Urheilu

Kovalaisen uroteko GP2-kisassa pelasti Briatoren päivän

TS/Sutton-images<br />Heikki Kovalainen (vas.) sai lauantaina suihkutella jälleen voittosamppanjoita Nürburgringin GP2-voiton jälkeen. Giorgio Pantano oli kilpailussa toinen.
TS/Sutton-images
Heikki Kovalainen (vas.) sai lauantaina suihkutella jälleen voittosamppanjoita Nürburgringin GP2-voiton jälkeen. Giorgio Pantano oli kilpailussa toinen.

HEIKKI KULTA

Heikki Kovalainen kasvatti yhä vahvemmin orastavaa huippulupauksen mainettaan suurenmoisella tavalla jälleen lauantaina.

23-vuotias suomussalmelainen kapusi kauden kuudennessa GP2-kisassa sisulla ja sydämellä lohduttomasta 17. lähtöruudusta aina voittoon asti.

Perjantain aika-ajossa Kovalainen rynnisti nopeimman kierrosaikansa, kun keltaiset liput varoittivat viimeisessä hidastusmutkassa Olivier Plan ulos radalta pyöräyttämästä autosta.

Tuomaristo kohteli kovalla kädellä rikkeeseen syyllistyneitä ja niin Kovalainen putosi takarivien tuntumaan.

Voittaminen näistä lähtökohdista olikin varsinainen uroteko.

- Kieltämättä se oli enemmän kuin uskalsimme edes odottaa. Heikki on kova, todella kova kilpa-ajaja, Renaultin kilpapäällikkö Flavio Briatore vakuutti Turun Sanomille.

Sisulataus rangaistuna

Kovalainen itse loisti kuin Naantalin aurinko Eifel-vuoriston yllättäneessä 31 asteen hellepätsissä.

- En uskonut ihan voittoon asti pystyväni, mutta tiesin sen, että kun pidän pääni kylmänä, niin kärkikuusikkoon asti kyllä pystyn nousemaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tietysti voittaminen tällä tavalla on aina kaikkein makeinta, kun lähtee hänniltä ja pääsee vielä kärkeen, Kovalainen säteili.

Rangaistusta Kovalainen piti rajuna, mutta mukautui siihen.

- Olihan se oikeudenmukainen. Tiesin tehneeni virheen, mutta toivoin etteivät ne huomaa sitä ja pystyisin livahtamaan siitä kuin koira veräjästä.

- Ei sitä ole vaikea hyväksyä, kun on itse tehnyt virheen. Mielestäni pystyin nollaamaan tilanteen ihan hyvin perjantai-iltana.

- Tämä oli parasta balsamia Monacon pettymykselle. Siellä menetin varman voiton varikkopysähdyksellä. Oli hienoa päästä kuittaamaan se saman tien seuraavassa kisassa.

Kovalainen voitti jo GP2-avauksen Imolassa.

Nyt heti starteissa autoja putosi edestä ja sitten sattui vielä viiden auton joukkokolari.

- Naama virneessä katselin, kun autoja pysähtyi ruutuun. Sellainen helpotti työtäni ja se on osa tätä peliä. Sain hyvän startin, etenin ulkokautta, kun näin, että sieltä sisältä tulee joku todella kovaa. Vähän jäin pussiin, mutta aika hyvin pystyin väistämään sen suman.

Barcelonan taktiikalla

Kovalainen noudatti Barcelonassa 11. ruudusta kolmospaikalle nostanutta aikaisen pysähdyksen taktiikkaansa ja tällä kertaa se toimi aivan täydellisesti.

- Pysähdys ei ollut nytkään superia, kun vasemman takarenkaan kanssa tuhraantui 2-3 sekuntia. Sen jälkeen piti vain olla todella nopea. Revin renkaat irti alussa ja siksi lopussa oli vaikeuksia.

- Pääsin Giorgio Pantanon eteen. Siitä alkoi taistelu, joka jatkui loput 20 kierrosta. Alussa Pantano pääsi jo 0,8 sekunnin päähän, ahdisteli aikansa, mutta alkoi sitten tehdä virheitä. Taisivat hänenkin renkaansa kulua loppuun.

- Itseä tällainen voitto tietysti tyydyttää valtavasti, kun joutuu koko ajan taistelemaan, vetämään loppuun asti ihan limitillä virheet välttäen ja kääntämään voiton kotiin.

Kovalaisen voitto toi GP2-sarjassa jo 11 pisteen johdon Gianmaria Bruniin.

- Eihän se johto vielä mikään ratkaiseva ole, mutta tällä tavalla kun pystyy puristamaan pisteitä, niin siitä se johto pikku hiljaa venyy.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kimi Räikkönen jakoi kaverilleen tunnustusta.

- Hieno juttu nähdä Heikin pärjäävän. Hyvä hänelle, mutta eihän se minun omiin ajamisiini mitään vaikuta. Hyvä jos Heikkikin näin nousee F1-tasolle, Räikkönen tuumaili.

Rosberg nousi palkinnoille asti

Nico Rosberg oli toisen kerran peräkkäin kolmas, mutta ei ollut alkuunkaan tyytyväinen. Kisa alkoi auton pysähtymisellä lähtöruutuun. Kovalaisen tapaan Rosbergin nousu hännänhuippujen joukosta kärkipäähän oli upea suoritus.

- Ajoin minkä suinkin pystyin. Sitten ilmoitettiin, että olen kolmantena ja rauhoitin tilanteen.

- Ei tämä kyllä tyydytä alkuunkaan. Olin koko ajan tosi nopea ja tein hienoja ohituksia. Tunnen, että minun olisi korkea aikaa voittaa ensimmäisen kerran. Nämä tulokset eivät naurata, Rosberg summaili.

Sunnuntain kilpailuun paalulta pääsee Bruni. Rosberg on kuudennessa ja Kovalainen kahdeksannessa ruudussa.