Moottoriurheilu

Laiha lohtu

Brasilian GP-kolumni 25.9.

Vihdoin McLarenilta onnistui se, mihin tallin olisi pitänyt pystyä jo kesäkuun kisoista asti.

Ensimmäinen kaksoisvoitto nosti brittitallin valmistajien MM-sarjassa kärkeen.

Se kävi kuitenkin kovin laihasta lohdusta päivänä, jolloin Renaultin Fernando Alonso kruunattiin uudeksi kuljettajien maailmanmestariksi.

Kimi Räikkönen ja Juan Pablo Montoya avasivat nyt tallikavereina tilinsä ensimmäisellä kaksoisvoitollaan.

Tavalla tai toisella näitä täysosumia oli hukattu oikein urakalla Kanadassa, Silverstonessa, Hockenheimissa, Unkarissa, Turkissa, Monzassa ja Spassa.

Voittoja sentään on tullut mukavasti. McLaren on voittanut yhdeksän kertaa viimeisessä 12 kilpailussa ja nyt viisi putkeen.

Edellisen kerran vastaava voittoputki koettiin 17 vuotta sitten, kun McLaren naputteli nykyisen 11 perättäisen voiton ketjunsa.

McLarenilla ja varsinkin Mercedeksellä vannotaan nyt valmistajien mestaruuden nimeen. Se on ainakin tilauksessa. Yhteistyötä on tehty jo 11 vuotta ja merkkimestaruus on tilillä vain kaudelta 1998.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Renaultin verraton tallipäällikkö Flavio Briatore mittaa näitä mestaruuksia aivan eri puntarilla kuin virkaveljensä McLarenilla.

Vain kuljettajien mestaruudella on painoarvo suuren yleisön keskuudessa.

Briatore painottaa, että vuosi 1999 muistetaan Mika Häkkisen mestaruudesta, eikä suinkaan Ferrarin tittelistä valmistajien MM-sarjassa.

Siitäkin huolimatta, että kyseessä oli Ferrari ja vieläpä sen ensimmäinen merkkimestaruus 16 vuoteen.

Tottahan se on.

Suomalaisittain tämä kausi jää muistoihin Räikkösen tappiosta MM-taistosta, ei Kimin mahdollisesta lohdutuspalkinnosta toisena McLarenin mestaruuden hankkijana valmistajien sarjassa.

Valmistajien tittelistä parhaan nautinnon saa tietysti sellaisilla kausilla kuin se tulee kuljettajien mestaruuden kylkiäisinä - kuin kirsikaksi kermakakkuun.

Fernando Alonso on ajanut kerta kaikkiaan upean kauden. Hänestä tuli uusi mestari autolla, joka ei ollut sarjan paras. Edellinen vastaavalla tavalla ensimmäisen tittelinsä hankkinut oli Michael Schumacher Benettonilla 1994.

Sen jälkeen leivotut uudet mestarit Damon Hill, Jacques Villeneuve ja Mika Häkkinen toteuttivat unelmansa sarjaan parhaalla autolla.

Alonso on ajanut pisteille 15 kisassa, kun Räikkönen on kerännyt pinnoja 11 kertaa. Sen verran nykyinen pistesysteemi hyödytti Alonsoa, että vanhalla enemmän voittoa suosivalla mestaruus ei olisi vielä ratkennut.

Sao Paulo/Heikki Kulta