Urheilu

Liverpoolin huikea
paluu parrasvaloihin

TS/Jonny Holmén
TS/Jonny Holmén

Jari Welling

Liverpoolin paluu 21 vuoden jälkeen Euroopan parhaaksi jalkapalloseuraksi tapahtui sellaisella dramatiikalla, että William Shakespearellakin olisi ollut vaikeuksia keksiä yhtä värikästä käsikirjoitusta.

Ennakkoon tästä mestarien liigan finaalista odotettiin nimittäin tarkkaa ja tylsää ottelua, jossa arveltiin tehtävän korkeintaan vain yksi pelitilannemaali.

Olihan Liverpool aiemmissa mestarien liigan otteluissaan päästänyt korkeintaan vain yhden maalin omiin, ja vastustaja AC Milankin tunnetaan tarkkaan puolustuspelaamiseen panostavana joukkueena.

Ottelu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin väritön vähämaalinen vääntö. Vaikka ratkaisu lopulta haettiin rangaistuspotkuista, siihen mennessä ottelussa oli käyty läpi jo koko draaman kaari.

Lopussa nähtiin vielä sekin, että vain kaksi vuotta sitten mestarien liigan finaalissa vastaavassa pilkkukisassa Juventusta vastaan ratkaisijana olleesta AC Milanin Andrei Shevtshenkosta tuli se pelaaja, jonka epäonnistumiseen kaikki päättyi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sankariksi nousi Liverpoolin maalivahti Jerzy Dudek , mutta sitä ennen sankarin viittaa oli jo soviteltu kovin monen pelaajan harteille.

Yksi illan sankareista oli ilman suomalaisväritteisiä lasejakin tietysti Sami Hyypiä , josta tuli näin kautta aikain toinen suomalaispelaaja, joka pääsi juhlimaan mestarien liigan voittoa.

Ennen Hyypiä vastaavassa tilanteessa oli Jari Litmanen vuonna 1995, kun Ajax voitti finaalissa myös AC Milanin.

Hyypiästä tuli samalla myös ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on voittanut sekä mestarien liigan että UEFA-cupin. UEFA-cupin voittoa Hyypiä juhli 2001.

Hyypiä onkin vahvoilla, kun urheilutoimittajat valitsevat joulukuussa vuoden suomalaista urheilijaa. Hyypiä on tuon tittelin jo kertaalleen saanut, juuri UEFA-cupin voittovuonna 2001.

Tällä hetkellä Hyypiän kovin haastaja on mäkihyppääjä Janne Ahonen , mutta jalkapalloa ja mäkihyppyä ei voi oikein verratakaan, kun puhutaan lajien kansainvälisestä kovuudesta. Tietysti yksilölajin ja joukkuelajin vertaaminen jo sinänsä on epäkiitollista puuhaa.

Parempi olisikin, kun Suomessa siirryttäisiin Ruotsin tapaan palkitsemaan vuoden urheiluteosta. Siinä sarjassa Hyypiän valinta olisi selvä, kun kyse on maailman suosituimman urheilulajin seuratasolla arvostetuimman tittelin voittajasta.

Liverpool oli kiistattomasti maailman paras seurajoukkue 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Seuran espanjalaismanagerin Rafael Benitezin johdolla Liverpool on nyt palannut parrasvaloihin. Liverpoolin viides Euroopan ykkösjoukkueen titteli tuli todellakin ikimuistettavalla tavalla.

Henkilökohtaisesti Benitez pääsi samaan kuin Jose Mourinho viime vuonna. Valencian kanssa vuosi sitten UEFA-cupin voittoa juhlineesta Benitezistä tuli vuotta myöhemmin myös mestarien liigan voittaja.

Liverpoolin kannattajien olikin helppo hoilata torstaina aamuyöstä Istanbulin kaduilla matadori Benitezin nimeä.