Urheilu

Jarkko Nieminen löi tennisidolinsa

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Jarkko Niemisen (vas.) uran tähtihetki oli tiistaina Pariisissa, kun Yhdysvaltain Andre Agassi, yksi maailman kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista, kätteli tappion kärsineenä Niemistä Ranskan avoimen tennisturnauksen ensimmäisen kierroksen ottelun jälkeen.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Jarkko Niemisen (vas.) uran tähtihetki oli tiistaina Pariisissa, kun Yhdysvaltain Andre Agassi, yksi maailman kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista, kätteli tappion kärsineenä Niemistä Ranskan avoimen tennisturnauksen ensimmäisen kierroksen ottelun jälkeen.

Tennisammattilainen Andre Agassin uran 58 grand slam -ottelu muodostui Jarkko Niemisen riemujuhlaksi. Yhdysvaltalainen Agassi on voittanut urallaan Ranskan avoimet kerran ja kaikkiaan kahdeksan kertaa grand slam -kilpailun.

Nieminen sai Agassin niin isoon sekä rajuun liikkeeseen, että suomalaisen voittolukemiksi kirjattiin Roland Garrosin -tennisstadionin päänäyttämöllä Philippe Chatrier -kentällä 7-5, 4-6, 6-7 (6-8), 6-1, 6-0.

Tennishistorian uutterin grand slam -pelaaja Agassi, 35, poistui minuuttia vaille kolme tuntia kestäneen taiston jälkeen kentältä vaivaisesti. Myöhemmin yhdysvaltalainen paljasti, että hänen selästä oli säteillyt sietämättömän terävää kipua. Pari kuukautta sitten otetun kortisonipiikin teho oli kuulemma tylsynyt.

- Pelin aikana en ensin huomannut mitä tapahtui. Ehkä tie-break -erässä sattui jotain, Jarkko Nieminen arvuutteli.

Ottelun tilastot nähtyään Nieminen purki kamppailua analyyttisesti.

- Näkyy, että kolme ensimmäistä erää olivat tosi tiukkoja. Minullahan oli kolmannessa eräpallokin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ja molemmilla oli hirveästi breikkipalloja. Melkein jokaisessa syöttövuorossa oli murtopalloja, että sikäli kolme ensimmäistä erää olisi voinut mennä kummalle tahansa. Ykkössyöttöni voittoprosentti oli 68 eli ihan normaali, Nieminen summasi.

Voittamisen ilo näkyi naamasta

Niemisen, 23, ilo Agassin voittamisesta näkyi hänen kasvoiltaan pitkälle. Ilon tunnetta ei laimentanut se, että yhdysvaltalainen ei pystynyt panemaan täysillä kampoihin taiston jälkipuoliskolla.

- Tästä voitostani tekee erikoisen se, että Agassi on pelaaja, joka varsinkaan grand slam -turnauksessa ei häviä taatusti helposti kenellekään. Hän oli varmasti latautunut tähän kilpailuun henkisesti ja fyysisesti ihan eri tavalla kuin johonkin tavallisempaan kilpailuun.

Niemisen taustoista selvisi sekin, miksi Agassin voittaminen on hänelle aivan omaa luokkaansa.

- Kunnioitan häntä eri tavalla kuin muita nykyhuippuja. Hän on noin 10 vuotta vanhempi kuin muut ja hänellä on aivan uskomaton ura: voittanut kaikki kilpailut, grand slamit sekä olympialaiset.

- Olen pikkupoikana katsonut hänen pelejään videolta, ja minulla oli hänen julisteitaan seinällä. Agassi on ollut yksi idoleistani. Nyt voitin hänet - aluksi tuntui aika uskomattomalta. (Roger) Federerit ja (Marat) Safinit ja muut taas ovat minulle tuttuja jo juniorivuosiltani.

Täysillä viimeiseen pisteeseen asti

Nieminen tunnusti, että ottelusta muodostui vaikea. Agassin kaatamisesta ei kannata unelmoida ennen kuin viimeinenkin piste on pelattu.

- Johdin 5-0 viidettä erää, mutta ajattelin, että tämä ei ole vielä ohi. Keskityin ihan viimeiseen pisteeseen asti täysillä, Nieminen selvitti.

  Ottelun erät kestivät 38, 41, 62, 21 ja 17 minuuttia. Pääpiirteisesti Agassi yritti pysyä tyylilleen uskollisesti takalinjan tuntumassa, mutta kontrollia ottelusta hän ei saanut haltuunsa kuin ajoittain.

Nieminen vaihteli lyöntejään sopivasti ja tuloksellisesti. Lähinnä Agassia Philippe Chatrier -kentälle kannustamaan tullut yleisö antoi myös Niemiselle ansaitusti kuuluvia kannustuksia ja suosionosoituksia.

- Oli hieno huomata, mikä tunnelma pelin aikana syntyi. Kun ihmiset syttyvät katsomossa kannustamaan ja osallistuvat, niin se tarkoittaa, että pelataan hyvää peliä, Nieminen puntaroi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskiviikkona Nieminen aikoo harjoitella. Seuraavaa vastustajaansa Igor Andrejevia hän ei ole aikaisemmin kohdannut. Andrejev voitti ensimmäisellä kierroksella Ruotsin Jonas Björkmanin.

- Koitan ottaa tästä vähän nautintoa irti ja mietin samalla, mitä Agassin voittaminen tarkoittaa. Sain itseluottamusta, mutta samalla pitää alkaa keskittyä seuraavaan otteluun.

- Kisassa on vielä mahdollisesti kuusi ottelua edessä. Tämä oli minulle neljäs, mutta vasta ensimmäinen pääsarjassa. Tavoite on mennä pitkälle. Ei voi tuudittautua siihen, että voitti Agassin.

Nieminen tuntee Andrejevin vahvuudet - tai ainakin osan niistä. - Hän on ainoa kaveri, joka on tänä vuonna voittanut massalla Rafael Nadalin . Se kertoo, että Andrejev pelaa parhaimmillaan tosi hyvin.

- Kun Andrejevilla on aikaa, niin hän lyö tosi kovaa kämmentä. Sinne ei pidä antaa palloa. Lisäksi pitää rikkoa hänen tempoaan, Nieminen pohti.