Järjestäjät maksavat MM-turvallisuudesta 1,5 miljoonaa euroa

LEHTIKUVA<br />Yleisurheilun MM-kisojen turvaorganisaation operatiivinen johtaja Björn Åkerblom (edessä) joutui riisumaan takkinsa Olympiastadionin tarkastuspisteessä.
LEHTIKUVA
Yleisurheilun MM-kisojen turvaorganisaation operatiivinen johtaja Björn Åkerblom (edessä) joutui riisumaan takkinsa Olympiastadionin tarkastuspisteessä.

JUKKA PAINILAINEN

Ensi viikon lauantaina Helsingissä alkavat yleisurheilun MM-kilpailut ovat vuoden 2005 suurin urheilutapahtuma maailmassa, mikä näkyy ja tuntuu myös turvallisuusjärjestelyissä.

Turvaoperaatioiden hinnaksi pelkästään kisorganisaatiolle on arvioitu 1,5 miljoona euroa.

- Maailmantilanne on muuttunut ja suunnitelmat ovat mittavammat kuin vuoden 1994 EM-kisoissa. Henkilökuntamme pyrkii turvallisuuteen, joustavuuteen ja viihtyvyyteen, mutta joustavuuteenkin vain tiettyyn rajaan saakka, turvallisuuspäällikkö Simo Siira linjaa.

Valmiuden nosto käynnistyi riskien kartoittamisella jo viime vuoden puolella. Varsinainen operatiivinen toiminta alkaa tässä viikonvaihteessa. Terrorismi on yksi uhkatekijöistä, joihin turvallisuusorganisaatio joutuu varautumaan.

- Tällä hetkellä ei ole vireillä toimenpiteitä. Mutta emme voi sulkea silmiämme ulkoisilta uhilta. Voimme panna suunnitelmamme toimeen vaikka heti, Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku korostaa.

Liukku varoittaa niin tavanomaisen kuin järjestäytyneen rikollisuuden lisääntyvän kisojen aikana. Huumausaineiden laadussa on kuulemma jo havaittu muutoksia.

Tarkastuksia ja liikennejärjestelyjä

Katsojalle turvallisuusnäkökulmat konkretisoituvat tarkastuksina, kulkuväylien suitsemisina ja poikkeavina liikennejärjestelyinä. Jokaiselle katsomoon pyrkivälle tehdään turvallisuustarkastus, jossa poistetaan esimerkiksi sateenvarjot, lasipullot, purkit, ilotulitteet, voimakkaat valonlähteet ja ammattikäyttöön tarkoitetut kamerat. Alkoholitonta nestettä saa mukanaan viedä muovipullossa, jonka tilavuus ei ylitä puolta litraa. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei stadionilla ei ole vaate- eikä tavarasäilytystä.

- Kannattaa tutkailla opasteita, jotta osaa tulla oikeasta portista sisään. Aiemmin stadionilla käyneet saattavat kokea yllätyksiä. Ja kannattaa saapua ajoissa, turvaorganisaation operatiivinen johtaja Björn Åkerblom painottaa.

Liikenteessä poikkeusjärjestelyt ovat jo alkaneet, sillä parkkipaikkojen määrää Oopperatalon, Töölön kisahallin, Nordenskiöldinkadun jäähallin ja Uimastadionin rajaamalla alueella on rajoitettu voimakkaasti. Kun kisat käynnistyvät, yksityisautojen pysäköinti keskitetään Messukeskukseen, josta tosin on linja-autokuljetus stadionille, ja tiettyjä liikenneväyliä suljetaan tarpeen vaatiessa. Niinpä turvajohtaja Åkerblom sanoo suoraan:

- Paras kulkupeli on julkinen.

Åkerblomin ohje sopii myös lounaissuomalaisille kisaturisteille. Oman auton voi huoletta jättää kotiin, sillä Oopperatalon pikavuoropysäkiltä on Olympiastadionille vain muutaman sadan metrin kävelymatka. Rautateitse Helsinkiin saavuttaessa voi valita joko Pasilan tai päärautatieaseman, joilta kävelee stadionille reilussa vartissa.