Urheilu

Suomelle tuskainen voitto Puolasta

LEHTIKUVA/STR<br />Puola taisteli uhrautuvasti Suomea vastaan Vaasan MM-karsintaottelussa, vaikka Suomi lopulta voiton ottikin. Marta Stobba (9) kamppailee pääpallosta Anna-Kaisa Rantasen kanssa.
LEHTIKUVA/STR
Puola taisteli uhrautuvasti Suomea vastaan Vaasan MM-karsintaottelussa, vaikka Suomi lopulta voiton ottikin. Marta Stobba (9) kamppailee pääpallosta Anna-Kaisa Rantasen kanssa.

JARI WELLING

Suomen naisten maajoukkueen ensimmäinen MM-karsintaottelu kotona Vaasan Hietalahden kentällä Puolaa vastaan ei ollut jalkapallon juhlaa voitosta ja ennätysyleisöstä (4 549) huolimatta, vaan pikemminkin todellinen tuskien Grand Prix.

- Kolme pistettä huonolla pelillä on parempi kuin piste hyvällä pelillä, kiteytti lopputuloksen ottelun jälkeen nasevasti Suomen päävalmentaja Michael Käld.

Naisten maajoukkue osoitti kuitenkin jälleen kesän EM-kisojen tapaan epätyypillistä venymistä suomalaiseksi palloilujoukkueeksi. Suomi ei häkeltynyt vaikka totaalinen altavastaaja Puola tasoitti ottelun 1-1:een, vaan Laura Kalmari iski välittömästi Suomen uudelleen johtoon, ja sitä kautta lopulliseen voittoon.

- On hyvän ja vahvan joukkueen merkki, että pystyy kääntämään ottelut voitoksi vaikeuksista huolimatta, vahvisti Kalmari.

Kalmari teki 2-1-maalinsa 69. minuutilla vain kolme minuuttia sen jälkeen, kun Puola oli tehnyt 1-1-tasoitusmaalinsa.

Anne Mäkinen pisti siinä minulle hyvän pystysyötön. Ensiksi ajattelin nostaa Puolan maalivahdin yli, mutta lopulta päätinkin sijoittaa, kuvaili Kalmari maaliansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomi sortui mukaan kävelyyn

Ensimmäinen puoliaika oli Suomelta täyttä tuskaa, kun Puolan sumputuspeli toimi ja kotijoukkue meni myös liiaksi mukaan vieraiden kävelyvauhtiin.

Suomi pääsi kuitenkin tauolle 1-0-johdossa, kun jo ensimmäisen puoliajan lisäajalla toppari Tiina Salmén pisti pallon kulmapotkun jälkitilanteesta pussiin. Puola tasoitti ottelun kuitenkin 66. minuutilla terävästä vastaiskusta, kun nopea Puolan yksinäinen kärki Anna Gawronska karkasi vasemmalta laidalta Eveliina Sarapäältä : 1-1.

Kalmarin nopean johtomaalin jälkeen Suomi teki vielä kolmannenkin maalin, kun vaihtohyökkääjä Sanna Talonen onnistui maalaamaan 84. minuutilla Anna-Kaisa Rantasen tarkasta syötöstä numerot 3-1:een.

- Sain hyvän pallon maata pitkin. En edes tiedä millä pallon maaliin laitoin, mutta pääasia on, että osuin, naureskeli Talonen, joka johtaa kotimaan pääsarjan maalintekijätilastoa 22 maalilla.

- Tämä oli meille todellakin vaikea peli. Puola puolusti juuri niin kurinalaisesti, kuten jo etukäteen tiesimme. Pelinrakentelumme oli kovin hidasta, mikä johti siihen, että Puola ehti hyvin pallon alle, myönsi päävalmentaja Käld.

- Olisimme totta kai halunneet tarjota fantastiselle ennätysyleisölle parempaa peliä. Onneksi Kalmari ratkaisi ottelun Puolan tasoituksen jälkeen, jatkoi Käld.

- Tämä ei ollut katsojaystävällistä peliä. Kun sai pallon, heti oli kimpussa vähintään kolme puolalaista. Oli myös meille shokki, että Puola teki tasoituksen. Olimme kuitenkin hyvin valmistautuneet. Emme lähteneet otteluun uhoamaan, mietti Kalmari.

- Onneksi saimme jo 1-0-maalin hyvään paikkaan. Toinen puoliaika olikin meiltä jo parempi, Kalmari mietti.

Erotuomari vihelsi kuin junioripeliä

Suomen tuskaista tietä vaikeutti ottelussa myös se, että ottelun ukrainalainen erotuomari Katerina Monzul vihelsi kuin junioripeliä.

- Tuntui välillä, että jokaisesta kontaktista tuli vapaapotku, analysoi Anna-Kaisa Rantanen, joka itse sai varoituksen aivan käsittämättömästi kamppailutilanteessa, jossa oli selvästi pallo välissä.

Niinpä Rantanen onkin pelikiellossa, kun Suomi kohtaa seuraavassa MM-karsintaottelussa 30. lokakuuta Espanjan Helsingin olympiastadionilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kokonaisuudessa pelimme oli hakusessa ja parannettavaa jäi aika paljon. Puola oli kuitenkin huomattavasti parempi vastustaja kuin Belgia, kuittasi Rantanen, joka oli järjestämässä Suomen ensimmäistä ja kolmatta maalia.

- Kouluarvosanoin me saimme tästä 6 - ja erotuomari 5 -. Kolme pistettä on sinänsä hieno saavutus, mutta kyllä meidän pitäisi pystyä parempaan. Meillä oli ehkä hivenen paineita näyttää. Seuraava vastustajamme Espanja on sen verran parempi kuin Puola, että tällaisella pelillä heitä vastaan häviäisimme varmasti, ruoski omiaan Suomen kapteeni Sanna Valkonen.