F1

McLaren kunnioittaa
uutta maailmanmestaria

Turun Sanomat, Sao Paulo

HEIKKI KULTA

24-vuotias Fernando Alonso on kaikkien aikojen nuorin formula ykkösten maailmanmestari. MM-taiston hävinneen tallin päällysmies Ron Dennis ei kuitenkaan katso, että ajat olisivat muuttuneet formula 1 -urheilussa.

- On kuljettajia - kuten Kimi Räikkönen - joilla on ollut potentaalia voittaa mestaruus vieläkin nuorempina, Dennis muistuttaa.

- Tärkeintä on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Täytyy olla sellainen auto, jolla on mahdollista ajaa mestaruudesta.

- Mikään ei kuitenkaan ole varmempaa kuin että jonain päivänä ennätykset rikotaan. Voi kestää aikansa, mutta tulee vielä Fernandoakin nuorempi mestari. Edellinen oli Emerson Fittipaldi. Hän oli nuorin mestari 33 vuoden ajan, Dennis tuumaili.

Ansaittu mestaruus

Dennis kumartaa nöyrästi kaikkien aikojen ensimmäiselle espanjalaiselle maailmanmestarille, josta tuli myös ensimmäinen Renaultin tallissa mestaruuden voittanut kuljettaja.

- Alonso on ansainnut mestaruutensa, hän on kunnioitettava mestari. Hän on joutunut kamppailemaan monessa kisassa autolla, joka ei pystynyt McLarenien vauhtiin. Mutta hän on koko ajan tehnyt erittäin hyvää työtä, Dennis selvitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On selvää, että Alonso on joutunut ajamaan viimeiset kisat varman päälle varovasti.

- Bensiinitasoituksella meidän automme on ollut selvästi hallitseva jo pidemmän aikaa. Tiedämme hyvin, kuinka Renaultin insinöörit ovat lauantaisin laskeneet, kuinka paljon raskaampia automme olivat aika-ajossa ja mitä Alonsolta vaaditaan muiden pitämiseksi takana.

Dennis tuskailee, kuinka useat ongelmat veivät Räikköseltä aseet tasaisempaan MM-kamppailuun.

- Kaikkein vaikeinta minulle henkilökohtaisesti oli päästä ylitse Nürburgringin keskeytyksestä. Otimme lasketun riskin, joka melkein tuotti tuloksen. Viimeisen kierroksen alussa meistä tuli sankarien sijasta surkimuksia. Se oli Alonsolle 12 pisteen voitto.

Tiimityötä loppuun asti

Brasilian kilpailussa Dennis kertoi McLarenin ajaneen yhä tiukasti tallina. Juan Pablo Montoya varautui vielä kaksi kierrosta ennen maalia päästämään Räikkösen ohitseen, jos Alonson Renault olisi pysähtynyt.

- Kuljettajilla oli vapaus ajaa oma kilpailunsa, kunnes kaksi kierrosta oli jäljellä. Sen jälkeen järjestys olisi muuttunut, jos se olisi ollut tilanteen kannalta välttämätöntä, Dennis paljasti.

Periaatteessa Räikkösen taktiikka oli laadittu niin, että hän ajaa Montoyaa pidempään ja siten nousisi toisen varikkokäynnin jälkeen kärkeen. Kimi ei kuitenkaan päässyt tällä kertaa parhaaseen vauhtiinsa säätövaikeuksien myötä.