Urheilu

Coe johtaa
Lontoon kisakampanjaa

LK/REUTERS<br />Sebastian Coen mukaan Lontoo järjestäisi kaikkien aikojen kompakteimmat olympialaiset. Se merkitsee, että valtaosa urheilijoista majoitettaisiin alle 20 minuutin matkan päähän kisapaikoista.
LK/REUTERS
Sebastian Coen mukaan Lontoo järjestäisi kaikkien aikojen kompakteimmat olympialaiset. Se merkitsee, että valtaosa urheilijoista majoitettaisiin alle 20 minuutin matkan päähän kisapaikoista.

ANNA MÅRD

Kaksinkertaisella olympiavoittajalla Sebastian Coella on edessään jännittävät päivät, kun vuoden 2012 kisakaupunkipäätös lähenee. Coella on nyt vielä parisen viikkoa aikaa vakuuttaa kansainvälinen olympiakomitea siitä, että Lontoo täyttää parhaiten tulevan olympiakaupungin kriteerit.

- Lontoo on monikulttuurinen, luova ja suvaitsevainen kaupunki, joka saavuttaa hyvin kansainvälisten tiedotusvälineiden huomion kaikkialla. Hanketta viedään eteenpäin urheilun ehdoilla ja näistä on tulossa historian kompakteimmat kisat, jos meidät valitaan, suitsuttaa Coe.

Kompakti tarkoittaa sitä, että peräti 80 prosenttia urheilijoista majoitetaan alle 20 minuutin matkan päähän kisapaikoista. Pääareenaksi suunnitellaan uutta stadionia, joka nousisi Itä-Lontooseen Greenwichin lähelle. Paikalle rakennetaan jo vesiurheilukeskusta ja maahockey-stadionia. Näiden kupeeseen tulisi myös kisakylä.

Vuosien 1980 ja 1984 1500 metrin olympiavoittaja joutuu juoksemaan nyt tosissaan, jos hän aikoo voittaa kilpailevat kaupungit Madridin, Moskovan, Pariisin ja New Yorkin. Edellisessä arviossaan olympiakomitea asetti Lontoon vasta kolmanneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Coen mielestä Lontoo on edennyt odotuksia nopeammin ja kaikki on valmiina heinäkuun kuudentena päivänä tehtävää kisakaupunkipäätöstä varten.

Uusi junayhteys helpottaa kulkua

Coe vakuuttaa, että puuroutuvasta ja epäluotettavasta liikenteestään tunnettu Lontoo pystyy hoitamaan myös liikennejärjestelyt. Uusi ratayhteys kanaalitunnelista Paddingtonin asemalle kulkee tulevan kisakylän kautta. Kisapaikkojen ja Paddingtonin väli kestää vain seitsemän minuuttia ja Ranskaankin pääsee alueelta puolessa tunnissa.

- Tämä on kokonaan uusi junayhteys ja lisäksi Jubilee-linjan metroa uudistetaan. Kisat sattuvat loma-aikaan, jolloin työmatkaliikenne hiljenee, Coe sanoo.

Lordi Coe - kuten häntä nykyisin tituleerataan - nimitettiin Lontoon kisahankkeen vetäjäksi vuosi sitten, kun työn aloittanut amerikkalainen ammattijohtaja Barbara Cassani väistyi syrjään.

Kisahankkeessa Coen meriitteinä pidettiin sekä urheilijataustaa että brittiläisen politiikan tuntemusta ja tietenkin hänen tunnettuuttaan maailmalla. Coe on toiminut urheilu-uransa jälkeen sekä kansainvälisen urheiluliiton puheenjohtajana että parlamenttiedustajana. Poliittinen ura huipentui, kun hän oli oppositiossa olevan konservatiivijohtajan William Haguen poliittinen sihteeri.

Beckhamin rinnalla loppukoitoksessa

Kun lopullinen kisakaupunkipäätös tehdään Singaporessa heinäkuun alussa, Coe saa rinnalleen nimekkään brittijoukon, johon kuuluvat ainakin pääministeri Tony Blair ja jalkapalloilija David Beckham .

Coen mielestä Blairin mukanaolo on olennaista, sillä kisakaupunki tarvitsee aina tuekseen myös maan hallituksen rahahanoineen.

- Monet kisat ovat tuottaneet tappiota siksi, että niillä ei ole ollut valtion tukea. Meillä on takanamme yksi maailman suurimmista talouksista. Lisäksi suunnittelu on edennyt etuajassa, ja tarvittavat maat ovat jo julkisessa omistuksessa.

Lontoon kisabudjetti on neljä miljardia euroa. Suurin osa rahoista tulee lottovaroista.