Urheilu

B-näytteen analysointia nopeutetaan MM-kisoissa

EPA<br />Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis kertoi keskiviikkona doping-testauksesta MM-hiihdoissa.
EPA
Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis kertoi keskiviikkona doping-testauksesta MM-hiihdoissa.

Jos Oberstdorfin MM-hiihtojen dopingtesteissä löydetään positiivinen testitulos, pyritään B-näytteen analysointi aloittamaan 24 tunnin sisällä, kertoi Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis keskiviikkona. Taustalla on ranskalaishiihtäjä Vincent Vittozin dopingepäily, joka päättyi viime viikon tiistaina erikoisesti, kun positiivisen A-näytteen jälkeen B-näyte osoittautui negatiiviseksi.

Vittoz antoi tammikuun puolivälissä Tshekin Nove Mestossa käydyn 15 kilometrin kisan jälkeen näytteen, josta löydettiin nesteenpoistolääke furosemidiä. B-näytteen osoittauduttua negatiiviseksi on esiin noussut mahdollisuus, että aine olisi ehtinyt hajota B-näytteestä.

- Maailman antidopingtoimikunnan Wadan sääntöjen mukaan B-näytteen analysointi on aloitettava 21 päivän sisällä. Vittozin tapauksessa toimittiin huomattavasti nopeammin, jotta analyysi valmistuisi ennen MM-kisojen alkua, Lewis sanoi.

Selitystä etsitään

Selvää selitystä Vittozin näytteiden erilaisille testituloksille ei ole löydetty, ja analyysin tehneessä Kölnin laboratoriossa tutkitaan yhä asiaa. Lewisin mukaan laboratoriossa pohditaan, löytyykö selitys laboratorion ulkopuolelta, näytteiden talteenotosta tai käsittelystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vittozin A- ja B-näyte on analysoitu Kölnissä uudelleen, ja tulokset ovat olleet samat kuin ensimmäisellä kerralla. Lisäksi Lewisin mukaan on varmistettu se, että molemmat näytteet ovat peräisin samasta henkilöstä.

Laboratorioon täysi luottamus

Lewis korosti FIS:n luottavan täysin Kölnin laboratorioon, jossa myös Oberstdorfin MM-kilpailuissa otettavat virtsanäytteet analysoidaan. Dopingtestiin joutuu jokaisen kisan neljä parasta sekä kaksi muuta kilpailijaa. Lewisin mukaan testeissä haetaan nyt aiemmasta poiketen myös kasvuhormonia.

Lisäksi jokaiselta kilpailijalta otetaan verinäyte, joka analysoidaan Lausannessa. Tämä liittyy FIS:n tällä kaudella noudattamaan strategiaan.

Kun aiemmin verinäytteitä otettiin jokaisessa kisassa muutamalta kilpailijalta, tällä kaudella koko kilpailijakaarti on joutunut antamaan näytteen muutamassa kisassa. Näin FIS kerää tietoa veriarvojen kehityksestä pitkällä aikavälillä.