Urheilu

NHL on Yhdysvaltain televisioyhtiöille pikkutekijä

JUKKA PAINILAINEN

Ensi kertaa pohjoisamerikkalaisessa ammattilaisurheilussa kokonainen kausi peruuntui, kun NHL:n pelaajat ja omistajat eivät päässeet sopuun palkkakatosta. Työehtosopimuksen lisäksi sarjan markkinoinnista vastaavat henkilöt lienevät huolissaan sen näkyvyydestä sähköisessä mediassa, sillä amerikkalaisen jalkapallon, koripallon ja baseballin ammattilaisliigojen televisiointioikeuksista maksettaviin summiin verrattuna jääkiekko tulee kaukana perässä.

Täydestä NHL-kaudesta 2004-2005 urheiluun erikoistunut kaapelikanava ESPN olisi maksanut 60 miljoonaa dollaria, ensi kaudesta ja seuraavasta kaudesta yhteensä 140 miljoonaa dollaria. Valtakunnanverkon NBC:n kanssa NHL oli niin ikään sopinut lähetysoikeuksista, mutta sen mukaisesti televisioyhtiöllä oli oikeus kattaa tuotantokustannukset mainostuloillaan ennen tulojen jakamista. Sopimukset olivat huomattavasti huonommat kuin edelliset, ABC:n ja ESPN:n kanssa tehdyt. Sekä televisioitavien otteluiden että tulojen määrä putosivat.

NBC ei lainkaan huolissaan

- Olimme varautuneet kaikkiin vaihtoehtoihin, myös kauden peruuntumiseen. Meillä on taloudellisesti kannattavaa korvaavaa ohjelmaa, yhtiön edustaja Mike McCarley sanoi uutistoimisto AP:lle viime viikolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ESPN pohtii kiekon tulevaisuutta

- Tilanne ei ole hyvä, jos korvaava ohjelma päihittää NHL:n. Emme kuitenkaan tee päätöksiä ennen kuin olemme arvioineet työsulun aiheuttamat vahingot ja näemme, mitä NHL aikoo tehdä saadakseen kannattajansa takaisin, ESPN:n varapääjohtaja Mark Shapiro totesi USA Todaylle torstaina.

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarjan NFL:n televisiointisopimukset umpeutuvat ensi kauden jälkeen, ja uusista neuvotellaan parhaillaan. ESPN maksaa osaltaan oikeuksista tällä hetkellä 600 miljoonaa dollaria kaudessa, mihin odotetaan jopa 50 prosentin korotusta vuodesta 2006 alkaen. Ja pitää muistaa, että NFL:n runkosarja on vain 16 ottelun mittainen, kun jääkiekkoa tahkotaan 82 ottelua, eikä kyse olisi kuin joko sunnuntai- tai maanantaiotteluista. NBC tulouttaa kuluvalla sopimuskaudella liigalle maanantaiotteluista, "Monday Night Football" -ohjelmapaikasta 550 miljoonaa dollaria. Liiga on hiljattain uudistanut sopimuksensa myös Foxin, CBS:n ja DirectTV:n kanssa, jotka kaikki olivat merkittävästi aiempaa rahakkaampia.

NBA kasvoi 1990-luvulla

Baseballin lippulaivalla MLB:lla on tämän vuoden loppuun asti ulottuva sopimus ESPN:n kanssa ja ensi vuonna umpeutuva sopimus Foxin kanssa.

Yhdessä paikallisten sitoumusten kanssa liigan televisiointioikeuksien arvo kohoaa yli miljardiin dollariin vuodessa.

Viime syksynä XM Satellite Holdings -radioasema teki Major League Baseballin kanssa 11-vuotisen sopimuksen.

Senkin arvo on huikeat 650 miljoonaa euroa.