Valta vaihtuu Norjassa

ARI STENIUS

Mikään puu ei kasva taivaaseen asti. Vanha sananlasku toteutunee tänä vuonna Norjan pääliigassakin, jossa Rosenborgin ylivoimaa on seurattu 1990-luvun alusta asti.

Viime kaudella Vålerenga horjutti RBK:n ylivaltaa venymällä tasapisteisiin, trondheimiläisjoukkue varmisti mestaruutensa äärimmäisen niukasti tekomaalien määrällä.

Norjan puolivälin sarjatauolta odoteltiin päättäväistä ja pysäyttämätöntä mestarijoukkuetta, mutta kun sarjanousija Aalesund voitti vieraansa, alkoivat toiveet mestarin vaihtumisesta saada katetta, enää RBK ei ehtisi syksyn pokaalibileisiin.

Rosenborg on joinakin kausina tullut pitkältäkin takamatkalta mestariksi, mutta tällä kertaa mestareitten tietä kivittää haastajien hyvä alkukausi. Vålerenga, Viking, Lyn, cupin viime kaudella voittanut Brann ja Lilleström olivat kaikki trondheimiläisten edessä kun puolivälin krouvilta käännyttiin syksyyn. Pari kolme joukkuetta Rosenborg voi poimia, mutta tuskin koko muuta kaartia.

Kukaan ei puhu vieläkään Startin mestaruudesta, eikä tarvitsekaan. Start on mainio nousija ja tulee sijoittumaan hyvin, mutta että mestari: ei, ei!

Rosenborg kohtaa tänä viikonloppuna sarjajumbo Bodo/Glimtin, joka on ollut tunturimaan sarjan suurimpia pettymyksiä. Kotonaan masentavan heikosti pelannut Rosenborg voittaa vaisun vieraansa, mutta pääkilpailijoiden potku muilla kentillä pitää eron mestareihin ennallaan. (Pitkävetokohde 75).

Start ja Aalesund nousivat viime syksynä ja pitkin kevättä kuiskittiin Startista olevan kauden sensaatioksi. Sitä Kristiansandilainen Start todellakin on ollut, sarjajohto ei ole tullut sattumien ja tekojen summana. Nyt edessä on väistämätön hapenpuute, mutta jokainen voitto kaunistaa entisestään upeaa kautta. Start saa vieraakseen Molden, jonka on sarjan heikoimpia vierasjoukkueita. Kotivoitto. (kohde 78).

Lyn-Lilleström ja Brann-Vålerenga ovat otteluita, joissa tasapelit pelaisivat muiden mestaruuteen tähtäävien piikkiin. Cupin hallitseva kuningas bergeniläinen Brann on kovassa iskussa ja saattaa hyvinkin kaataa eurokiireisen Vålerengan. (kohde 28).

Lyn on tasapeliherkkä tiimi ja heikolle vierasjoukkueelle Lilleströmille pistekin olisi herkkua, risti. (kohde 24).

Norjan kärkiporukoista Viking Stavanger voittaa Fredrikstadin ja Roy Hodgsonin joukkueen mestaruusunelma pysyy realistisena. (kohde 74).

Kotoisessa jalkapalloliiga nousijoitten sarja-arki on käynyt odotetun kovaksi.Maarianhaminan IFK:n ja Kuopion Palloseuran voitonjuhlat ovat olleet harvassa.

MIFK tarvitsee käytännössä yhden voiton, jotta suora putoaminen jäisi muiden murheeksi. Kaksi seuraavaa peliä ovat ahvenanmaalaisten kauden tärkeimpiä, ensin matka Pietarsaareen ja sitten keskiviikkona kotipeli Torniota vastaan. Kotikova Jaro ei antane maarianhaminalaisille armahdusta, joten tulevan keskiviikkoillan arvo nousee entisestään.

KuPS matkaa Tampereelle eikä hyvältä näytä.Tampere uskoo edelleen mestaruuteen, KuPS häviää.