Urheilu

Liverpoolin kannattajat
kovassa tarkkailussa

JARI WELLING

Liverpoolin kannattajat ovat saaneet huomiseen jalkapallon mestarien liigan finaaliin Istanbulin Atatürk-stadionille vain 20 000 lippua.

Niinpä Englannin ja Turkin poliisit ovat varautuneet siihen, että Istanbuliin matkustaa suuri joukko Liverpoolin kannattajia ilman ottelulippua.

Turkin viranomaiset aikovat kuitenkin käännyttää kaikki ilman ottelulippua Istanbuliin matkustavat Liverpool-fanit suoraan lentokentältä takaisin Englantiin.

- Neuvoisin kaikkia kannattajia olla matkustamatta ilman ottelulippua Turkkiin. Turkin viranomaiset ovat vahvistaneet meille tarkastavansa kaikkien maahan saapuvien lipputilanteen jo lentokentällä, kertoi maanantaina The Guardian-lehdessä Merseysiden poliisista komisario Dave Lewis.

Paikalliset turkkilaiset ovat saaneet ostaa finaaliin myös runsaasti lippuja, joten mustan pörssin lippuja saattaa olla hyvinkin kaupan. Turkkilaiskatsojia finaali ei kiinnosta kovin paljon, koska Liverpoolin vastustaja on italialainen AC Milan, eikä turkkilaisjoukkue. Atatürk-stadionille mahtuu 80 000 katsojaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liverpoolin kannattajat ovat olleet viranomaisten erityistarkkailussa siitä lähtien, kun joukkueen kannattajat ottivat dramaattisesti yhteen Juventuksen kannattajien kanssa Euroopan cupin finaalissa Brysselin Heysel-stadionilla vuonna 1985. Heyselin katastrofissa kuoli 39 katsojaa.

Istanbulin lentokentällä kummankin finaalijoukkueen kannattajille on omat passintarkastuksensa. AC Milanin kannattajille tarkoitetussa passintarkastusjonossa ottelulippua ei kuitenkaan ainakaan Suomen passin omaavalta ihmiseltä kysytty.

Jalkapallohulinoitsijoiden tunteita onneksi viilentää Istanbulin aika leuto ilma. Maanantainakin lämpöä oli vain 19 astetta, eikä keskiviikoksi ole odotettavissa sen enempää.

Vaikka turkkilaisissa tämänkertainen finaali ei herätäkään suurempia tunteita, Istanbulin katukuvassa ottelu näkyi jo maanantaina monin tavoin.

Hamann pelannee jäähyväisottelunsa

Liverpoolin puolustavalle keskikenttämiehelle Dietmar "Didi" Hamannille Istanbulin finaali on todennäköisesti viimeinen ottelu Liverpoolin paidassa.

Liverpool aikoo korvata Hamannin Bayern Münchenin englantilais-kanadalaisella Owen Hargreavesilla . Hamannille on toki muodon vuoksi tarjottu vuoden jatkosopimusta, mutta jo 31-vuotias Hamann tarttunee Boltonin kahden vuoden sopimustarjoukseen.

- En aio häiritä keskittymistäni mestarien liigan finaaliin minkäänlaisilla sopimus-spekulaatioilla.

- Keskityn nyt vain finaaliin. Meillä on mahdollisuus voittaa mestarien liiga hoitamalla enää yksi ottelu kunnialla, totesi Hamann maanantaina The Independent -lehdelle.

Hamann on pelannut Liverpoolissa jo kuusi vuotta. Englannin Valioliigan otteluita Hamannilla on Liverpool-paidassa tilillään jo yli 250.

Hamann tullee olemaan finaalissa juuri se Liverpoolin pelaaja, jonka onnistumisesta paljon riippuu, pystyykö Liverpool hyydyttämään esimerkiksi AC Milanin superkärjen Andrei Shevtshenkon.

- Meidän täytyy totta kai keskittyä sataprosenttisesti pitääksemme Shevtshenkon hiljaisena. AC Milanin hyökkäysten pysäyttäminen jo keskialueella on avainasemassa, huomautti Hamann.

- AC Milan on kuitenkin ollut jo viime elokuusta asti mestarien liigan suosikki, kuten olivat myös Chelsea ja Barcelona. AC Milan voittikin mestarien liigan jo kaksi vuotta sitten, joten he tietävät, kuinka voitto otetaan, jatkoi Hamann.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyypiä jahtaa toista eurokannua

Suomalaisittain Atatürk-stadionin finaali on siinä mielessä historiallinen, että Liverpoolin topparista Sami Hyypiästä voi tulla ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on voittanut sekä UEFA-cupin että mestarien liigan.

UEFA-cupin voittoa Hyypiä juhli Liverpoolin kanssa 2001. Hyypiä on myös vuoden 1996 jälkeen ensimmäinen suomalainen., joka pelaa mestarien liigan finaalissa. Tuolloin Jari Litmasen Ajax hävisi finaalin Juventukselle. Vuotta aiemmin Litmanen voitti Ajaxin kanssa mestarien liigan.

Suomalaispelaajista myös Petri Tiainen (Ajax) ja Jari Rantanen (IFK Göteborg) ovat olleet mukana UEFA-cupia voittamassa, mutta kumpikaan ei päässyt finaalissa kentälle.