Urheilu

Kovalainen kovassa vauhdissa

TS/TS/Ulla Kudjoi<br />Maija Kovalainen oli naisten maaottelussa paras ensimmäisen päivän jälkeen.
TS/TS/Ulla Kudjoi
Maija Kovalainen oli naisten maaottelussa paras ensimmäisen päivän jälkeen.

RIKU KORKKI

Moniottelumaaottelu Suomen, Ruotsin ja Viron välillä tarjosi ensimmäisenä päivänä Paavo Nurmen stadionilla iloisia uutisia Suomen joukkueelle. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousi Maija Kovalainen, joka on yllätysjohdossa naisten 7-ottelussa ensimmäisen päivän jälkeen 3 538 pisteellä ja on matkalla kohti omaa ennätystään. Toisena niskaan hengittää Tiia Hautala 3 473 pisteellä. Kolmantena ottelee Salla Käppi 4 366 pisteellä.

Hautalalla on kärkikolmikosta parhaat mahdollisuudet alittaa MM-kisojen B-raja 5 900 pistettä, mutta myös Kovalaiselle ja Käpille se on nappisuorituksella mahdollista.

Suomen neloisjohdon täydentää myös hyvin otellut Niina Kelo, joten maaotteluvoiton takia naisten ei tarvitse jännittää. Tärkeämpää onkin, että Suomen naiset ovat erittäin lupaavassa tuloskunnossa.

Kovalainen oli erinomaisesti sujuneen ensimmäisen kisapäivän jälkeen hyvillä mielin.

- Kyllä täytyy olla tyytyväinen, koska olen reilusti edellä omaa ennätystäni. Tänään oli mukava juosta, kun tuuletkin olivat hyvät. Kauden avauksessa Italiassa puhalsi välillä yli neljän metrin vastatuuli, totesi Kovalainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kovalaiselle ensimmäinen päivä 7-ottelussa on parempi kuin toinen, mutta hienot suoritukset antavat hyvät lähtökohdat myös päätöspäivään. Tilastojen valossa Hautala on kuitenkin vahvempi toisena päivänä ja erityisesti 7-ottelun päätöslaji 800 metriä sopii hänelle.

- Kauden avauskisassa Italiassa Maija oli vain parikymmentä pistettä minua jäljessä ensimmäisen päivän jälkeen, mutta toisena päivänä menin sitten ohi, mietti Hautala.

Nyt tilanne on Kovalaisen kannalta parempi. Hautala on 65 pistettä perässä, koska hän jäi kuulantyönnössä alle normaalitasonsa.

- Keihäs ja 800 metriä ovat pieniä kysymysmerkkejä, mutta toivotaan että ne sujuvat hyvin, pohdiskeli Kovalainen.

Tiia Hautala ei otellut ensimmäisenä päivänä aivan huippuvauhdissa. Hautalan ennätys 6 369 pistettä on vuoden 1999 MM-kisoista ja kauden kotimainen kärkitulos Italiassa oteltu 5 893 pistettä, mutta hän ei ole huolissaan, vaikka ennätykseen onkin vielä matkaa.

- Pääasia, että olen terveenä. Kausi on vasta alussa, joten tässä on koko kesä aikaa tehdä kovia tuloksia, mietti Hautala.

Syksyllä edessä olevat Helsingin MM-kisat ovat motivoineet myös kokeneen urheilijan kovaan harjoitteluun.

- Pari vuotta meni vähän heikommin, kun en oikein meinannut löytää kipinää työntekoon. Lopulta huomasin, että ei näitä hommia voi tehdä puolilla valoilla, vaan jos tehdään, niin sitten painetaan täysillä. Kotikisatkin kyllä vaikuttivat siihen, että harjoitusmotivaatio löytyi uudestaan, totesi Hautala.

Miehillä myös hyvä ottelutahti

- Hyvä päivä suomalaisille. Koko joukkue otteli tänään todella hyvin, totesi moniottelun lajivalmentaja Jarkko Finni.

Miesten 10-ottelussa Lassi Raunio otteli 4 035 pisteellä päivän parhaan tuloksen ja on vauhdin pysyessä samana ylittämässä selvästi alle 22-vuotiaiden 7 200 pisteen EM-kisarajan.

Hyvää tulosta avitti päivän avauslajissa 100 metrillä puhaltanut neljän metrin myötätuuli. Tasan neljän metrin tuuli on kuitenkin vielä sallitun rajoissa moniotteluissa ja tulokset ennätyskelpoisia.

Miehet ovat moniottelumaaottelussa mukana nuorella joukkueella, kun maajoukkueen kärkimiehet Jaakko Ojaniemen johdolla keskittyvät ensi viikonlopun Grand Prix -kisaan Ranskan Arlesissa. Myös Viron kärkinimet ottelevat Turun sijasta kansainvälisissä kilpailuissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen miehet johtavat maaottelua nuoresta joukkueesta huolimatta ja omaavat hyvät mahdollisuudet voittoon, koska Tatu Pussila ottelee neljäntenä 3 947 pisteellä ja viidennellä sijalla on vasta 18-vuotias Sami Itani , joka on vauhdillaan kirkkaasti ylittämässä alle 19-vuotiaiden EM-kisojen 6 850 pisteen rajan.

- Pussilakin ottelee reilusti edellä ennätystään ja sekä Tatulla että Lassilla on mahdollisuus ylittää 7 500 pisteen raja. Nuorten kolmikosta myös Tero Ojala ja Mauri Kaattari ovat nykyisellä ottelutahdillaan matkalla alle 19-vuotiaiden EM-kisoihin Itanin seuraksi, sanoi Finni.