Tasan ei käy onnen lahjat

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />F1-sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Michael Schumacher heitti jo pyyhkeen kehään tämän vuoden tittelitaistelun suhteen.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
F1-sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Michael Schumacher heitti jo pyyhkeen kehään tämän vuoden tittelitaistelun suhteen.

HEIKKI KULTA

McLaren ja Mercedes taistelevat vielä vahvasti valmistajien maailmanmestaruudesta. Kimi Räikkösen jatkuvat tekniset murheet muistaen juuri sitä titteliä englantilaissaksalainen talli tuskin nyt kuitenkaan ansaitsisi.

Kuljettajien mestaruus on karannut jo Fernando Alonsolle . Teoriassa vain matematiikka sanoo enää vastaan, etteikö MM-taisto olisi jo ratkennut sunnuntaina Saksan Grand Prix -kisassa.

- En tunne vielä olevani mestari. Mutta kieltämättä saavuttamani etu on niin suuri, että minun pitäisi epäonnistua aika perinpohjaisesti, jos vielä häviäisin tämän taistelun, Alonso arvioi sunnuntai-iltana.

Alonso on voittanut tasan puolet kauden kahdestatoista kisasta. Kolme kertaa - Imola, Nürburgring ja Hockenheim - espanjalainen on voittanut, vaikka ei edes taistellut voitosta, kun kakkostilakin Räikkösen perässä olisi hyvin kelvannut.

Kun Räikköselle lisäisi nuo 30 pistettä ja Alonsolta ottaisi kakkostilat laskien kuusi pistettä pois, tilanne olisi tällä hetkellä tasan 81-81.

Mutta kylmä totuus on, että Alonso johtaa 87-51.

Eikä siinä kaikki.

Räikkönen olisi voinut voittaa vaikka kaikki yhdeksän viimeistä GP:tä. Se olisi lihottanut palkkapussia voittobonuksina ainakin yli miljoonalla eurolla.

Renaultin tallipäällikkö Flavio Briatore lupasi, ettei ranskalaismiehistö sorru samaan virheeseen kuin tietyt herrat 1997. Silloin ennen viimeistä Jerezin kisaa painatettiin jo Michael Schumacherin mestaruuslippikset ja Jacques Villeneuve veikin MM-kruunun.

Kimi latautui golfin parissa

Räikkönen nieleskeli menetetyn mestaruuden aiheuttamaa katkeruutta maanantaina golfin parissa. Ainakaan siinä urheilussa väline ei pilaa oman onnistumisen riemua.

Saksalaisen RTL-tv:n kommentaattori Hans-Joachim Stuck liittyi laajaan joukkoon jakamaan sympatiaa epäonnen parhaalle kaverille.

- Vain harvoin koko F1-historiassa kenelläkään on ollut samalla kaudella yhtä paljon jatkuvaa epäonnea. Kimin epäonni on aivan uskomatonta, Stuck julisti.

Mercedeksen kilpajohtaja Norbert Haug joutui myöntämään, että kun Räikkösen nyt pitäisi ottaa keskimäärin yli viisi pistettä kisaa kohti Alonsoa kiinni, mestaruus on kyllä jo lähes tavoittamattomissa.

- Meillä on nyt huonot kortit kädessämme loppukaudeksi, Haug tuskaili. - Viimeiset virheemme ovat olleet jo liikaa.

McLarenin johtaja Ron Dennis parsi taas kokoon vanhan viisauden.

- Ollakseen ensimmäisenä maalissa pitää ensimmäiseksi päästä maaliin asti.

Moottorijohtaja Mario Illien on vastuussa siitä, että McLarenilla on käytössään sarjan vahvin moottori. Heinäkuun alussa se saavutti jo 915 hevosvoiman tehot ja syyskuun alussa Monzassa tulee vielä muutama heppa lisää.

- Mutta tehoista ei ole hyötyä, jos emme pääse kisoja maaliin, Illien myönsi.

Väkipakolla tehoja ei ole lisätty Renaultin kepittämiseksi. Viat ovat syntyneet muista syistä.

Montoya pelaa omaan pussiin

Briatore tiivisti Saksan GP:n jälkeen, että McLarenin on jatkossa riskeerattava kaikki peliin, jos Räikkönen vielä yritetään saada mestariksi.

Käytännössä tämä merkitsisi Juan Pablo Montoyan taivuttamista Räikkösen apupojaksi. Autoedullaan Montoya pystyisi härnäämään Alonsoa.

- Kimi saa tehdä työnsä todella taiten, jos aikoo voittaa mestaruuden. Jos itse en voi voittaa mestaruutta, ajan ainakin voittaakseni kisat, Montoya lokeroitui omaksi taistelujoukokseen.

- Montoyahan on auttanut vain minua, Alonso piikitteli.

Haug pauhasi Montoyan asenteesta aika-ajossa, kun tämä lopulta ylilatautuneena vei äärimmilleen yrityksen Räikkösen päihittämisestä paalutaistossa.

- Montoyan sopeutuminen talliin ei voi jatkua tähän tapaan, Haug kritisoi.

Schumin pyyhe lensi kehään

Michael Schumacher heitti kotikilpailunsa jälkeen pyyhkeen jo kehään MM-taistossa.

- Mestaruudesta ei voi taistella näin tylsin asein. Tunsin Hockenheimissa olevani vain jarruna radalla. On kuin luoti ei lähtisi aseestamme. Joka kisaan lataamme aseen uudestaan, mutta aina vain kuti juuttuu piippuun. Pitkän päälle siihen jo turtuu, eikä enää ei tunnu jännittävältä lähteä taistelemaan taas seuraavaan kisaan, Schumacher tunnusti.

Schumacher on vain neljä pistettä Räikköstä perässä. Tämä kertoo kaikkein karuimmalla tavalla, kuinka paljon tekninen epäonni on tuhonnut sarjan nopeimman auton iskukykyä mestaruuden voittamiseen.

Italian valtalehti La Repubblica julisti maanantaina osuvasti: Alonso perii Schumacherin valtakunnan.