Urheilu

Gatlin ei povaa Powellin ME:lle pitkää ikää

LK/REUTERS
LK/REUTERS

Sadan metrin olympiavoittaja Justin Gatlin ei ylläty jos Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskisojen sadalla metrin finaalissa Carsonissa, Kaliforniassa ollaan perjantaina matkan ME:n (9,77) tuntumassa. Gatlin uskoo, että Jamaikan Asafa Powellin ME ei kestä kauden loppuun asti.

- En tiedä kuka ME:n rikkoo, koska tällä erää radoilla on useampia juoksijoita, jotka pystyvät siihen. Lasken itseni heidän joukkoonsa. Powell on hyvä, mutta ei yhtään minua kummempi, Gatlin sanoo.

Vuosi sitten Gatlin juoksi Sacramentossa kotimaansa olympiakarsinnoissa toiseksi Maurice Greenen jälkeen ajalla 9,92. Carsonissa hän taistelee paikasta Helsingin elokuisten MM-kisojen joukkueessa 100 ja 200 metrillä.

- Mestaruus Helsingissä on kauden ehdoton päätavoite, Gatlin sanoo.

Carsonissa Ateenan 100 metrin olympiavoittajan ja 200 metrin kakkosen päänahkaa himoavat mm. kolminkertainen maailmanmestari Maurice Greene, Ateenan 200 metrin olympiavoittaja ja Gatlinin harjoitustoveri Shawn Crawford sekä tänä vuonna sallitussa tuulessa 10,03 juossut Leonard Scott .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kilpailusta tulee tiukka, mutta olen valmis juoksemaan todella kovaa, hyväntuulinen Gatlin lupaa.

Gatlin on kauden mittaan juossut 100 metrillä sallitussa tuulessa ajan 10,14 ja myötätuulessa 9,84.

Grahamin ryhmä vaihtoi kenttää

Gatlinin, 23, mukaan elämä on muuttunut rajusti lisääntyneiden pr-töiden myötä Ateenan olympiavoiton jälkeen, harjoittelu Raleighissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa valmentaja Trevor Grahamin johdolla on sen sijaan pysynyt entisillä uomilla lukuun ottamatta sitä, että valmennusryhmä ajettiin toiselle kentälle harjoittelemaan.

- Emme päässeet yli kahteen kuukauteen harjoittelemaan sille kentälle, jossa olemme normaalisti harjoitelleet. Sittemmin vaihdoimme harjoituspaikkaa kokonaan toiselle kentälle, Gatlin sanoo.

Gatlinin mukaan erimielisyydet yliopiston kentän käytöstä pohjautuvat Grahamin ryhmän menestykseen Ateenassa. Graham paljasti aikanaan kalifornialaisen Balco-laboratorion valmistaman THG-hormonin, sittemmin myös hänen itsensä ylle on heitetty dopingepäilyjä.

- Se mitä teimme Ateenassa ei vaan miellyttänyt kaikkia, mutta ei se meitä vaivaa, Gatlin kuittaa erimielisyydet kentästä.

Nelipäiväisistä mestaruuskisoissa Carsonissa odotetaan nuorten amerikkalaisten pikajuoksijoiden esiinmarssia. Gatlinin ohella Helsingin MM-joukkueeseen on tunkemassa joukko nuoria MM-kisojen ensikertalaisia, joista osa niitti menestystä viime kesänä Grosseton junioreiden MM-kisoissa Italiassa.

- Amerikkalaisen pikajuoksun tilanne näyttää todella hyvältä, on hienoa olla eturintamassa, kun arvokisajoukkueen pikajuoksijasukupolvi on vaihtumassa, vaikka 23-vuotiaana olenkin näiden nuorimpien silmissä jo konkari, Gatlin nauraa.

400 metristä paraatilaji

Yhdysvaltain mestaruuskisat alkavat Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä ja jatkuvat läpi juhannusviikonvaihteen. Kaikissa lajeissa amerikkalaisten Helsingin MM-joukkueeseen nousevat lajien kolme parasta edellyttäen, että heillä on MM-kisojen tulosraja tehtynä.

Pariisin MM-kisoissa amerikkalaiset voittivat neljä henkilökohtaista mestaruutta, joten John Capel (200 m), Allen Johnson (110 m aj.), Dwight Phillips (pituus) ja Tom Pappas (10-ottelu) ovat jo varmistaneet paikkansa Helsingin MM-joukkueessa puolustavina mestareina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Carsonin kisojen kohokohdaksi povataan miesten 100 metrin ohella 400 metrin kisaa, jossa olympiavoittaja Jeremy Warinerin kukistamista jahtaavat harjoituskumppani ja tuore yliopistomestari Darold Williamson , 18-vuotias LaShawn Merritt sekä olympiamitalistit Otis Harris ja Derrick Brew.

Mielenkiintoinen nimi Carsonissa on myös hiljattain 200 metrin yliopistomestaruuden ajalla 19,91 voittanut 20-vuotias Wallace Spearmon .

Myös Marion Jonesin ja hänen elämänkumppaninsa, 100 metrin ME:n Powellille menettäneen, Tim Montgomeryn tekemiset kiinnostavat, vaikkei kaksikko ole alkukesän kisoissa tuloskunnollaan vakuuttanut.