Urheilu

Grönholmin vahva kiri riitti kärkikolmikkoon

LK/REUTERS<br />Katalonian rallin voittaja Sebastien Loeb (vas.), kolmonen Marcus Grönholm (oik.) ja muut kuskit viettivät palkintojuhlien sijaan minuutin hiljaisen hetken perjantaina menehtyneen saksalaisen kartanlukijan Jörg Bastuckin muistoksi.
LK/REUTERS
Katalonian rallin voittaja Sebastien Loeb (vas.), kolmonen Marcus Grönholm (oik.) ja muut kuskit viettivät palkintojuhlien sijaan minuutin hiljaisen hetken perjantaina menehtyneen saksalaisen kartanlukijan Jörg Bastuckin muistoksi.

Marcus Grönholm onnistui aikeissaan minimoida vahinko, kun perjantainen turborikko pudotti hänet Katalonian MM-rallin johdosta kymmenenneksi. Ford-kuljettaja ajoi kymmenen pohja-aikaa kisan 16 erikoiskokeella ja tuli maaliin kolmantena 1.45 minuuttia kisan voittaneelle Sebastien Loebille jääneenä.

- Eihän siinä voinut kuin yrittää pitää Loebin piste-edun mahdollisimman pienenä, Grönholm tuumi.

Loeb ajoi sunnuntaina kuluvan kauden toisen MM-voittonsa ja venytti johtonsa MM-sarjassa yhdeksään pisteeseen ennen Grönholmia. Tämän vuoden mestaruustaisto on vahvasti kääntymässä Loebin ja Grönholmin kaksintaisteluksi. Se jatkuu Korsikalla 7. huhtikuuta.

- Siellä ollaan Loebin kotimaisemissa, mutta se on myös ralli, jossa minäkin viihdyn paljon paremmin kuin täällä, Grönholm totesi.

Grönholmin mukaan Katalonian ralli kaikkineen vahvisti hänen uskoaan siihen, että Loeb ja Citroen ovat voitettavissa kaikissa olosuhteissa, päinvastoin kuin viime kaudella.

- Tällä vauhdilla tämän kisan olisin voinut voittaa ilman turbo-ongelmia. Muutenkin alkukausi on osoittanut, että jos tekniikka toimii ja kuljettaja ei tee virheitä, meillä on mahdollisuudet ajaa maailmanmestaruudesta, Grönholm totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hirvonen nousi yhdeksänneksi

Grönholm avasi ensimmäisen kautensa Fordin ratissa voittamalla Monte Carlon- ja Ruotsin rallit. Hän menetti MM-sarjan johtopaikan ulosajoon Meksikon rallissa, mutta pääsi nykysääntöjen puitteissa takaisin kisaan ja nousi kahdeksanneksi.

- Nyt ei ole varaa antaa Loebilla yhtään pisteittä lisää etumatkaa, Grönholm totesi.

Grönholmin edellä kisan maaliin ehätti myös hienon kisan ajanut espanjalainen Daniel Sordo . Hän ajoi ensi kertaa urallaan MM-rallissa palkintosijalle jäätyään Citroenillaan 48,2 sekuntia Loebille.

Vuosi sitten Katalonian rallissa kolmanneksi ajanut Fordin Mikko Hirvonen oli yhdeksäs. Hän oli perjantaina neljäntenä ja taisteli tiukasti palkintosijasta, kunnes putosi 14:nneksi Grönholmin tapaan turborikon takia.

- Palkintopallisijoituksesta olisi taisteltu ilman ongelmia, mutta turha sitä enää murehtia. Täytyy vain keskittää ajatukset Korsikan ralliin ja siellä onnistumiseen, Hirvonen sanoi.

Hirvonen oli 10. sijalle vielä ennen viimeistä ek:ta, mutta nousi yhdeksänneksi, kun Ranskan Gilles Panizzi ajautui ongelmiin ja putosi edestä pois. Sunnuntaina Hirvonen oli kaikilla ek:lla neljän parhaan joukossa.

- Sellaista hyvää vauhtia ajettiin, mutta ilman mitään riskejä, Hirvonen kuvaili.

Latvala ja Pinomäki hakivat kokemusta

Fordin kakkostallissa kisan ajanut Jari-Matti Latvala oli kuudestoista. Eroa kärkeen kertyi hyvän matkaan toistakymmentä minuuttia, kun perjantaina jäi erikoiskokeita ajamatta. Latvala kolhi tuolloin WRC-ajokkiaan betoniseen sillankaiteeseen. Lauantain ja sunnuntain ek:t sujuivat ongelmitta.

Sunnuntaina Latvala ajoi kaikilla erikoiskokeilla kahdeksan parhaan joukkoon

- Sunnuntain erikoiskokeet sopivat tuolle autolle hyvin, kun niillä ei leikattu kaarteita niin paljon. Luulen, että tällä autolla tulee olemaan todella hyvä ajaa Korsikassa. Siellä mennään tietä pitkin eikä leikkailla kurveja, Latvala tuumi.

Kalle Pinomäki oli N-ryhmän pikkuluokan Renaultilla rengasrikkojen, vaihteensiirtäjän ja alapallonivel-ongelmien jälkeen junioreiden MM-sarjaan osallistuvien kuljettajien joukossa kymmenes. Hän on samalla sijalla myös MM-sarjassa. Sen kärjessä ovat Katalonian juniorikisan Citroenilla voittanut Tshekki Martin Prokop ja Ruotsin Per Gunnar Andersson tasapistein, kuuden pisteen päässä Pinomäestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pari päivää meni erilaisten pulmien kanssa. Vasta sunnuntaina pystyi keskittymään ajamiseen ja niihin asioihin, joita asvalttirallissa pitää muistaa. Tämä oli meille ja koko tiimille todellinen opintomatka, Pinomäki tuumi.

Katalonian rallissa ei sunnuntaina suihkuteltu samppanjaa, sen sijaan kuljettajat viettivät kisan maalissa hiljaisen hetken perjantain kilpailussa kuolleen saksalaisen kakkoskuljettajan Jörg Bastuckin muistoksi.