Urheilu

Tytöille jalkapallo on sosiaalinen harrastus

TS/Timo Jakonen<br />TPS2:n tytöt Anu Lång (vas.), Lotta Koskinen ja Janette Uusitalo eivät pelaa hampaat irvessä. Tytöille jalkapallo merkitsee ensisijaisesti hyviä kavereita.
TS/Timo Jakonen
TPS2:n tytöt Anu Lång (vas.), Lotta Koskinen ja Janette Uusitalo eivät pelaa hampaat irvessä. Tytöille jalkapallo merkitsee ensisijaisesti hyviä kavereita.

SANNA SUOPANKI

- Kaverit, kuuluu tyttöjen suusta melkein yhtä aikaa, kun heiltä kysyy syitä jalkapalloharrastukseen.

Tytöille jalkapallo tarkoittaa muutakin mukavaa kuin pelaamista. Harrastuksesta tulevat myös kaverit joiden kanssa vietetään aikaa pelikentän ulkopuolellakin.

- Tyttöjen heikkous ja vahvuus on sosiaalisuus. Kun kaikki toimii, joukkue pelaa hyvin, mutta kolikon kääntöpuoli on, että huonot suhteet näkyvät kentällä, TPS2:n valmentaja Reijo Turunen kertoo.

Tytöt treenaavat yhtä paljon ja samoilla metodeilla kuin pojat. Erot näkyvät peleissä. Poikien peli on nopeatempoisempaa, mutta fyysistä kontaktia vastustajiin molemmat ottavat yhtä paljon. Tyttöjen suhtautuminen peliin ei ole kuitenkaan niin fanaattista kuin poikien. Edes naisten EM-turnaus ei sytytä nuoria pelaajia niin paljon, että se sitoisi heidät television eteen.

- Jos sattuu olemaan kotona, kun telkkarista tulee jalkapalloa, niin voihan sitä katsoa, Sanna Turunen , 17, toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tytöt tulevat jalkapalloperheistä

Sanna Turunen lähti pallon perään kuusivuotiaana nähtyään tarhassa ilmoituksen jalkapalloharrastuksesta. Lotta Koskinen , 17, aloitti jo neljävuotiaana pari vuotta vanhemman siskonsa kanssa. Tyttöjen isät ovat vahvasti harrastuksessa mukana.

- Usein tytöt tulevat juuri jalkapalloperheistä, valmentaja Turunen vahvistaa.

Vaikka jalkapallo on verissä, eivät tytöt silti haaveile maailman valloittamisesta.

- Pienenä ajattelin, että olisi kiva päästä pitkälle, mutta en enää. Elämässä on muutakin kuin pallo, Koskinen toteaa.

Maskulainen Janette Uusitalo , 18, aloitti jalkapallon vasta 14-vuotiaana eikä siksi haaveile suuremmista pelikentistä.

- Olen aina halunnut pelata jalkapalloa, mutta Maskussa ei tytöille ollut mahdollisuutta kuin vasta neljä vuotta sitten, Uusitalo kertoo.

Joukkueena tytöillä on tavoitteena päästä sarjansa kolmen parhaan joukkoon ja täten säilyttää paikkansa syksyllä uudistettavassa 2. divarissa.

Tulevaisuudessa ainakin Janette Uusitalo uskoo potkivansa palloa vielä omien lastensakin kanssa. Valmennusportaan tavoite onkin, että tytöt jatkaisivat harrastusta vielä äiteinäkin. Yleensä tytöt lopettavat 17-20-vuotiaina, kun ymmärtävät, ettei heistä tule ammattilaisia. Silloin pojat vielä haaveilevat tulevansa Litmasiksi.

Tänä kesänä jalkapalloharrastuksen aloittamista pyritään tekemään helpommaksi 6-10-vuotiaille tytöille suunnatuilla pelitreffeillä, jotka tuovat pallon mahdollisimman lähelle koteja. Treffipaikat löytyvät palloliiton nettisivuilta.