Urheilu

Minna Kaupille keskimatkan PM-kultaa

LEHTIKUVA/HANDOUT<br />Minna Kaupilla oli miellyttävä tehtävä esitellä PM-kultamitaliaan lauantaina Norjan Notoddenissa.
LEHTIKUVA/HANDOUT
Minna Kaupilla oli miellyttävä tehtävä esitellä PM-kultamitaliaan lauantaina Norjan Notoddenissa.

MERJA KALLIKARI

Suomalaisten asenne uutta mikrosuunnistusta kohtaan ei juuri lämmennyt lauantaina avoimien PM-rastien keskimatkalla, vaikka Minna Kauppi suunnisti hienosti naisten kisan voittoon.

Norjan Notoddenissa käyty kilpailu oli yhdistelmä niin sanottua tavallista keskimatkan rataa sekä tarkkuussuunnistusta, jossa on valittava oikea rastilippu hämäysrastien joukosta. Leima väärällä rastilla vei sakkokierrokselle.

- Olihan se sellaista seikkailua ja entten tentten -arvontaa, Kauppi kuvaili radan mikrorasteja.

Kauppi joutui kiertämään kaksi sakkokierrosta, kun kuusi oli maksimi. Hän olisi tosin voittanut kisan ilman mikro-osuuttakin.

- Keskimatka tuntuu olevan minulle sopivin, sillä pystyn keskittymään paremmin, kun on paljon rasteja.

PM-kulta oli 22-vuotiaan Kaupin ensimmäinen arvokisamitali aikuisten sarjassa, mutta ainakaan heti kisan jälkeen hän ei osannut verrata voittoa aikaisempiin saavutuksiinsa.

- Sinänsä arvostan PM-kisoja, mutta vaikea sanoa, oliko tämä paras saavutukseni. MM-kisat on kuitenkin selkeästi päätavoitteeni, Kauppi pyöritteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niin tai näin, PM-kisat ovat houkutelleet lähes kaikki maailman parhaat naiset mukaan. Keskimatkalla Sveitsin Simone Niggli-Luder otti jo kolmannen hopeamitalinsa. Pronssille ylsi Ruotsin Emma Engstrand.

Seuratasolla Paimion Rastia edustava Satu Vesalainen oli kilpailun kahdeksas ja tyytyväinen omaan suoritukseensa.

- Ihan hyvin meni siihen nähden, että pari viikkoa sitten loukkasin nilkkani. Mikro-osuus oli hieman hapuilevaa, Vesalainen totesi, mutta oli niitä harvoja, joilta uutuusmatka sai myönteistä palautetta.

Wickholm uskoi mitaliin

Miesten kulta meni samaan osoitteeseen, kuin torstain normaalimatkakin.

  Isäntämaan Anders Nordberg on huikeassa kunnossa ja hallitsee kotimaansa vaativat maastot. Holger Hott Johansen varmisti myös hopean Norjaan, mutta pronssipallilla nähtiin yllätysnimi Suomesta: Jörgen Wickholm.

23-vuotias Wickholm on menestynyt nuorten arvokisoissa, mutta ennen PM-rasteja hänen paras saavutuksensa aikuisten sarjassa oli SM-pikamatkan neljäs sija. Vaikka Norjan avoimet PM-kisat olivat hänelle kauden päätavoite, nyt Japanin MM-matkakin alkaa kuulostaa realistiselta tähtäimeltä.

- Tiesin, että mitaliin voi olla mahdollisuudet juuri tällä matkalla. Minulle sopii teknisesti vaativat radat, Wickholm kertoi.

Vaikka hän kokeili mikrosuunnistusta ensi kerran vasta kisareissulla, uusi konsepti tuntui sopivan taitavalle nuorukaiselle. Sakkokierroksia Wickholmille tuli vain yksi.

- Senkin virheen tajusin heti leimattuani.

Vaikka monet muut kritisoivat mikrorastien pisteitä liian epämääräisiksi, Wickholmin mielestä oikeat vaihtoehdot olivat pääteltävissä.

- Ei pidä liikaa ajatella, että se on mikrosuunnistusta. Vauhtia vähän pois, niin rastit olivat loppujen lopuksi aika selkeitä, sipoolainen arvioi.

MM-lippuja ei vielä jaettu

Suomalaismiesten kokonaispanos oli kaiken kaikkiaan yllättävänkin hyvä, sillä Jarkko Huovila ja Tuomas Tervo valloittivat sijat neljä ja viisi. Tero Föhr oli kahdeksas.

Huovilan oli jo aikakin näyttää osaamistaan, mutta Suomen MM-valmennettavien ulkopuolelta erityisesti Wickholm ja Tervo ovat osoittaneet, että nuoret lupaukset voivat jatkaa menestystä myös aikuisten sarjassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen päävalmentaja Torsten Smedslund oli tietysti tyytyväinen, mutta mikrosuunnistuksen tiukkana vastustajana hän ei laske PM-keskimatkaa painavaksi näytöksi elokuun MM-kisoihin.

- Kukaan ei pääse näistä kisoista suoraan joukkueeseen, Smedslund sanoi.

Suomalaisten ja ruotsalaisten vastalauseista huolimatta norjalaiset saivat luvan upottaa kehittelemänsä mikrosuunnistuksen osaksi keskimatkaa, koska lajille halutaan lisää tv-näkyvyyttä. Lauantain PM-kisa televisioitiin pääosiltaan suorana kaupalliselle TV2-kanavalle. Lähetyksen kommentaattorina puurtanut Petter Thoresen kertoi kilpailun onnistuneen television näkökulmasta hyvin.

- Etenkin miesten kisa oli onnistunut, koska kamppailu norjalaisten ja suomalaisten välillä loi hyvää draamaa loppuun asti, Norjan suunnistusliiton varapuheenjohtaja hehkutti.