Urheilu

Miehet nousivat Euroopan eliittiin

LEHTIKUVA<br />Tero Pitkämäki kiskaisi Gävlessä maailmanlistan neloseksi tuloksella 86,90.
LEHTIKUVA
Tero Pitkämäki kiskaisi Gävlessä maailmanlistan neloseksi tuloksella 86,90.

MARIA LEHTOVAARA

Suomen miesten kamppailu paikasta yleisurheilun Euroopan cupin Superliigaan päättyi kunniakierrokseen ja valmennuksen ja koulutuksen johtajan Into Turvasen sekä kapteeni Kimmo Haapasalon kylvetykseen estealtaassa. Vain hetkeä ennen viileästä kylvystä olivat nauttineet ruotsalaisnaisten valmentajat.

Maaotteluhenkisen juhlan syy oli riemukas: Suomen miehet ja Ruotsin naiset kilpailevat ensi kesänä Espanjan Malagassa kahdeksan parhaan eurooppalaisen yleisurheilumaan joukossa.

Miesten kisan ennakkosuosikki Ruotsi kiri toisena päivänä suomalaisten johtoa kiinni vauhdilla, mutta lajit loppuivat kesken. Eikä suomalaisurheilijoiden panostakaan pidä vähätellä.

Lopullisessa tuloslistassa Suomella oli koossa 120 pistettä, Ruotsilla kaksi pistettä vähemmän.

- Joukkueen perusilme on parasta, mitä suomalaisessa yleisurheilussa pitkään aikaan. Se, että ennakkoon laskettu yli kymmenen pisteen tilastotappio Ruotsille käännettiin ruotsalaisten kotikentällä voitoksi, kyllä yllätti, Suomen Urheiluliiton huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä nautiskeli tilanteesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Me tarvitsemme vaikeiden aikojen jälkeen näitä käänteitä enemmän kuin kipeästi.

Pitkämäki vakuuttavan varma

Koko sunnuntain kohokohta miesten kilpailussa oli Tero Pitkämäen keihäskiskaisu, joka kantoi 86,90 metriä ja maailmanlistalla neljännelle sijalle. Tulos on myös miehen ennätys.

- Oli aika arvoitus tulla tänne heittämään, kun takana on viikko tosi kovaa treeniä. Verryttelyssä tuntui vielä tosi huonolta, mutta kisassa sitten lähti.

- Meni kyllä hyvin, kun oli vielä niin kova vastatuuli. Jos olisi ollut sama myötäistä, olisi mennyt 87 metrin paikkeille, hän arvioi.

Pitkämäki on tällä hetkellä vakuuttavan varmassa kunnossa. Tyynen rauhallisesti Nurmon Urheilijoita edustava 22-vuotias Pitkämäki toteaa, että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, paikat ovat kunnossa ja täksi kaudeksi asetettu tavoite 87,5 metriä tuntuu varsin mahdolliselta.

Pitkämäki on tällä hetkellä yksi harvoista kovan kansainvälisen tason suomalaisurheilijoista. Hänelle on jo auennut paikka Kultaisen liigan kilpailuihin Pariisissa ja Roomassa heinäkuun alussa.

Kiekonheitossa kolmanneksi sijoittunut Timo Tompuri asetteli jo suurimman suomalaisen MM-kisasuosikin viitan Pitkämäen harteille.

- Jaa. Enpä sitä osaa itse arvioida, myhäili Pitkämäki.

Ratkaisu löytyi juoksuradalta

Pitkämäen voitto oli täysin odotettu ja toi Suomen pottiin ennakoidut kahdeksan pistettä. Kovempaa taistelua Suomen ja Ruotsin välillä käytiinkin juoksuradalla, sillä siellä suomalaisten oli poimittava pisteitä lajeista, joiden varaan ei tilastoissa voitu täysin luottaa.

- Juoksurata oli nyt ratkaisun avain. Siellä ei vain tehty sitä, mitä piti, vaan myös venyttiin, saattoi huippu-urheilujohtaja Mäkelä kiitellä kilpailun ratkettua.

Erityismaininnan saivat 200 metrillä voittoon puristanut Tommi Hartonen , 3 000 metrin maaliviivalla ruotsalaisen Henrik Skoogin ohi neljänneksi kiilannut Jonas Hamm ja 3 000 metrin esteissä toiseksi pinnistänyt Mikael Talasjoki . Eikä Mäkelä unohtanut 800 metrillä kolmanneksi taistellutta Juha Kukkamoa sen enempää kuin 110 metrin aidoissa kolmanneksi yltänyttä Juha Sonckiakaan .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Urheiluliiton Sonckin tilastoaika oli joukossa vasta seitsemäs, joten hän nappasi monta arvokasta yllätyspistettä. Sonck naureskeli saaneensa erityiskannustusta, sillä hänen kämppiksensä Gävlen reissulla oli kapteeni Kimmo Haapasalo.

- On tässä koko päivä toisia tsempattu. Hyvältä tuntuu, kiteytti Sonck palatessaan koko joukkueen kunniakierrokselta nousun varmistuttua.

Ruotsin värein koristeltu hattu päässään juhlinut kapteeni Haapasalo osallistui Gävlessä viimeiseen lajiin eli 4x400 metrin viestiin, jossa suomalaiset tiesivät tarkkaan, että nousuun riittää yhden joukkueen pitäminen selän takana jos Ruotsi voittaa. Ruotsi voitti, mutta Suomi piti takanaan sekä Viron että Slovenian.

Oman tärkeän lisänsä juhlatunnelmaan toi Jonas Hamm. Hamm urakoi lauantaina 1 500 metriä ja juoksi muiden sairastelujen takia vielä sunnuntaina 3 000 metriäkin.

- Ennätys parani kymmenen sekuntia, ei kai voi enempää vaatia, Hamm kyseli.

- Näin loppusuoralla vain hänet ja ajattelin, että ota se ruotsalainen kiinni. Haluan päästä Superliigaan, Hamm hehkutti kisan jälkeen.

Ja nousun ratkettua Hammin tuuletukset olivat näyttävät. Edelleen Saksassa asuvalla Hammilla oli omat taka-ajatuksensa nousun vaikutuksista.

- Haluan Superliigaan, että voin ensi vuonna taistella saksalaisia vastaan, kun tunnen ne kaikki niin hyvin.