Uinti voi olla muutakin
kuin vain uintia

TS/
TS/

1990-luvulla Suomen uintimaajoukkueen silloinen päävalmentaja Kari Ormo painotti, että maailman huipulle ei ole käytännössä kuin yhdenlainen tie. Ormon mukaan huipulle pyrkivän uimarin oli pakko satsata vain uintiin. Opiskelun saatikka työelämän yhdistäminen uintiharjoitteluun oli Ormon mukaan mahdoton yhtälö.

Jani Sievinen ja Antti Kasvio seurasivatkin Ormon oppeja ja jättivät koulunkäynnin kesken. Sievinen ja Kasvio myös saavuttivat maailman huipun. Rooman MM-uinneissa 1994 kumpikin voitti kultaa. Sievinen jopa ME-ajalla.

Sievinen ja Kasvio olivat kuitenkin jäävuorenhuippu. Samaa latua seurasi moni muukin suomalaisuimari, mutta heikommin tuloksin. Moni epäonnistunut jäi niin sanotusti tyhjän päälle. Uintiura ei auennut eikä taskussa ollut todistusta. Ormon oppi olikin julmaa darwinismia. Vain kaikkien vahvimmat selviytyivät sen tien kunnialla loppuun. Sievinen ja Kasvio olivatkin superlahjakkuuksia, jollaisia pienestä maasta harvoin tulee.

Nykyisin Uimaliitossa puhaltavat erilaiset tuulet. Kuten Suomen Montrealin uimajoukkueen päävalmentaja Marko Malvela painottaa, olisi eettisesti arveluttavaa vaatia uimareiden panostavan vain pelkästään uintiin.

Rintauimari Jarno Pihlava oli mukana jo Ormon aikoina. Pihlava tunnustikin, että hän itsekin harkitsi vakavasti murrosikäisenä jäävänsä pelkäksi uimariksi. Pihlavan vanhemmat olivat pojalleen kuitenkin tiukkana. Nyt Pihlava on kauppakorkean käynyt sijoitusneuvoja paikallisessa pankissa. Tulevaisuus hymyilee Pihlavalle ja uintikin edelleen sujuu.

Pihlavan mukaan Sievisen ja Kasvion valinta ei ollutkaan millään muotoa muille hyvä esimerkki.

Käytännössä kaikki muutkin suomalaiset tämän hetken huippu-uimarit ovat päässeet tai ovat pyrkimässä akateemiselle tielle.

Päävalmentaja Malvelan mukaan esimerkiksi Jere Hård hyppi lähes seinille, kun hän oli hetken aikaa pelkästään ammattimainen urheilija. Uinti oli tuolloin Hårdin elämän ainoa kiinnekohta.

Nyt Hård on kuitenkin ammattikorkeassa opiskelemassa palomieheksi ja hänen maailmaansa mahtuu muutakin kuin uintia. Silti Hård on maailman kärjessä 50 metrin perhosuinnissa.

Akateeminen tie on uimareille yleinen myös Yhdysvalloissa. Saksassa ja entisessä Itä-Euroopassa moni uimari on puolestaan armeijan palveluksessa. Uinti voikin olla muutakin kuin vain uintia. Hyvä esimerkki on Saksan rintauimarihirmu Mark Warnecke , joka on oikein Herr Doktor.