Urheilu

Sopupeleistä
tuomiot
34 ihmiselle

KALLE VIRTAPOHJA

Elokuussa 1998 käynnistyneen pesäpallon sopupeliskandaalin kokonaiskuva alkaa reilun seitsemän vuoden tutkimusten jälkeen selvitä. Poliisin esitutkinnassa on ollut lähes 500 henkilöä. Vantaan käräjäoikeudessa annettiin maanantaina viimeiset tuomiot. Pesäpallon nelinkertainen Suomen mestari Markus Meriläinen ja Markus Terämaa saivat sakkotuomiot törkeästä petoksesta.

Sopupelien kohtalokkain päivä oli musta torstai 13. elokuuta. Tuolloin pelattiin Helsingissä, Kankaanpäässä ja Siilinjärvellä. Erityisesti pesäpallon sisäpiirissä otteluita innostuttiin pelaamaan poikkeuksellisen ahkerasti ja monien pelaajien kannalta poikkeuksellisen "onnekkaasti".

Esimerkiksi Helsingin ja Haminan välisen ottelun edellä sovittiin, että ensimmäinen jakso pelataan tosissaan, mutta toisen jakson saa voittaa ensimmäisen jakson hävinnyt joukkue. Näin kuponkeihin varmistettiin risti tasapelin merkiksi.

Sotkamossa menestyksekkään pelaajauransa aloittanut Meriläinen pelasi päättyneellä kaudella Oulun Lipossa. Ensi kaudella hän edustaa Kouvolan Pallonlyöjiä. Kohtalokkaalla kaudella Meriläinen edusti Helsingin Tiikereitä. Tiikerit oli ollut taloudellisessa ahdingossa eikä ollut kyennyt maksamaan pelaajilleen palkkaa koko kesänä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ei ole kommentoitava tässä vaiheessa, totesi Meriläinen lyhyesti käräjäoikeuden päätöksen kuultuaan.

Toinen maanantaina tuomion saanut Markus Terämaa ei ole pesäpalloilija. Hän on koripalloerotuomari, joka ajautui skandaalin kurimukseen ystävyyssuhteensa kautta.

- Olen Markus Meriläisen ystävä, Terämaa selvitti yhteyttään skandaaliin.

- En ole lainkaan tyytyväinen. Tämä on painanut seitsemän ja puoli vuotta. Ja nyt tuli lisäksi tuomio. Mutta asianajajan kanssa pitää keskustella, miten toimimme jatkossa, Terämaa pohdiskeli.

- Tämä on ollut erikoinen juttu. Minulla on sellainen tunne, että kaikkia 500 esitutkinnassa kuultua ei ole kohdeltu tasapuolisesti. Se on yksi kriteeri, kun jatkopäätöstä tehdään.

Veikkaukselle 37 000 euroa

Meriläiselle tuomittiin 80 päiväsakkoa eli 480 euroa. Terämaalle tuomittiin 50 päiväsakkoa eli 1100 euroa. He joutuvat yhdessä maksamaan Veikkaukselle takaisin täysimääräisenä pitkävedon voittorahansa eli reilut 24 000 euroa.

Maanantaina tuomittiin kolmaskin henkilö korvausvelvolliseksi. Häntä syytettiin petoksesta, mutta petos vanhenee viidessä vuodessa, joten syyte ehti vanhentua. Hän joutuu silti yhdessä Meriläisen ja Terämaan kanssa maksamaan Veikkaukselle takaisin 13 000 euroa.

Kaksi syytteessä ollutta uhkapelaajaa vapautettiin maanantaina syytteistä.

Käräjäoikeuksien tasolla sopupeliskandaali on nyt loppuun käsitelty. 34 henkilöä on saanut tuomion. Heistä yksi tuomittiin Kankaanpäässä ja yksi Tampereella. Loput tuomiot ovat Vantaalta. Lisäksi hovioikeudessa on ennestään käsittelyssä yhden uhkapelurin valitus. Mahdollista on, että nyt sakkoihin ja korvausvelvollisuuteen tuomitut valittavat myös hovioikeuteen.