuri haaste on niillä, jotka kisaavat Yhdysvaltain yliopistoissa niiden säännöillä ja edustavat maataan kansainvälisissä arvokisoissa FIG:n säännöillä.