Urheilu

Seppo Eloranta mies tähtien takana

TS/Jonny Holmén<br />Turkulainen Seppo Eloranta tuntee hyvin kolme naisten EM-joukkueen pelaajaa. Anna-Kaisa Rantanen, Jessica Thorn ja Petra Vaelma ovat hänen entisiä valmennettaviaan.
TS/Jonny Holmén
Turkulainen Seppo Eloranta tuntee hyvin kolme naisten EM-joukkueen pelaajaa. Anna-Kaisa Rantanen, Jessica Thorn ja Petra Vaelma ovat hänen entisiä valmennettaviaan.

PEKKA MÄNTYLÄ

- Kyllähän se hienolta tuntuu. Palloliiton Esa Furuholmin kanssa löin jo 1990-luvun alkupuolella vetoa, että naiset pääsevät arvokisoihin ennen kuin miehet, myhäilee turkulainen Seppo Eloranta.

Elorantaa voi pitää ainakin takautuvasti osasyyllisenä naisten historialliseen menestykseen jalkapallon EM-karsinnoissa. EM-joukkueen varsinaissuomalaista alkuperää edustavaa trioa Anna-Kaisa Rantanen - Jessica Thorn - Petra Vaelma yhdistää nimittäin ainakin se, että heistä jokainen on joskus pelannut Turun Pyrkivässä Elorannan valmennuksessa.

- On todella hienoa, että he ovat jaksaneet jatkaa uraansa. Tyttöpuolella on ollut se ongelma, että liian moni hyvä pelaaja lopettaa jo ennen kuin täyttää 20, Eloranta toteaa arvellen yhdeksi syyksi tavoitteiden nopeaa toteutumista: Anna-Kaisa Rantanenkin pääsi pelaamaan SM-sarjaa jo 14-vuotiaana.

- Kuitenkin Anna-Kaisa alkaa nyt vasta 27-vuotiaana olla pelaajana parhaassa iässään.

Liuta Suomen mestaruuksia

Rantasen ja muiden lahjakkuuksien tähdittämä Pyrkivä vei Elorannan ohjauksessa D-, B- ja C-ikäluokkien Suomen mestaruudet 1990-luvun puolivälissä. Jessica Thorn siirtyi Paraisilta Pyrkivän naisiin 15-vuotiaana vuonna 1995, ja Petra Vaelman tie vei TPS:stä Pyrkivään Elorannan muistikuvan mukaan C-juniori-iässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vuonna 1994 Pyrkivä voitti naisten Suomen cupin, ja siihen saavutukseen moni kokenut pelaaja lopetti uransa. Silloin piti nostaa monta C- ja D-junioria edustusjoukkueeseen. Ja hyvin pärjäsivät, Eloranta kertoo.

Rantanen ei ollut 14-vuotiaana SM-sarjapelaajattarena suinkaan mikään ennätystapaus. Seppo Eloranta muistaa, kuinka Jenni Sibelius iski kesällä 1992 useammankin maalin naisten SM-sarjassa. Ikää Pyrkivän hyökkääjällä oli tuolloin kokonaiset 12 vuotta!

"Voittaisivat nyt ekan pelin..."

Sittemmin Rantanen, Thorn ja Vaelma ovat siirtyneet Turusta muille pelikentille, ja Seppo Elorantakin on pitänyt nyt vuoden verran taukoa valmentajan tehtävistä yli 20 täysipainoisen kauden jälkeen.

Tänään käynnistyviä EM-kisoja Eloranta aikoo joka tapauksessa seurata mielenkiinnolla.

- Se on kiva, että Yle on nyt noteerannut kisat, ja Suomen pelit tulevat suorana.

- Vielä muutama vuosi sitten ei edes Urheiluruudussa luettu naisten maaottelujen tuloksia, Eloranta toteaa.

- Voittaisivat nyt ekan pelin, niin sen jälkeen voisi tapahtua mitä vain.

- Tosin todella hyvä tuuri pitää käydä, jos Suomi neljän joukkoon pääsee. Saksa, Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kuitenkin olleet jo vuosia huipulla, Seppo Eloranta huomauttaa.

TS/TS/Jari Laurikko<br />Naisten EM-joukkueen Turun seudulta lähtöisin olevat pelaajat ovat tottuneet menestymään. Vuonna 1999 Pyrkivän naiset iloitsivat SM-pronssista. Arkistokuvassa juhlivat Jessica Thorn (vas.), Petra Vaelma, Janina Vuorisalo, Pauliina Palmgren ja valmentaja Kari Kannisto.
TS/TS/Jari Laurikko
Naisten EM-joukkueen Turun seudulta lähtöisin olevat pelaajat ovat tottuneet menestymään. Vuonna 1999 Pyrkivän naiset iloitsivat SM-pronssista. Arkistokuvassa juhlivat Jessica Thorn (vas.), Petra Vaelma, Janina Vuorisalo, Pauliina Palmgren ja valmentaja Kari Kannisto.