Urheilu

Kovalainen kestää jo kovimmatkin paineet

HEIKKI KULTA

Hienoimmat timantit hioutuvat kaikkein rankimmissa paineissa.

Jos sama soveltuu autourheiluun, Renault hioo 23-vuotiaasta Heikki Kovalaisesta todellista jalokiveä formula 1 -kruunuunsa. Jo neljättä vuotta Renault on tehnyt selväksi, mitä vaatii: Kovalaisen on voitettava. Voittamalla myös tänä vuonna, seuraava pysäkki on sitten F1.

Torstaina Kovalainen ajoi ensimmäisen kerran tämän kauden kilpa-autoaan, Arden-tallin GP2:ta.

- En todellakaan osannut jännittää tätä testiä millään tavalla. Olen vain positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin tämä auto onkaan syntynyt.

Paul Ricardin radalla Kovalainen nautti ensimmäisestä kokemuksesta uudessa kilpaluokassa.

- Ihan hyvä auto ja voimaakin siinä tuntuu olevan tarpeeksi, Kovalainen pohdiskeli kiidettyään radan 3,3 kilometrin lyhyellä kierroksella päivän nopeimman ajan 1.07,374.

Suomalaisittain tilanne GP2-sarjaa ajatellen näyttää lupaavalta, kun ensimmäisenä jo jonkin verran pidempiä vetoja käsittäneenä testipäivänä tuloslistan kärjessä loistivat Kovalainen ja Nico Rosberg . Nicon nopein aika oli 1.07,751.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun on ajanut 850-hevosvoimaista, GP2 ei tunnu niin kovalta peliltä. Tässä on kuitenkin voimaa enemmän kuin missään muussa autossa F1:n alapuolella ja lisäksi siivet ja aerodynamiikka ovat paremmat kuin alemmissa luokissa, Kovalainen tuumaili.

GP2 on joka tapauksessa kalustoltaan ja tallien taitavuudelta niin tasainen, että paljon jää juuri kuljettajien varaan.

- On kuskista kiinni saada säädöt parhaalle tasolle. Tämä auto vaatii kuljettajalta enemmän palautetta kuin F1, jossa pystytään pelaamaan niin paljon simulaatioilla.

GP2 on kerännyt Puolan Robert Kubicaa lukuunottamatta lähes kaikki kaksikymppiset suurlupaukset.

- On mahdoton sanoa, kuka on etukäteen kaikkein kovin vastustaja. Rosberg on kova kuski, pärjännyt hyvin F3-tasolla eikä anna helposti periksi. En kuitenkaan ole ajatellut, onko se Nico vai joku muu, joka on kovin haastaja. Keskityn vain omiin tekemisiini enkä huolehdi muista yhtään, Kovalainen tuumaili.

Rosberg nautti toisesta ajopäivästään GP2-testissä täysin siemauksin. Avauspäivän päättänyt akseliin liittynyt ongelma ei osoittautunut merkittäväksi, ja niin uutuusautot pääsivät takomaan jo kohtuullisesti kierroksia.

- Yhä enemmän olen vakuuttunut, että GP2 on juuri minun tyyliini sopiva kilpa-auto, Rosberg myhäili.

F1-tasolla puhuttaa Rosbergin F1-testeihin nostanut BMW, joka määrätietoisesti yrittää nyt korjailla Frank Williamsin julkaiseman uutisen Sauber-tallille luvatuista moottoritoimituksista vuodeksi 2006.

BMW:n johtaja Mario Theissen ja Peter Sauber vakuuttavat, että mitään sopimusta ei vielä ole allekirjoitettu. Käytännössä kauppa on kuitenkin mitä ilmeisin - tai BMW:n nykyinen kumppani Williams joutuu perin outoon valoon.