Urheilu

Nopeus valttia Budapestin MM-molskilla

TS/Mika Vuorio<br />Marko Yli-Hannuksela (oik.) saattaa Budapestissä kohdata jälleen Aleksandr Dokturishivilin, joka Ateenassa voitti olympiakultaa jättäen Myhin hopealle.
TS/Mika Vuorio
Marko Yli-Hannuksela (oik.) saattaa Budapestissä kohdata jälleen Aleksandr Dokturishivilin, joka Ateenassa voitti olympiakultaa jättäen Myhin hopealle.

REIJO MAJASAARI

Levoton painisääntöjen muuttumisvuosi on tuonut ongelmia niin aktiiveille kuin lajia tiiviisti seuraaville faneillekin. Viisinkertainen arvokisamenestyjä Ilmajoen Marko Yli-Hannuksela (74 kg) lähtee keskiviikkona Budapestin MM-matolle kuitenkin varsin toiveikkain mielin.

- Nopeatempoinen painipykälien nikkarointi hieman ihmetyttää. Silti olen sitä mieltä, että tämä nykyisin voimassa oleva junttasääntö on kuin minulle sorvattu, sanoo Yli-Hannuksela, Ateenan olympiakisojen hopeamitalisti ja viime vuoden Suomen paras urheilija.

- Nyt vaan pitää matolla olla entistä tarkempana ja hereillä. Sekunnin murto-osa voi ratkaista jaksovoiton. Mikäli juntta perusteellisesti onnistuu, niin selkävoitolla voi korjata koko ottelun. Räjähtävyydellä on suuri merkitys!

Kulumassa oleva painivuosi aloitettiin vielä niin sanotun ristivyösäännön ollessa voimassa. Sitten siirryttiin ristivyön sijasta sylioteratkaisuun. Huhtikuisten Varnan EM-painien jälkeen tuli toukokuussa tieto junttaotepykälästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mattopainilla suuri merkitys

Varnassa tasaisiin yhteenottoihin haettiin vielä ratkaisua syliotteella ja sitä ennen ristivyöllä. Nyt voimassa olevien sääntöjen vaikutuksesta mattopainilla on entistä suurempi merkitys.

Painiottelussa on kaksi tai kolme kahden minuutin jaksoa. Junttaotteeseen siirrytään jaksoilla minuutin alkupystyn jälkeen. 0-0-tilanteessa arpa ratkaisee kumpi painija saa yrittää ensimmäisenä juntasta.

- Pystyjakson jälkeen johdossa oleva painija saa ottaa junttaotteen ensiksi. Se on valtava etu, siksi pisteenkin johto on tärkeä. Viiden pisteen juntalla jakso sitten päättyy. Jos pistää vastustajan juntasta selälleen niin voittaa koko ottelun, vuonna 1997 MM-kultaa Puolassa ottanut Yli-Hannuksela kertoo.

MM-kullan ja Ateenan hopean lisäksi ilmajokinen on sijoittunut Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 kolmanneksi sekä voittanut kaksi EM-pronssia.

Yli-Hannukselalla on kokemusta jo yli paristakymmenestä arvokilpailusta, kun otetaan lukuun myös nuorten EM- ja MM-mittelöt, joista Suomen tämän hetken painikuningas jo aikanaan toi mitaleita.

- Kovuuteni on vuosien myötä kasvanut. Näiden sääntöjen aikana kokemus painaa entistä enemmän vaakakupissa. Pää pelaa tiukan paikan tullen. Fyysinenkin tasoni saattaa olla jonkin verran parempi kuin esimerkiksi Puolan MM-vuotenani 1997, uskoo Yli-Hannuksela.

Sarja painitaan yhdessä päivässä

Nykysäännöillä kaikissa kilpailuissa sarja painitaan yhdessä päivässä läpi. Jos urheilija yltää mitaliotteluihin, se tietää hänelle ainakin neljää kovaa ja raskasta kamppailua, MM-finaaliin pääseminen jo viittä tai kuutta.

Yli-Hannukselan sarjan (74) punnitus on Budapestissä perjantaina. Hänen MM-mittelönsä alkavat ja päättyvät lauantaina. "Myhi" tietää, että maailmanmestaruuskisoissa ovat jälleen vastassa kaikki tämän hetken painihuiput.

- Samat kasvot tulevat kulmalle kuin Ateenassakin. En ole asettanut itselleni mitään rajoja. Testit osoittavat pelkkää hyvää. Loukkaantumisetkin, joita alkuvuonna oli peräjälkeen, ovat nyt takana ja vain pahaa unta.

- Kaikki on pienestä kiinni. Lähden voittamaan jokaista yhteenottoani. Mitali ja mestaruus ovat täysin mahdollisia, luottaa Yli-Hannuksela.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yli-Hannukselan lisäksi Budapestin MM-matolla ottelevat tämän viikon lopulla suomalaisista myös Jani Haapamäki (55), Marko Isokoski (60), Juha Hiltunen (66), Tuomo Mäntylä (84), Rami Hietaniemi (96) ja Juha Ahokas (120).

Ahokas on Yli-Hannukselan ohella toinen Suomen joukkueen mitaliehdokas. Naisten sarjoissa Suomea edustaa Sarianne Savola (48). Valmentajana toimivat Mikael Lindgren ja Juha Virtanen.