Menendez kiskaisi maailman kärkeen

TS/Hanna Koikkalainen<br />Kuuban Osleidys Menendez näytti muille taivaan merkit maanantaisen Helsinki GP:n ennakkolajina jo sunnuntaina heitetyssä naisten keihäässä. Maailman kärkitulos oli olympiavoittajan ja maailmanmestarin käsittelyssä paperia.
TS/Hanna Koikkalainen
Kuuban Osleidys Menendez näytti muille taivaan merkit maanantaisen Helsinki GP:n ennakkolajina jo sunnuntaina heitetyssä naisten keihäässä. Maailman kärkitulos oli olympiavoittajan ja maailmanmestarin käsittelyssä paperia.

KALLE VIRTAPOHJA

Naisten keihäänheiton olympiavoittaja Osleidys Menendez heitti Eläintarhan urheilukentällä maailman kärkituloksen 68,47. Kärkipaikkaa aiemmin hallussaan pitänyt toinen kuubalainen Sonia Bisset tyytyi 60,73 kantaneeseen kaareen ja jäi neljänneksi.

Kilpailu oli samalla Eläintarhan kentän vihkiäiskisa. Kenttää on kunnostettu 1,5 miljoonalla eurolla. Keskikentälle on vedetty nurmi, ratojen päällyste on uusittu (Novotan) ja juoksuratojen määrä on lisätty kahdeksaan.

Hyvä tunnelma

Menendez tuntui viihtyvän hyvin vihkiäiskisan ainoan lajin voittajana. Katsojia Eltsuun oli tullut nelisen tuhatta.

  Suuri katsojamäärä selittyy osittain sillä, että kentälle oli vapaa pääsy.

- Hyvä tunnelma ja hyvä heittopaikka, neljättä kertaa Suomessa kilpaillut Menendez kiitteli.

- Minulla on vielä pieniä tekniikkaongelmia. Kyllä tulos tästä paranee, ensimmäisellään parhaansa heittänyt kuubalainen sanoi.

Ainoa 70 metrin nainen nykykeihäällä

Menendez voitti maailmanmestaruuden Edmontonissa 2001. Viime vuonna hän oli ykkönen Ateenan olympiakisoissa.

  Kuubalaisella on nimissään naisten nykyisen keihäsmallin ainoat yli 70 metrin kaaret, joten MM-kisoissa saattaa jopa ME olla vaarassa.

- Minä on pelkää ketään. Mutta saksalainen ja suomalainen ovat sellaisia, että heitä on syytä varoa.

- Minulla on kuitenkin tapana ladata kunnolla ensimmäiseen heittoon ja näyttää muille, missä mennään, kuubalainen kertoi kisan jälkeen.

Saksalaisella Menendez tarkoitti Steffi Neriusta ja suomalaisella Mikaela Ingbergiä.

Ingbergillä väsynyt käsi

Suomalaisheittäjien jännitys MM-valintojen osalta päättyi sunnuntaina. Jossitteluja ei jäänyt, kun Taina Kolkkala sai parhaalle heitolleen mittaa vain 57,63. MM-kisoissa Suomea edustavat vain Eltsun kisan kolmonen, kesän parhaansa 60,73 heittänyt Paula Tarvainen , ja Ingberg.

Ingberg ei ollut lainkaan huolissaan, vaikka oli tuloksellaan 57,46 vasta kahdeksas ja suomalaisistakin vasta kolmas.

- Käsi oli väsynyt. Heitin kolme kisaa viikon sisällä. Se oli tietoinen riski. Olin vähän kuin unessa, ei ollut iskua mukana, Ingberg kertoi.

- Nyt en viikkoon katsokaan keihääseen. Sitten tulee pari-kolme heittoharjoitusta. Näin kasvatan kilpailu- ja heittonälkää, Ingberg kertoi ja muistutti, että naisten keihäänheittokisaan on vielä kolmisen viikkoa aikaa.

Sen jakson aikana arvokisojen luottoheittäjän kunto nousee, mutta hieman uskaliaalta tuntuu ajatella, että vaasalaisen kunto nousisi tässä ajassa aivan mitalitasolle asti.