TPS nousi Lehtosen
maaleilla kaksi kertaa tasoihin

TamU -  TPS 2-2

PEKKA SEPPÄNEN

TPS sai jatkoa ajatelleen elintärkeän pisteen jalkapalloilun Veikkausliigassa tiistaina Tampereella. Pisteestä on pitkälti kiittäminen toppari Ville Lehtosta ja maalivahti Jani Tuomalaa . Molemmat olivat näkyvästi esillä pistejahdissa.

Puolustuspään lukko Ville Lehtonen teki turkulaisten molemmat maalit, joten harvoin toppari saa näin näkyvän roolin hyökkäyspäässä. Ensimmäinen maali tuli Ady Pereiran antamasta tarkasta kulmurista, ja lopullisen tasatuloksen toi tamperelaisten puolustuksen todellinen sähläys, jonka Lehtonen käytti oivasti hyväkseen

- En ole koskaan aikaisemmin tehnyt samassa ottelussa kahta maalia. Nyt sekin tapahtui ja ne osumat olivat liigassa toinen ja kolmas. Tasapelipiste oli meille todella tärkeä, kun annoimme parin puolustusvirheen takia kotijoukkueelle maalit, 20-vuotias toppari jutteli kamppailun jälkeen.

Lähellä toisaalta oli sekin, että Lehtonen olisi poistunut kentältä pää painuksissa. Hän kaatoi toisella jaksolla TamUn Henry Scheweleffin rangaistusalueella, ja TamU sai rangaistuspotkun johtaessaan 2-1.

Tamperelaisten ulkomaalaisvahvistus Velibor Koponovic laukoi pilkulta alakulmaan, mutta Jani Tuomala oli kärppänä samassa kulmassa ja torjui vedon hienosti.

- Kyllä pilkku oli aiheellinen. Toinen jalkani tarttui Scheweleffiin, ja ellen olisi kaatanut, niin hän olisi todennäköisesti tehnyt maalin. Tuomala torjui jälleen pilkun kuten Maarianhaminaa vastaankin. Hänelle on annettava myös kiitos pisteestä. TamU olisi mennyt muuten kahden maalin johtoon, ja se olisi ehkä riittänyt.

TPS kuroi siis kaksi kertaa kotijoukkueen maalin johdon Ville Lehtosen onnistumisten myötä, ja se oli kova saavutus..

- Siinä ensimmäisessä kulmurimaalissa pääsin puskemaan vapaasti, kun Jarno Heinikangas plokkasi Ville Lehtisen pois tilanteesta ja Heinikangas teki tavallaan minulle tilaa nousta puskuun. Toisessa puolestaan olin juuri saanut valmennusjohdolta käskyn nousuihin. Jäin haistelemaan tilannetta ja aivan yllättäen sitten minulle tuikin tilanne, kun tamperelaisten puolustus tunaroi purussaan. Jarno Auremaa sai pallon ja odotin, että hän laukoo. Hän kuitenkin syötti minulle, joten sain aivan vapaasti tehdä osuman, toppari Ville Lehtonen kertasi maaleja.

Vastaavasti TamU sai osumansa myös turkulaispuolustuksen uinahduksista. Ensimmäisen iski kääntövedolla rajaheiton jälkeen Ville Lehtinen ja toisen Henry Scheweleff, kun turkulaiset jähmettyivät Heikki Ajon ehkä laukaukseksi tarkoittaman vedon jälkeen. Pallo ajautui taakse melkein päätyrajalle, ja Scheweleff vasurina käytti tilanteen hyödyksi.

TPS sinnitteli hyvin, ja vaikka puolustuspään Juha Virkki jouduttiin vaihtamaan pois jo 22. minuutilla, niin puolustuslinja kesti paria kohtalokasta torkahdusta lukuun ottamatta. Virkin paikan otti Petri Leino . Maalissa Tuomala haki pari muutakin pahaa palloa alakulmista rangaistuspotkun lisäksi. Keskialueella Jarno Heinikangas oli vahva pääpelissä, ja Ady Pereira teki laitalinkkinä paljon töitä.

- Kyllä puolustuslinja ja keskikenttä olivat meidän parhaat osamme, TPS:n valmentaja Kari Ukkonenkin myönsi ottelun jälkeen..

- Hyökkääjät eivät nykyään oikein onnistu maalinteossa. Tampere on vaikea paikka pelata, ja siksi vieraspiste on ihan hyvä saavutus. Kova työmäärä palkittiin, Ukkonen totesi.