Urheilu

Jorma Kontio sinetöi jättipotin

OSMO VATANEN

Jorma Kontio vieraili pitkästä aikaa Turun Metsämäessä, jossa hän on ollut kymmenkunta vuotta sitten monta kertaa kuskiliigan ykkönen. Voitotta ei Ruotsissa asuva Kontio nytkään jäänyt. Kontion 509. Metsämäen täysosuma tuli V75-pelin päätöskohteessa Lucas Bonesilla. Samalla putosi kaksi kolmesta siihen asti selvinneistä V75-systeemeistä. Ainoa oikea rivi on 385 089 euron arvoinen.

V75-pelissä kerätään aina erikoispottia, joka laukeaa, kun täysosumia löytyy vain yksi. Potti karttuu niillä kierroksilla, joissa ei ole täysosumia tai viitoset jäävät ilman voitto-osuutta. Nyt tätä pottia oli kertynyt lähes 300 000 euroa.

- Kiva täällä Suomessa on aina vierailla. Viikon päästä sunnuntaina ajan Vaasassa, Suomen kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja Jorma Kontio kertoi.

- Valmentaja Esa Vaahtera sanoi Lucas Bonesista, että se on sitkas ja jaksava hevonen, ja sitähän se olikin. Se lähti hyvin, ja juoksu meni nappiiin, Kontio sanaili.

Jorma Kontio ohjasti Metsämäen V75-raveissa kaikkiaan yhdeksää hevosta. Lucas Bonesin voiton lisäksi onnistumisiin lasketaan Step Sweedy Boyn kakkossija lämminveristen päälähdössä, Jiiärrän kakkonen V75-pelin avauskohteessa sekä Blackface Fillyn ja Santa Zidanen kolmoset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oulussa vuonna 1952 syntynyt Kontio on voittanut urallaan kohta 7 500 lähtöä. Siihen ei ole pystynyt kukaan ruotsalaisistakaan. Kontio aloitti valmentamisen Oulussa ja siirtyi sieltä Tampereelle. Taitava ohjastaja oli kuitenkin lopulta niin kysytty lainakuskiksi, että Kontio lopetti valmennustallin pidon ja ryhtyi ajamaan vain kilpaa.

Elitloppetin voitto mielessä

Vuosituhannen vaihteessa Suomen raviurheilu oli vaikeuksissa, ja palkintotason lasku sai Jorma Kontion muuttamaan naapurimaahan Ruotsiin. Kielitaitoa ei ollut, mutta kyvyt tulivat pian tunnetuksi.

  Tällä hetkellä Kontio on yksi Ruotsin kysytyimmistä lainakuskeista. Hänen palveluitaan halutaan myös Ranskassa ja Italiassa.

  Jorma Kontio on voittanut monta ravimaailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista voitoista. Yksi harvoista puuttuvista on Solvallan Elitloppet. Sitä Kontio tavoittelee sunnuntaina Tukholmassa, jossa hänellä on ajokkinaan kauden ruotsalaiskomeetta Daylight Västerbo. Tamma loisti talvella Pariisin talvimeetingissä monte-lähdöissä, mutta näytti sitten pärjäävänsä myös kärrylähdöissä. Åke Svanstedtin ajamana Västerbo Daylight voitti Nizzassa EM-osakilpailun Criterium de Vitessen kovalla ajalla 10,5a.

Kun Åke Svanstedt puolustaa Elitloppetissa Gidde Palemalla viime vuoden voittoa, valitsi Västerbo Daylightin omistaja-valmentaja Michael Demmers tammansa ohjastajaksi Jorma Kontion.

- Toivotaan, että hevonen on sunnuntaina oma itsensä. Silloin se on mukana Elitloppetin finaalissa, Kontio arvioi.

- Viimeksi Eskilstunassa jäimme toiseksi, mutta se oli vielä valmentautumista Solvallaan. Hevonen oli mielestäni ihan hyvä ja on varmasti parempi sunnuntaina.