Urheilu

Antton Laine houkutteli Dynamot jatkamaan

TS/Jonny Holmén<br />Laineen sisarukset Antton ja Anneli (edessä oik.) saivat Dynamot-joukkueen kanssa juhlia toukokuun alussa Turussa SM-kultaa. Viikonloppuna joukkue tavoittelee Antton Laineen koreografialla ja Anneli Laine-Näätäsen valmennuksessa neljättä maailmanmestaruutta.
TS/Jonny Holmén
Laineen sisarukset Antton ja Anneli (edessä oik.) saivat Dynamot-joukkueen kanssa juhlia toukokuun alussa Turussa SM-kultaa. Viikonloppuna joukkue tavoittelee Antton Laineen koreografialla ja Anneli Laine-Näätäsen valmennuksessa neljättä maailmanmestaruutta.

MARIA LEHTOVAARA

Olarin Voimistelijoiden Dynamot astuu perjantaina Tampereen jäähallin areenalle joukkuevoimistelun MM-kisojen suurimpana ennakkosuosikkina. Se, että kolminkertaiset maailmanmestarit palasivat vuoden tauon jälkeen kotikisoihin tavoittelemaan vielä neljättä MM-kultaa, on pitkälti joukkueen koreografin Antton Laineen ansiota.

- Olin viime vuonna Tanskassa katsomassa MM-kisoja ja tuli sellainen olo, että täältä puuttuu jotain, juuri sitä mitä Dynamot on tuonut, Laine muistelee.

Niinpä Laine syksyn aikana puhui oman pikkusiskonsa, Dynamoita valmentaneen Anneli Laine-Näätäsen mukaan vielä yhteen projektiin.

- Vakuutin, että siinä vaiheessa meitä harmittaa varmasti, kun kotikisoissa iso jäähalli on täynnä huutavia ihmisiä emmekä me ole mukana. Silloin huomasin, että nyt Anneli innostui, Laine kertoo.

Laine-Näätänen kuitenkin harkitsi pitkään, sillä hänellä oli muita joukkueita valmennettavanaan ja lisäksi hän tuolloin odotti marraskuussa syntynyttä Aleksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mulla oli jo neljä joukkuetta, marraskuun jälkeen kaksi lasta, mies ja koira. En ehkä olisi syttynyt, ellei Antton olisi ollut niin innoissaan. Hänen energiansa on kantanut tätä projektia, Laine-Näätänen myöntää.

Antton Laineella oli jo ennen joukkueen kasaamista esittää tulevan ohjelman musiikki ja sen mukanaan tuoma idea Myrskyluodon Maijan tarinasta.

- Kun kuulin sen levykaupassa, olin heti varma, että tässä se on. Ei löydy naisellisempaa, suomalaisempaa eikä lajille sopivampaa musiikkia, Laine kuvaa.

Pukukangaskin ennen joukkuetta

Koska alkuperäinen Dynamot ei kokonaisuudessaan enää ollut valmis MM-projektiin, joukkueeseen haettiin kolmen vanhan dynamolaisen rinnalle sopivia tyttöjä muista Olarin Voimistelijoiden ryhmistä. Vaikka joukkueen kasaaminen oli vielä kesken, Laine luotti projektiinsa. Hyvä osoitus siitä oli visiitti newyorkilaiseen kangaskauppaan.

- Oli sellainen fiilis, että kyllä se joukkue vielä löytyy. Niinpä selitin tutulle kauppiaalle, että nyt tarvitsen vettä, merta. Ostin jo yhden kankaan, mutta kauppias huusi ovelta takaisin ja esitteli vielä yhden. Ostin sitten senkin, Laine naurahtaa.

Ja siitä Dynamoiden sinisävyinen, ohjelman tunnelmaan sopiva kilpailupuku lopulta tehtiin.

Dynamot kertoo ohjelmassaan tarinan lapsensa merelle menettäneestä Maijasta, joka löytää surun jälkeen otteen elämästään. Ohjelma ei ole alusta loppuun kulkeva kertomus, vaan pikemminkin kuvia ja tunnelmia suomalaisille tutusta aiheesta.

Ohjelma on purrut ulkomaillakin, sillä Dynamot voitti MM-kisojen alla maailmancupkisan Barcelonassa.

- Joukkueen tapa voimistella on ollut aika kulmikasta, joten tämän ohjelman tyyli on vaikeaa. Ohjelma on elävä eikä siinä ole tarkkoja laskuja, joten mahdollisuus tehdä virheitä on tavallista suurempi, Laine toteaa.

Vuosina 2002, 2003 ja 2004 maailman parhaaksi arvostettu joukkue ei muutenkaan ole lähtenyt tekemään paluutaan varman päälle pelaten. Ohjelma on paitsi erilainen, myös erittäin vaikea.

- Jouduimme miettimään, helpotetaanko ohjelmaa ennen MM-kisoja. Anneli oli kuitenkin sitä mieltä, että ei. Hyvät eivät mene sieltä, missä aita on matalin, Laine korostaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tytöillekin on tärkeää, että tehdään mitä on sovittu eikä helpoteta. Silloin he tietävät, että me luotamme heihin.

Koreografi jännittää katsomossa

Ammattitanssijana erilaisissa teatterituotannoissa toimiva Antton Laine, 33, on tehnyt Dynamoiden koreografiat jokaiseen mestaruusohjelmaan, mutta valmennus on ollut täysin siskon vastuulla. Tänä vuonna työnjako on edelleen vanha tuttu, mutta Antton on ollut entistä tavallisempi näky harjoituksissa.

- Yleensä olen tehnyt ohjelman ja kyllästynyt, enkä ole seurannut harjoituksia. Nyt olen ollut mukana enemmän. Kun kerran puhuin Annelin ympäri tähän projektiin, tuntuisi pahalta jättää hänet yksin ongelmien kanssa, Laine perustelee.

Ongelmia kevään valmistautumiseen ovat tuoneet etenkin loukkaantumiset, jotka estivät Dynamoiden osallistumisen avauskilpailuun.

Kilpailutilanteessa Laine jättää valmentamisen ja joukkueen psyykkaamisen kokonaan Annelin vastuulle. Hänen roolinsa on jännittää katsomossa.

- En ole missään tekemisissä tyttöjen kanssa ennen kisaa, Laine kertoo.

- Pelkään, että oma hermostuneisuuteni voi tarttua tyttöihin, jos he näkevät kuinka käteni tärisevät, hän selittää.