Urheilu

Edvald Smirnov avustaa Turun Riennon nuoria taitoluistelijoita

TS/Jori Liimatainen<br />Maailmankuulu taitoluistelu- ja balettikoreografi Edvald Smirnov on ollut tällä viikolla Turun Riennon luistelijoiden apuna. Tässä opastettavana on 10-vuotias Emilia Isolauri.
TS/Jori Liimatainen
Maailmankuulu taitoluistelu- ja balettikoreografi Edvald Smirnov on ollut tällä viikolla Turun Riennon luistelijoiden apuna. Tässä opastettavana on 10-vuotias Emilia Isolauri.

PEKKA MÄNTYLÄ

Turun Riennon nuoret taitoluistelijat saavat tällä viikolla korkeatasoista oppia ohjelmien tekemisessä. Apuna on nimittäin venäläinen Edvald Smirnov , joka toimii päätyönään mm. nelinkertaisen Euroopan mestarin Jevgeni Plushenkon koreografina.

Smirnovilla riittää vientiä. Turkuun hän saapui Espanjasta maailman taitoluisteluhuippujen kesäkurssilta, ja pian pitäisi työskennellä kotikaupungissa Pietarissa venäläisluistelijoiden kanssa tulevaa kautta varten. Lokakuussa on edessä yhteistyötä sveitsiläisten ja joulukuussa italialaisten kanssa. Ensi vuoden alkupuolella ovat vuorossa Torinon olympialaiset, joita varten Smirnov työsti kollegojensa kanssa Plushenkon lyhytohjelmaa juuri Espanjassa.

Miten ihmeessä venäläinen huippuammattilainen sitten on saatu avuksi Turkuun?

- (Turun Riennon valmentaja) Larissa Papchenko on myös Pietarista, ja hän kutsui minut muutama vuosi sitten mukaansa Ouluun. Nyt olen kolmatta kertaa käymässä Turussa ja tuntuu, että tulen ystävien luo. Venäjä ja Suomi ovat naapurimaita, ja minusta me olemme myös sukulaissieluja, Smirnov hymyilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jäällä tapahtuvan ohjaamisen lisäksi Smirnov on pitänyt Turussa myös luentoja ja konsultoinut muutenkin Riennon toimintaa.

- Täällä on hyvä luistelukoulu, mutta ei niin hyvä kuin voisi olla. Hyvällä seuralla on aina oma koreografi, Smirnov huomauttaa.

- Kaikissa lajeissa on hyvä, kun vanhemmat ja valmentajat ovat innostuneita, mutta menestystä tulee enemmän ja nopeammin, kun myös valtio tai kaupunki auttavat taloudellisesti.

Smirnov on tottunut menestymään

- Toivottavasti joku näistä nuorista turkulaisista tytöistä on joskus tulevaisuudessa Suomen mestari. Aika usein kun teen jonkun kanssa töitä, niin pian hän menestyy, Smirnov nauraa leppoisasti.

Naurun takana on tervettä itseluottamusta, mutta hyvin vähän ylimielisyyttä. Myös balettialalla kansainvälistä menestystä haalinut Smirnov on ollut töissään melkoinen kultasormi.

- Edvaldin neuvojen ansiosta meillä seurassa mietitään nyt ensimmäistä kertaa esiintymistä siten, että se ei ole pelkkää teknistä suorittamista. Esiintyminen koostuu ihan pikkuasioista sormenpäistä varpaisiin asti, Riennon talousvastaava Katri Aarnivaara-Äijälä toteaa.

Smirnov on tehnyt aikoinaan ohjelman myös Susanna Pöykiölle , joka luisteli ensimmäisenä suomalaisnaisena viime talvena EM-hopeaa.

- Ihmettelen, että Susanna tai kukaan muu suomalainen ei ollut mukana Espanjassa, jossa maailman huiput kokoontuivat hyvissä olosuhteissa, Smirnov harmittelee.

Sääntöuudistukset korostavat esiintymistä

Taitoluistelun uudistuneiden sääntöjen vuoksi esiintymistaidolla ja koreografialla on entistä enemmän merkitystä luistelijan ohjelman arvostelussa.

- Luistelijan pitäisi hallita koko kehoaan eikä vain osata urheilullisia taitoja. Lisäksi ohjelmassa pitäisi aina olla jotain uutta ja epätavallista, Smirnov kuvailee.

- Askelsarjoilla on suuri merkitys, mikä on hyvä asia. Niissä luistelun perustaidot tulevat hyvin esille. Kun katsoo Plushenkoa, tuntuu, että hän on syntynyt luistimet jalassa. En pysty ymmärtämään, miten hän voi pysyä tietyissä kuvioissa pystyssä, Smirnov pyörittää päätään.

Plushenkolta puuttuu enää olympiakulta

Jevgeni Plushenkoa ei tarvitse taitoluistelun ystäville esitellä. Vasta 22-vuotias venäläinen on kolminkertainen maailman- ja nelinkertainen Euroopan mestari sekä olympiahopeamitalisti. Merkittävien saavutusten listasta puuttuu oikeastaan vain olympiakulta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se on myös hänen koreografinsa Edvald Smirnovin unelma.