Urheilu

Pietiläinen palautti Turun painikartalle

Lehtikuva<br />Turun Toverien Ismo Pietiläinen pääsi sunnuntaina juhlimaan kreikkalais-roomalaisen painin SM-kultaa ensimmäisenä turkulaisena lähes 50 vuoteen.
Lehtikuva
Turun Toverien Ismo Pietiläinen pääsi sunnuntaina juhlimaan kreikkalais-roomalaisen painin SM-kultaa ensimmäisenä turkulaisena lähes 50 vuoteen.

REIJO MAJASAARI

Turun Toverien nuori ja komearaaminen Ismo Pietiläinen , 20, teki turkulaista painihistoriaa eilen Helsingin SM-matolla.

Upeasti ja näyttävästi kamppaillut Pietiläinen voitti miesten kreikkalais-roomalaisen painin sarjan 84 kiloa Suomen mestaruuden.

Tämän painityylin SM-kultaa on edellisen kerran voittanut Turkuun Turun Toverien raskaan sarjan mörssäri Kaino Mäkelä ja vuosi oli 1957. Silloin SM-kilpailujen painavin sarja oli +87 kg.

Pietiläinen löi 84-kiloisten SM-finaalissa Helsingin Kisahallissa kokeneen mestarin ja arvokilpailujakin jo melkoisesti kolunneen Alavuden Urheilijain Tuomo Mäntylän . Loppuottelu oli tasaisen kova sekä jännittävä.

Nuoren Pietiläisen voittonumeroiksi kirjattiin hyvän kamppailun päätteeksi 2-1 (3-4, 2-0, 2-1).

- Tiesin jo finaalimatolle astellessani, että nyt on minun hetkeni. Uskoin voittoon ja SM-kultaan alusta lähtien. En luopunut siitä ajatuksesta kertaakaan, riemuitsi turkulaisten onniteltavaksi ja kultatuoliin jännitysottelun jälkeen ansaitusti joutunut Pietiläinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mäntylän kunto petti lopussa

Pietiläisen ja Mäntylän 84-kiloisten SM-finaalin kaikki jaksot olivat jännittäviä ja täynnä kovaa taistelua. Peräänantamaton yritys ja järkevät ratkaisut tuottivat Pietiläiselle uran ensimmäisen miesten SM-kullan.

Turkulaisnuorukaisen vastustajan, kokeneen Mäntylän, kunto petti ottelun loppua kohden selvästi. Toista komeaa kravattiheittoaan hän ei pystynyt Pietiläisestä enää esittämään.

- Itsekään en pystynyt näyttäviin nostoihin, mutta tein muita ratkaisuja. Railakkaat juntat jäivät alkuotteluihin. Kykenin kuitenkin puolustamaan Mäntylän rajut mattoliikkeet tehokkaasti.

Pietiläinen oli Helsingin SM-kisayleisön ihasteltavana jo lauantai-iltana. Nuorukainen palkittiin silloin Suomen viime vuoden parhaana nuorena painijana. Hän oli vuonna 2005 kadettien MM-matolla viides. Pietiläinen voitti viime kaudella myös tuon ikäluokan Suomen mestaruuden.

Komearaamisella Pietiläisellä on mittaa 185 senttiä ja painoa normaalioloissa 85-90 kiloa.

Myrskyvaroitus jo joulukuussa

Joulukuun Vantaa cupissa kovassa kansainvälisessä turnauksessa Pietiläinen antoi jo myrskyvaroituksen. Siellä hän oli sarjansa toinen ja pian perään tammikuussa Herman Kare -paineissa Kouvolassa kansainvälisen turnauksen kolmas.

- Katsotaanpa luotetaanko minuun Moskovan EM-valintoja tehtäessä, pohdiskeli Tukholman ja Gävlen välillä Östhammarissa syntynyt Pietiläinen. Turun Toverien edustus ratkesi Ismon kohdalle siksi, että hänen Ali -setänsä asuu Turussa. Isä- Martti on muuttanut Suomesta Östhammariin jo vuonna 1971.

- Vein Ismon pikkupoikana Östhammar BK:n painisalille. Viime vuosina siellä on toiminut valmentajana valkovenäläinen Anatoli Federenko . Häneltä Ismo on saanut erinomaisia oppeja, Martti Pietiläinen, 53, kertoi.

Tuore Suomen mestari tuli isänsä kotimaahan ensimmäistä kertaa hieman pidemmäksi ajaksi puettuaan ylleen kymmenen kuukautta sitten Lahden urheilukoulun sotilaskamppeet. Nyt nuorukaisella on suunnitelmia Suomeen jäämisestä. Armeijan aamut loppuvat häneltä toukokuussa.

- Haen Pajulahden urheiluopistolle opiskelemaan liikuntapuolta. Siellä saan jatkaa tehokkaaksi muodostunutta harjoitteluani. Urheilukoulu ja -opisto tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia, Pietiläinen suunnitteli SM-kulta kaulassaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vapaapainin kuiva kausi lyhyempi

Ennen Pietiläisen kreikkalais-roomalaisen painin SM-kultaa sellaisen on Turkuun voittanut raskaan sarjan Mäkelä vuonna 1957. Aikaa Mäkelän ja Pietiläisen voittojen välillä ehti kulua liki 50 vuotta.

Vapaapainin Suomen mestaruuksia ovat miehissä voittaneet välillä Jorma Turunen 1962 ja Jerry Kvarnström 1996. Heistä kaikki, niin Mäkelä, Turunen, Kvarnström kuin Pietiläinenkin, ovat edustaneet ja edustavat Turun Toverien painikaartia.

Pietiläisen kanssa nousivat eilisen SM-painipäivän mestareiksi Helsingin Tarmon Antero Perez-Juntunen (55), Lahden Ahkeran Ville Lehmusvirta (66) ja Nurmon Juha Ahokas (120).

Ahokkaalle SM-kulta oli jo 28:s. Tällä lukemallaan "Nalle" ponnahti kuuluisan sukulaismiehensä Kustaa Pihlajamäen rinnalle. Maineikkaan kaksikon edellä on kuitenkin vielä Peräseinäjoen isäntä Keijo Manni . Mannin Suomen mestaruuksien määrä on peräti 33.

Auranmaan Painiseuran Jesse Tuominen eteni 74-kiloisissa SM-pronssiotteluun. Hän kuitenkin hävisi tittelikamppailun Tampereen Valtteri Moisiolle . Näin Tuomisen sijoitukseksi tuli neljäs tila. TWM:n Timo Kallio oli tämän sarjan viides.