Urheilu

Istanpoolin iloa
ja lopulta pilkkuja

Jari Welling

Tuhannet Liverpoolin fanit tulivat Istanbulin Atatürk-stadionille hauskaan sanaleikkiin perustuvat Istanpool-paidat päällä, mutta se ilo meinasi loppua lyhyeen.

Mestarien liigan finaalia ehdittiin pelata vain 53 sekuntia, ennen kuin pallo oli Il Capitanon, Paolo Maldinin, toimesta ensimmäisen kerran Jerzy Dudekin selän takana.

Ensimmäisellä puoliajalla Istanbulin illassa näyttivätkin olevan vastakkain mestarit ja metsurit.

Toisella puoliajalla Liverpool nousi kuitenkin kuudessa minuutissa 3-3-numeroihin. Liverpoolin nousu oli uskomaton suoritus, sillä ensimmäisen puoliajan jälkeen todellakin näytti, että ottelu on jo ohi. Dietmar Hamannin tulo keskikentälle oli ehkä osaltaan se ratkaisevin tekijä Liverpoolin toisen puoliajan nousussa.

Jatkoajalla AC Milan hallitsi taas avausjaksoa. Jatkoajan jälkimmäisellä puoliskolla Andrei Shevtshenkolla oli täydellinen tilaisuus estää ottelun menemisen rangaistuspotkukilpailuun, mutta Dudek oli eri mieltä. Pilkkukisaan joutuminen olikin ehkä oikeudenmaisempaa. Mutta myös niin julma tapa ratkaista tällainen arvo-ottelu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ottelun ensimmäisellä puoliajalla Paolo Maldinin ohella Hernan Crespo iski kahdesti. Argentiinalaisella olikin paljon englantilaisia kohtaan hampaan kolossa. Chelsea pisti taannoin Crespon maitojunalla takaisin Italiaan. AC Milan otti ilomielin Crespon, joka oli jo aikaisemmin osoittanut Parmassa ja Interissä osaamisensa Italiassa.

Ottelun avausmaalin tekijä Maldini on puolestaan oma lukunsa jalkapallon historiassa. Tämä 36-vuotias puolustaja on ehkä kaikkien aikojen vasen pakki, joka kaiken lisäksi oikeajalkaisena aikoinaan pelasi oikeana pakkina, ennen kuin AC Milanin ruotsalaisvalmentaja Nils Liedholm siirsi 16-vuotiaan Maldinin vasemmalle puolelle.

Maldinin ja Crespon lisäksi ensimmäisen puoliajan Milan-show'n arkkitehti oli tietysti pelintekijä Kaka, joka järjesti molemmat Crespon maalit. Kakan haju sieraimissaan Liverpool joutuikin lähtemään toiselle puoliajalle 0-3-tappioasemassa.

Liverpoolin kannattajilla oli Atatürk-stadionin katsomossa selvä ylivoima, joka myös kuului ja näkyi. Liverpoolin kannattajat kuitenkin suhtautuivat AC Milanin kannattajiin vähemmän aggressiivisesti, sillä heidän muistoissaan oli, että AC Milanin kannattajat pitivät aikoinaan Real Madridia vastaan hiljaisen hetken Hillsboroughilla 1989 kuolleiden Liverpool-fanien muistoksi. Mamma mia, miten hienotunteista.

Uskomattomassa ottelussa tunnelma olikin katossa, kun molempien joukkueiden fanit keskittyivät kannattamaan ennen kaikkea omiaan eikä pilkkaamaan vastustajaa. Voiton soikin kumman joukkueen kannattajille tahansa.