Urheilu

Liverpool luotti Sami Hyypiään
kansainvälisen lehdistön tentissä

LK/REUTERS<br />Liverpoolin Sami Hyypiä (vas.) ja Xabi Alonso katselevat haikaillen Mestarien liigan komeaa pokaalia. Molemmilla on kova halu päästä nostamaa pystiä tänä iltana loppuottelun päätyttyä.
LK/REUTERS
Liverpoolin Sami Hyypiä (vas.) ja Xabi Alonso katselevat haikaillen Mestarien liigan komeaa pokaalia. Molemmilla on kova halu päästä nostamaa pystiä tänä iltana loppuottelun päätyttyä.

JARI WELLING

Liverpoolin tiistainen lehdistötilaisuus ennen tämänpäiväistä jalkapallon Mestarien liigan finaalia italialaista AC Milania vastaan Turkin Istanbulin Atatürk-stadionilla hiveli suomalaisten jalkapallofanien itsetuntoa.

Liverpool nimittäin marssitti pakolliseen UEFA:n lehdistötilaisuuteensa manageri Rafael Benitezin lisäksi vain Voikkaan oman pojan Sami Hyypiän ja espanjalaisen Xabi Alonson.

Hyypiä olikin tietyllä tavalla itseoikeutettu pelaaja lehdistötilaisuuteen, sillä hän on ainoa Liverpoolin pelaaja, joka on pelannut joukkueensa kaikki Mestarien liigan ottelut tällä kaudella alusta loppuun.

Äidinkieltään Hyypiä ei toki satapäisen kansainvälisen lehdistön edessä voinut hetkeäkään puhua, vaan koko tilaisuus hoidettiin ainoastaan ja vain englanniksi. Niinpä Hyypiä oli varovainen lausunnoissaan, sillä brittien bulevardilehdistöhän tekee jokaisesta jutun juurestakin skandaalin, jos vain mahdollista.

Siitä huolimatta Hyypiä tunnusti, että hänelle on pieni yllätys, että Liverpool on mestarien liigan finaalissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Totta kai joka vuosi täytyy uskoa, että oma joukkue voi pärjätä kaikissa kilpailuissa mahdollisimman hyvin. Rehellisesti sanottuna en kuitenkaan etukäteen kuvitellut, että yltäisimme tänne asti. Nyt olemme kuitenkin täällä, totesi Hyypiä vuosien varrella hioutuneella englannillaan.

Hyypiä on joka tapauksessa täydellisessä valmiudessa pelata hyvä finaali.

- Olen sataprosenttisesti keskittynyt keskiviikon finaaliin. Olisi hienoa palata Liverpooliin takaisin pokaalin kanssa, huomautti Hyypiä.

Shevtshenko uusi vastustaja

Toppari Hyypiän kohdalla tietysti kiinnosti suuresti, miten hän pystyy vastaamaan AC Milanin tähtihyökkääjä Andrei Shevtshenkon heittämään haasteeseen.

- Shevtshenko on tietysti yksi maailman parhaista hyökkääjistä. En ole koskaan aiemmin pelannut Shevtshenkoa vastaan, mutta minulla on kokemusta monista muista tähtihyökkääjistä. Valmistautumisessani tähän otteluun ei olekaan ollut eroa muihin peleihin. Shevtshenkoa vastaan on kova peli odotettavissa, mutta uskon, että teemme koko joukkueena töitä pitääksemme hänet kurissa, heitti Hyypiä.

- AC Milanin hyökkääjistä Jon Dahl Tomassonia vastaan olen pelannut. Hernan Crespoa en ole muistaakseni kohdannut, jatkoi Hyypiä.

Hyypiältä myös ilman muuta tiedusteltiin Liverpoolin hienon historian painolastia.

- Kannattajamme ovat tottuneet odottamaan menestystä. Jokainen kannattajamme muistaa seuramme hyvät päivät. Nyt meillä on kuitenkin taas mahdollisuus tuoda merkittävä cup-kannu kotiin, hehkutti Hyypiä.

- Ehkä tämä onkin ainoa mahdollisuuteni voittaa Mestarien liiga. Teen myös kaikkeni, että tilaisuuteni ei mene ohi, vannoi Hyypiä.

Hyypiällä on myös hyviä muistoja Istanbulista, jossa hän oli aikoinaan lokakuussa 1998 voittamassa Suomen paidassa EM-karsinnassa Turkkia.

- Istanbulissa kaikki on toiminut osaltani aina hyvin. Tänne on pitkä matka, ja Istanbul on tällaiselle pienen kylän pojalle metropoli, mutta nukuin kuitenkin viime yöni hyvin, naurahti Hyypiä.

Hyypiä ei myöskään vaivannut päätään sillä, onko Liverpool kaikesta huolimatta mukana ensi kauden Mestarien liigassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meidän pitää ensin voittaa tämä ottelu. Vasta sen jälkeen näemme, muuttako UEFA meidän takiamme sääntöjään. Nyt keskitymme vain tähän otteluun, huomautti Hyypiä.

Vanhojen tähtien tuki ilahduttaa

Hyypiältä tentattiin myös sitä, mitä vanhojen Liverpoolin pelaajien laaja tuki julkisuudessa hänen joukkueelleen merkitsee.

- On ilman muuta tärkeää, että vanhat tähtemme seisovat takanamme. Olemmekin päässeet hyvin esille, tunnusti Hyypiä.

Hyypiä myös joutui selittämään, miksi Liverpool on niin suosittu Pohjoismaissa.

- 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun Liverpoolin menestys vaikutti siihen paljon. Englantilaisjoukkueet ovat olleet yleensäkin suosittuja Skandinaviassa. Takavuosina olin itsekin aktiivisesti television ääressä, kun ottelut Englannista alkoivat kello 17 Suomen aikaa, myönsi Hyypiä.

Hyypiällä ei kuitenkaan ollut yksiselitteistä vastausta siihen, miksi Liverpool on pärjännyt tällä kaudella paljon paremmin Mestarien liigassa kuin Valioliigassa.

- Valioliiga ja Mestarien liiga ovat kaksi eri juttua. Euroopan kentillä pelataan useimmiten eri tyylillä kuin Valioliigassa. Esimerkiksi italialaisjoukkueet yrittävät rakentaa tilanteita rauhassa. Mestarien liigassa pelaajat eivät myöskään ole toisilleen niin tuttuja kuin Valioliigassa, pohti Hyypiä.

Kaiken kaikkiaan Hyypiä oli kuitenkin varma, ettei AC Milan pysty taktisesti yllättämään Liverpoolia.

- Managerimme on analysoinut AC Milanin läpikotoisin. Tiedämme tarkasti sekä AC Milanin heikkoudet että vahvuudet, painotti Hyypiä.

AC Milan-Liverpool, suora lähetys alkaa Neloselta kello 21.00.