Urheilu

Riehan liekkiä
ei tappio sammuta

TS/Timo Jerkku<br />Jorma Pokkinen, Aamulehti
TS/Timo Jerkku
Jorma Pokkinen, Aamulehti

Jorma Pokkinen

Pinerolon Palaghiaccio-hallissa kello löi Suomen curling-miehistölle perjantaina klo 20.24. Kanadan Mark Nichols lähetti matkaan sellaisen paukun, että Suomen polvet notkahtivat. 6-0 yhdessä päässä on todella harvinaista.

Suomi on silti huumassa. Kun joukkueen sijoitus järjellä ajatellen on 4-8, niin tunteet hopeastakin riehaantuvat.

Mahtavaa! Upeaa! Juuri olympiakisojen tarvitsema Tuhkimo-tarina, neljä hyvinkääläispoikaa vastaan suuri Kanada.

Markku Uusipaavalniemi on nyky-Suomen Matti Nykänen . Sankari sumusta, unelmavävy, urheilun Peppi Pitkätossu . Kaikki on Makelle mahdollista! Uusipaavalniemi eduskuntaan!

Tätä riehan liekkiä ei edes finaalitappio sammuta.

Totta on, että Make ratkaisi Rubikin kuution 25 sekunnissa, heittää pesäpalloa 140 km tunnissa ja oli hilkulla päästä Barcelonan olympiakisoihin uimahyppääjänä. Vain korvalleen tullut voltti ja haljennut tärykalvo esti harvinaisuuden, kesä- ja talvikisat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei Make silti sentään kanna hevosta selässään, syö norsua eikä pistä pelien jälkeen punaisia palmikoita päähänsä.

Curling on kynnenmustuaisen kokoinen, 550 pelaajan harrastus. Maassa on yksi aito curling-halli Oulunkylässä. Make omistaa siitä 90 prosenttia.

SM-sarja ei mahdu sinne pelaamaan. Mestaruudesta heitetään Vierumäellä. Lajin kokoa kuvaa, ettei Turussa, Tampereella tai Jyväskylässä ole pelipaikkaa lainkaan.

Mäkihuuman aikaan hyppyreitä nousi sinne tänne. Tänään tuulen vankina seisovat niin Jämsän Kaipola kuin Hämeenlinnan Ahvenisto. Sulaa hulluutta, maisemanpilaamista.

Pahinta, mitä Makelle ja curlingille voi tapahtua on, että lajiin leivotaan nyt liikaa hiivaa. Se turpoaa eikä mahdu enää järjen mittoihin.

Lajia rynnätään rahoittamaan kukkaro auki kuin kymmenen leivän uunin luukku.

Tämä joukkue oli nyt tässä. Wille Mäkelä ilmoitti jo ennen Torinoa lopettavansa. Uudet voitot tarvitsevat uudet sankarit.

l

Presidentti Tarja Halonen pelkisti curlingin osuvasti: talvikyykkää.

Ehkä niin, mutta fakta on, että curling-joukkue pelasti nämä talviolympialaiset. Ei liki kaksi miljoonaa eilisillan tv-katsojaa voi aivan väärässä olla.

Jos curlingista tulee uusi kansanurheilu, niin se on vain oikein hiihdolle. Kaikessa ei tarvita näennäistiedettä. Riittää riittävän hyvä pää - esimerkiksi sellainen kuin Markku Uusipaavalniemellä on.

Kirjoittaja on Aamulehden päätoimittaja.