Urheilu

EM-menestys teki Suomen
jalkapallonaisista julkkiksia

TS/Arto Takala<br />Sanna Valkonen uskoo, että Suomella on täydet mahdollisuudet selvitä Pekingin olympianurmille.
TS/Arto Takala
Sanna Valkonen uskoo, että Suomella on täydet mahdollisuudet selvitä Pekingin olympianurmille.

Ari Stenius

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueesta ja sen avainpelaajista tuli valtakunnan julkkiksia kesän Euroopan mestaruusturnauksen jälkeen.

- Kesän kisojen jälkeen on huomannut olevansa ainakin joidenkin pikkutyttöjen idoli, naureskelee maajoukkueen kapteeni Sanna Valkonen , 27, ennen Belgiaan ja MM-karsintaan lähtöä.

Suomen naiset viimeistelivät karsintakuntoaan Oulussa elokuun kahdentenakymmenentävä päivänä Hollantia vastaan.

Juokkue kuosissa

- Hyvin oli pysytty ryhdissä. 4- 0 voitto oli tärkeä itseluottamuksen säilyttämisen kannalta, arvioi Valkonen, joka pelaa ammatikseen Ruotsin Uumajassa.

Hän on itse pelannut ringetteä ja pesäpalloa, mutta jalkapallon lumo vei hänetkin.

- Löysin lajin parista hyviä ystäviä ja meillä oli aina kivaa C- ja B-junioreissa.

-Mukavaa, että naisjalkapalloilu on noussut arvossa. Miesten pääsy arvokisoihin nostaisi jalkapallon ehkä Suomessakin maan suosituimmaksi yleisölajiksi, luottaa Sanna Valkonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valkonen on tyytyväinen naisjalkapalloilun yleisestä arvonnoususta, vaikka hän itse on jo saanut seistä valokeilassa lajin yhtenä päälähettiläänä.

- Linnan juhlat ja vuoden urheilijan gaalaan kutsu ovat todistuksia huomaamisesta, myhäilee Valkonen, joka uskoo Suomen jalkapallon taistelevan paikasta Kiinan MM-kisoihin.

- Tanska on pahin lohkostamme, muut meidän pitää hoitaa ja sitten taistella Tanska kumoon, miettii kapteeni karsintalohkon kaavaa, joka heittää Tanskan vastaan vasta ensi vuoden syyskesästä.

Vain lohkovoittaja suoraan Kiinaan

Belgiaa vastaan Suomi pelaa huomenna, Puola ja Espanja saapuvat Suomeen ja sitten on tämän vuoden karsintapelit pelattu.

- Puhtaalla pitäisi mennä, sillä ainoastaan lohkovoittaja pääsee Kiinaan, tuumii Valkonen vuoden 2 007 MM-kisoista.

Energisellä Sannalla ei seuraava kaukomatka ole kuitenkaan Aasiaan, vaan Etelä-Amerikkaan Brasiliaan.

- Lomalle kauden jälkeen, sitä reissua odotan, sanoo Sanna, jonka suosikkipaikka ei kuitenkaan ole jalkapallon valtamaa.

- Kauden jälkeen haetaan aurinkoa, mutta saaristolaismökki, Helsinki ja Suomi ovat suosikkipaikkani, sanoo isänmaallinen kapteeni.

Sanna Valkosen maailma ei ole kokonaan Helsingin (tällä hetkellä Uumajan) yliopistolla ja jalkapallossa, vaan aikaa jää muuhunkin.

- Kirjat ja elokuvat ovat vahvasti aina mukana, samaten kesäisin golf ja talvisin skimbailu, luettelee Valkonen harrastuksia ja nimeää ihaiteikseen Marilyn Monroen ja Madonnan.

Suomi lähtee MM-karsinta-avaukseen pelaajaryhmällä, josta lähes jokainen oli mukana EM-kisoissa välieriin selvinneessä joukkueessa.

Poikkeuksen tekee maalivahti Satu Kunnas , joka ei lähde matkaan polvivaivan vuoksi. Hänet korvaa Noora Martikainen .

Viime hetken muutoksena Käld nimesi puolustaja Kati Hakalan niinikään polvivaivaisen Petra Vaelman tilalle. FC Espoota edustava Hakala on naisten maajoukkueen ensikertalainen.

Suomen päävastustaja Tanska aloitti MM-karsinnat jo viime viikonloppuna ja voitti Puolassa peräti 5-1.